Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

26. novembrī Līgatnes novada pašvaldības pārstāvji viesojās Valkas novadā. Tikšanās laikā tika pārrunātas pašvaldību pieredzes vadības, uzņēmējdabības atbalsta, atkritumu apsaimniekošanas un komunālo pakalpojumu jomā. Tāpat pašvaldības dalījās pieredzē par ES struktūrfondu apguvi, par sporta, kultūras un tūrisma norisēm. Līgatnes novadu pārstāvēja novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins, Plānošanas, nekustamo īpašumu un būvniecības nodaļas vadītāja Dace Gradovska, kancelejas nodaļas vadītāja Ilze Goba un projektu vadītāja Daina Tērauda. No Valkas novada sarunās piedalījās Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, Valkas novada domes izpilddirektors Aivars Cekulis un SIA “Valkas namsaimieks” valdes loceklis Ivo Meļķis.

 

Valkas novada domes priekšsēdētājs V. A. Krauklis sniedza detalizētu ieskatu Valkas novada vēsturē un šodienā, kā arī pastāstīja par novada iespējām, izaicinājumiem un rīcībām. Pēc mēra teiktā, galvenā Valkas novada attīstības prioritāte ir uzņēmējdarbība, par ko varējām pārliecināties apmeklējot uzņēmumus SIA “Efn Nord”, kas nodarbojas ar pasīvo elektrotehnisko komponentu montāžu autobūves industrijai globālajam tirgum un SIA “Pepi rer”, kuru pamatdarbības veids ir putu polietilēna plēves un burbuļplēves ražošana; atstarojošās izolācijas un PEPI grīdas materiālu ražošana, un pavisam jauna, bet pasaules tirgū strauju pieprasījumu guvusi industrija “Iglu soft block” - krāsainie kluči , kas lieliski piemēroti bērnu aktīvai atpūtai, no kuriem var būvēt rotaļu namus, torņus un pat slidkalniņus.

Apmeklējot Valkas uzņēmumus radās pārliecība, ka pilsētai patiesi rūp savu uzņēmumu labklājība un attīstība, un pilsētas vadība cenšas darīt visu uzņēmējdarbības vides uzlabošanai.

Līgatnieši iepazinās ar Valkas pieredzi atkritumu apsaimniekošanas un komunālo pakalpojumu jomā. Atkritumu apsaimniekošanu Valkas novadā, tāpat kā Līgatnē, nodrošina SIA ZAAO un tarifs mums ir vienāds. Līgatniešu uzmanību piesaitīja fakts, ka Valkas pašvaldība nesenā pagātnē ir mainījusi saistošos noteikumus samazinot atkritumu izvešanas minimālo biežumu no trīs un diviem mēnešiem, jo savukārt Līgatnes novadā atsevišķu iedzīvotāju grupa cīnās par minimālā atkritumu izvešanas biežuma palielināšanu. Valkas nostāja bija strikta – diemžēl daļa sabiedrības noteikumus izmantoja negodprātīgi. Atkritumu izvešanu veica maksimālajos termiņos, bet pāri palikušos atkritumus centās izbērt grāvmalās vai citos konteineros. Lielāko sabiedrības daļu šādas rīcības neapmierināja, tāpēc pašvaldība lēma par izvešanas biežuma termiņa samazināšanu. Pēc grozījumiem saistošajos noteikumos situācija novadā esot krasi uzlabojusies.

Pašvaldību pārstāvji apmainījās ar pieredzēm komunālo pakalpojumu un dzīvojamo māju apsaimniekošanas jomā. Valkas novada vadība atzina, ka pie viņiem darbojošais modelis ir diezgan sociālistisks, kas nav vērsts uz situācijas attīstību, bet krīzes gados tāda rīcība bijusi nepieciešama. Šobrīd, kad ievērojami uzlabojusies klientu maksātspēja Valka raugās uz pakāpenisku sistēmas maiņu, un Līgatnē izveidotais modelis, pēc viņu teiktā, ir labs un attīstību veicinošs.

Atklājās interesanti fakti par Valkas un Valgas “savienību”, par pilsētas sadali, attiecībām toreiz un tagad. Valkas novada mērs ir pārliecināts, ka sadarbībai jābūt visās jomās un līgatniešiem bija iespēja pārliecināties kā tas tiek realizēts praksē. Neskaitāmi sadarbības projekti, kopēji kultūras un sporta pasākumi, kopējas interešu izglītības programmas un pat sporta komandas “Valka – Valga”, kas vienlaicīgi startē gan Igaunijas, gan Latvijas čempionātos. Redzējām daudz piemērus, kas apliecina – starp Valku un Valgu ir cieša un abpusēji izdevīga sadarbība.

 

Informāciju sagatavoja:

Daina Tērauda

Projektu vadītāja

Līgatnes novada dome

Tel.: 64153408

E-pasts: daina.terauda PIE ligatne PUNKTS lv

27.10.2016

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031