Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Ceturtdien, 2016. gada 13. oktobrī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM)  organizēs konferenci par  Latvijas reģionu attīstības izaicinājumiem un to risinājumiem. Pasākumu atklās VARAM valsts sekretāra vietnieks reģionālās attīstības jautājumos Aivars Draudiņš.

Sākums plkst. 10:30, VARAM telpās, Peldu ielā 25, Rīgā.

Interesentiem, kuriem nav iespēja apmeklēt konferenci, būs iespējams to noskatīties video tiešraidē.

Pasākums notiks Norvēģijas finanšu instrumenta finansēta projekta* (projekts) ietvaros.

Konferences mērķis ir informēt par Latvijas un Norvēģijas valsts institūciju sadarbības rezultātā sniegto ieguldījumu Latvijas plānošanas reģionu un pašvaldību attīstībā. Dalībnieki diskutēs par būtiskākajiem un aktuālākajiem izaicinājumiem teritorijas attīstības plānošanā Latvijas reģionos un to risinājumiem. Tāpat konferences laikā tiks sniegta iespēja plānošanas reģioniem un pašvaldībām dalīties savstarpējā pieredzē.

2013. gadā uzsākot īstenot projektu, tika identificēti reģionu attīstības izaicinājumi. Piemēram, nepietiekamas Latvijas plānošanas reģionu, pašvaldību un vietējo kopienu zināšanas un pieredze, nepietiekama sasaiste starp teritorijas attīstības un budžeta plānošanu. Tāpat tika secināts, ka ir nepietiekami koordinēta piekrastes telpiskā attīstība un nepietiekama sabiedrības iesaistīšanās plānošanas un īstenošanas procesā. Lai šos izaicinājumus risinātu, 3 gadu laikā, sadarbojoties 6 projekta partneriem Latvijā un 4 projekta partneriem Norvēģijā, īstenotas daudzveidīgas aktivitātes.

Kopējais projekta mērķis bija stiprināt Latvijas vietējo pašvaldību un plānošanas reģionu teritorijas attīstības plānošanas kapacitāti, kā arī izstrādāt reģionāla un valsts līmeņa teritorijas attīstības plānošanas dokumentu projektus. Rezultātā ir izstrādāti dažādi attīstības plānošanas dokumenti. Piemēram, Kurzemes, Zemgales, Vidzemes un Rīgas plānošanas reģionu ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un attīstības programmas, kas šobrīd kalpo par pamatu koordinētai reģionu attīstībai un darbībai, kā arī valsts ilgtermiņa tematiskais plānojuma Baltijas jūras piekrastei. Tāpat sagatavoti dažādi metodiskie materiāli. Piemēram, par sasaistes izveidošanu starp teritorijas attīstības plānošanu un budžeta plānošanu un veikts izvērtējums par publisko individuālo pakalpojumu teritoriālo pieejamību Latvijas reģionos.

Vairāk par projekta aktualitātēm iespējams uzzināt šeit.

 

*Pasākums tiek finansēts no Norvēģijas finanšu instrumenta 2009.–2014.gada perioda programmas "Kapacitātes stiprināšana un institucionālā sadarbība starp Latvijas un Norvēģijas valsts institūcijām, vietējām un reģionālām iestādēm" projekta „Latvijas plānošanas reģionu un vietējo pašvaldību teritoriālās attīstības plānošanas kapacitātes palielināšana un attīstības plānošanas dokumentu izstrādāšana” ietvaros.  

 

Informāciju sagatavoja: 

Laura Jansone

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Tel.67026418

E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv, www.varam.gov.lv  

13.10.2016

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031