Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Lai sekmētu ražošanas un uzņēmējdarbības attīstību, Valmieras pilsēta plāno nodot uzņēmējdarbības attīstībai gandrīz četrus hektārus lielo SIA “Valmieras Siltums” bijušo mazuta saimniecības teritoriju. Daļa no tās, iespējams, ir piesārņota ar naftas produktiem, galvenokārt mazutu. Balstoties uz aprīlī veiktās priekšizpētes rezultātiem, Valmieras pilsētas pašvaldībai ir izstrādāta “Ar naftas produktiem potenciāli piesārņotās mazuta saimniecības attīrīšanas stratēģija”. Tajā ir sniegtas vadlīnijas gan potenciālā grunts un gruntsūdeņu piesārņojuma izpētei, gan iespējamai attīrīšanai.

Aptuveni divu hektāru lielā platībā ap bijušo dzelzceļa estakādi, mazuta pieņemšanas un sadales infrastruktūru, lietus kanalizācijas un attīrīšanas iekārtām agrāk tika veikta naftas produktu pārkraušana un uzglabāšana, radot iespējamu piesārņojumu. Tuvākajā laikā tiks uzsākta šīs teritorijas padziļināta izpēte, novērtējot iespējamā grunts un gruntsūdeņu piesārņojuma intensitāti un izplatību. Izpētes rezultāti ļaus veikt piemērotākās tehnoloģijas izvēli turpmākiem vides atveseļošanas pasākumiem, ja tādi teritorijā būs nepieciešami.

Teritorijas priekšizpētes laikā tika iegūts arī reprezentatīvs piesārņotājvielas – mazuta – paraugs. Tas kopā ar grunts paraugiem tika nosūtīts analīzei izpētes projekta partneriem – Helsinku Universitātei Somijā. Balstoties uz analīzes rezultātiem, Helsinku Universitātes pētnieki piedāvās izmēģināt un noteikt efektīvākās metodes piesārņojuma neitralizēšanai.  

Bijušās SIA “Valmieras Siltums” mazuta  saimniecības teritorijas izpētes darbi tiek veikti projekta “Inovatīva ilgtspējīga attīrīšana” (INSURE) ietvaros, kur paredzēts pārbaudīt in situ(uz vietas) attīrīšanas metodes.  Paredzams, ka mazuta teritorijā varētu tikt izmēģinātas elektrokinētiskās sūknēšanas un biostimulācijas attīrīšanas metodes. Kopējās projekta izmaksas Valmieras pilsētas pašvaldības aktivitātēm ir 130 000,00 EUR, tai skaitā Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējums - 13 000,00 EUR  apmērā. “Ar naftas produktiem potenciāli piesārņotās mazuta saimniecības attīrīšanas stratēģiju”, kā arī teritorijas topogrāfisko uzmērīšanu veica SIA “Vides Konsultāciju Birojs”. Grunts un gruntsūdens piesārņojuma līmeņa noteikšanas izpētes darbu programmu ir izvērtējusi un saskaņojusi arī Valsts vides dienesta Valmieras reģionālā vides pārvalde.

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 642 10682; 26495997
Fakss: 642 07125
E-pasts: liga.biezina PIE valmiera PUNKTS lv
">liga.biezina PIE valmiera PUNKTS lv
www.valmiera.lv
www.twitter.com/valmiera_lv
www.facebook.com/valmiera
www.instagram.com/valmieraspilseta

03.08.2016

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031