Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Trīs no četrām pieteiktajām Valmieras ēkām ir guvušas godalgas konkursā “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2016”. Daudzdzīvokļu ēka Stacijas ielā 21 ir ieguvusi titulu “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā”. SIA “VALPRO” industriālā ēka Linarda Laicena ielā 2 ir “Energoefektīvākā industriālā ēka Latvijā”. Savukārt daudzdzīvokļu ēka Stacijas ielā 13 ir saņēmusi Simpātiju balvu.

“Ir patiess prieks sveikt konkursa pirmās vietas ieguvējus no Valmieras, kas šogad dominē starp konkursa laureātiem, jo no piecām godalgām esam ieguvuši trīs. Esam starp Latvijas līderiem namu atjaunošanā, jo 39% no Valmieras daudzdzīvokļu ēkām ir atjaunotas. Valmierieši var justies lepni arī par to, ka Valmiera šobrīd ir vienīgā pilsēta Latvijā, kurā atrodas divas godalgotās energoefektīvākās industriālās ēkas – šī gada laureāts SIA “VALPRO” un AS “Valmieras stikla šķiedra” teksturēšanas nodaļas ēka, kas bija 2015.gada laureāts. Novēlu, lai konkursa panākumi ir kā stimuls turpmākai ēku atjaunošanai un energoefektivitātes uzlabošanai, apgūstot nākamajos piecos gados pieejamo Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansiālo atbalstu,” atzīmē Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks. 

“Metāla izstrādājumu ražošanas uzņēmums SIA “VALPRO” jau 2002.gadā ir ieguvis ISO 14001:2005 vides pārvaldības sertifikātu, kas apliecina uzņēmuma apņemšanos mazināt tā ietekmi uz vidi. Turklāt no 2011. līdz 2015.gadam SIA “VALPRO” ir piedalījies visās piecās Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanas kārtās, ieguldot 1,4 miljonus eiro. No veiktajām aktivitātēm plānots 125 tūkstošu eiro liels enerģijas izmaksu ietaupījums gadā. Šie pasākumi, līdzīgi kā energoefektīvākās ēkas Latvijā titula iegūšana, ir būtisks sasniegums uzņēmumam un mērķtiecīgas investīcijas konkurētspējas paaugstināšanā,” secina SIA “VALPRO” valdes priekšsēdētājs Aivars Flemings. Jāpiemin, ka SIA “VALPRO” atjaunotā industriālā ēka šogad bija vienīgā konkursam pieteiktā industriālā ēka.

Konkursa galvenie vērtēšanas kritēriji bija sasniegtais kopējais siltumenerģijas patēriņš apkurei un karstā ūdens sagatavošanai, kā arī siltumenerģijas ietaupījums pēc ēkas atjaunošanas. Saskaņā ar konkursa “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2016” nolikumu, projektu pieteikumi tiek vērtēti divās kārtās. Pirmajā kārtā tiek vērtēts ēku enerģijas līmenis. Pēc iegūto punktu skaita labākās ēkas tiek izvirzītas otrajai vērtēšanas kārtai. Tajā žūrija ēkas apseko klātienē, izvērtējot būvdarbu kvalitāti, kā arī izmantotos ilgtspējas un ventilācijas risinājums. “Apsekojot ēku Stacijas ielā 21, konkursa žūrija uzslavēja un priecājās par izvēlēto ventilācijas risinājumu uz ēkas jumta. Virs ventilācijas kanāliem uzstādītie jumta turbīnas deflektori ir paredzēti gaisa nosūkšanai dabiskā veidā, kas vēja ietekmē rada vilkmes efektu,” konkursā uzvarējušās daudzdzīvokļu ēkas Stacijas ielā 21 “veiksmes atslēgu” skaidro SIA “Valmieras Namsaimnieks” projektu vadītāja Ieva Šakena.

 Konkursam pieteiktās Valmieras daudzdzīvokļu ēkas apsaimnieko SIA “Valmieras Namsaimnieks”. “Lai gūtu panākumus šādā konkursā, nepietiek tikai ar atjaunotu daudzdzīvokļu ēku. Tikpat nozīmīga ir enerģiju taupoša iedzīvotāju rīcība sadzīvē. Tādēļ īpašs gandarījums ir ne tikai par valmieriešu spēju vienoties, lai veiktu ēku atjaunošanu, bet arī par motivāciju mainīt savus ikdienas paradumus enerģijas ietaupījumam,” norāda SIA “Valmieras Namsaimnieks” valdes priekšsēdētājs Valdis Jēgers.

Daudzdzīvokļu ēkas Stacijas ielā 21 kopējais apkures un karstā ūdens enerģijas patēriņš pēc atjaunošanas ir 75,65 kWh/m2, no kā patēriņš par apkuri ir vien 37,41 kWh/m2.  Salīdzinot ar siltumenerģijas patēriņu pirms ēkas atjaunošanas 2012.gadā, patērētās enerģijas ietaupījums ir 59%.

Simpātiju balvu šogad ieguva Valmieras daudzdzīvokļu ēka Stacijas ielā 13, iegūstot 925 balsis interneta balsojumā. Tas ir par 672 balsīm vairāk nekā pērn Simpātiju balvu saņēmušajai daudzdzīvokļu ēkai Rīgā, Grostonas ielā 17. “Savu aktivitāti un vēlmi taupīt enerģiju nama iedzīvotāji ir pierādījuši arī agrāk, 2014.gadā piedaloties Valmieras pilsētas pašvaldības organizētajā projektā “Valmieras gudrais nams”,” par iedzīvotāju motivāciju gandarīta Ieva Šakena.

Konkurss “Energoefektīvākā ēka Latvijā” norisinājās jau sesto gadu. Konkursa laureātu titulam arī iepriekš ir kandidējušas daudzdzīvokļu ēkas no Valmieras. Plašāka informācija par konkursu pieejama mājaslapā www.energoefektivakaeka.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas

Sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

27.06.2016

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031