Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

5. janvārī Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs uz sarunu bija uzaicinājis Cēsu novada domes priekšsēdētāju Jāni Rozenbergu un Smiltenes novada domes priekšsēdētāju Gintu Kukaini, lai kopā ar pašvaldību attīstības struktūrvienību vadītājiem pārrunātu sadarbības iespējas uzņēmējdarbības veicināšanai.

Tikšanās laikā trīs Vidzemes ekonomiski aktīvāko pilsētu vadītāji pauda kopīgu redzējumu par biznesa inkubatoru pakalpojumu pieejamību, kā vienu no veidiem mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam.

Sarunas laikā pašvaldību priekšsēdētāji vienojās par kopīga projekta pieteikuma gatavošanu sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru par pirmsinkubācijas un biznesa inkubācijas pakalpojumu nodrošināšanu nākotnē.  Projekta pieteikumā tiks noformulētas pašvaldību prasības attiecībā uz pieejamajām telpām, nepieciešamajiem atbalsta veidiem un apmēru, kā arī sasniedzamajiem rezultatīvajiem rādītājiem. Visi pašvaldību vadītāji atzina: katrai pašvaldībai projektā būtu gan kopīgas, gan arī tikai konkrētai pašvaldībai specifiskas intereses par inkubācijas programmām un dažādu uzņēmējdarbības veidu attīstīšanu savās teritorijās.

Savukārt Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks piebilda, ka projekta realizēšanā varētu lieliski izmantot Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatora iepriekšējā periodā uzkrāto pieredzi: “Tā darbības laikā ir izvērtētas vismaz 500 idejas, no 2007.gada ir inkubēti vairāk nekā 150 uzņēmumi un radīti 90 jauni produkti. Daudzi uzņēmumi ir kļuvuši spēcīgi un starptautiski atpazīstami. Valmieras pilsētas pašvaldība inkubatora darbībai ir uzbūvējusi arī piemērotu ēku”. 

Visu trīs pilsētu pašvaldības ir ieinteresētas projekta īstenošanā arī tāpēc, ka katrā no tām darbojas vidējās profesionālās izglītības iestādes – kompetences centri. Jau šonedēļ turpināsies pašvaldību speciālistu sarunas un darbs pie kopīga projekta pieteikuma sagatavošanas.

2007.gadā Valmieras pilsētas pašvaldība ierosināja biznesa inkubatora izveidi Valmierā, tādējādi kļūstot par vienu no pirmajām valstī, kas uzsāka biznesa inkubācijas pakalpojumu nodrošināšanu.

Visā Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatora (VBII) darbības laikā pašvaldība bija būtisks partneris – ar pašvaldības atbalstu tika uzcelta ēka, kā arī pašvaldība tika pārstāvēta biznesa ideju vērtēšanas komisijās, kas lēma par uzņēmumu uzņemšanu inkubatorā.

Kopš VBII dibināšanas 2007.gadā finansiālu atbalstu tajā saņēmuši 162 jaundibināti uzņēmumi. Biznesa uzsācējiem sniegti padomi, konsultācijas par finansējuma piesaisti, juridiskiem, pārdošanas, mārketinga un citiem jautājumiem, kā arī nodrošināti administratīvie un grāmatvedības pakalpojumi, aprīkotas biroja un ražošanas telpas. Kopumā VBII ir izvērtētas vairāk nekā 500 biznesa idejas, veikts informatīvais un izglītojošais darbs, notikusi sadarbība ar vidējās, profesionālās un augstākās izglītības iestādēm, pašvaldībām un industrijas pārstāvjiem.

VBII darbība vērtējama kā nozīmīgs uzņēmējdarbības atbalsts ne tikai Valmierā, bet arī Vidzemē un valstī kopumā.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Melece

Valmieras pilsētas pašvaldības

sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Mob. tel.: 26553317

11.01.2016

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031