Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Gulbenes novada dome laidusi klajā jau otro suvenīrmonētu, kas šoreiz veltīta atpazīstamākajam Gulbenes novada simbolam, vienīgajam Baltijā regulāri kursējošajam šaursliežu dzelzceļa vilcienam – Gulbenes-Alūksnes bānītim. Monētas aversā iekalts bānītis, bet monētas reverss visām Latvijas monētām ir vienots - centrā Latvijas kontūrkarte ar 4 zvaigznēm katrā malā, ietverot vārdus „Latvian Heritage" un „Collection Coin". Monēta ir iepakota četrās dažāda dizaina kartiņu/kapsulas iepakojumā.

Viena no monētas kartiņām vēsta par skaistāko Gulbenes leģendu – barona Heinriha fon Volfa un viņa sievas baroneses Marissas mīlas stāstu. Kartiņas dizains atklāj arī līdz šim nepublicētu pāra foto. Nu ir iespējams par Marissu ne tikai klausīties nostāstus, bet arī aplūkot daiļavu, kas reiz laupījusi barona fon Volfa sirdi. Pagaidām vēsture klusē, kur un kā abi iepazinušies, bet kāzu laikā Heinriham bija 32 gadi, bet Marissai tikai 18. Nostāsti vēsta, ka Heinrihs Marisu tik ļoti mīlējis, ka kādā dzimšanas dienā uzdāvinājis viņai nelielu pili - Vecgulbenes muižas Sarkano pili, bet citā – licis izrakt dīķi lielā M burta veidā.

Savukārt cita kartiņa ir veltīta stāstam par Gulbenes dzelzceļnieku koloniju, kuras būvniecība aizsākās 1920.gada sākumā, lai dzelzceļa darbinieku ģimenēm novērstu dzīvokļu trūkumu. Dzelzceļnieku kolonijas izveidošana Vecgulbenē ir starp pirmajiem Latvijas Republikas pilsētbūvnieciskajiem pasākumiem. Joprojām Gulbenē ir apskatāmas sešas slavenā latviešu arhitekta Paula Kundziņa radītās divstāvu dzīvojamās mājas, kas celtas nacionālā romantisma stilā - arhitektūrā izmantojot latviešu nacionālās koka celtniecības elementus.

Pārējie divi suvenīrmonētas iepakojumi vēsta par pašu bānīti un Gulbeni – dzelzceļa pilsētu, kā arī par Stāmerienas pagastu – Gulbenes novada greznāko rotu – kurai ik dienas cauri kursē Gulbenes-Alūksnes bānītis.

Informācija kartiņām tika sagatavota sadarbībā ar Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeju.

Monēta, kas iekļaujas Latvijas Nacionālā mantojuma suvenīrmonētu kolekcijā, izgatavota 1000 eksemplāros, un ir īpašs suvenīrs, kas tiks izmantots novada prezentāciju vajadzībām.

Monētas kaltas Beļģijas monētu kaltuvē Mauquoy Token Company, kura ir izveidojusi suvenīrmonētu tīklu „Heritage on a coin".

Informāciju sagatavoja:

Gunta Krevica,

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Gulbenes novada dome

T.26191107, e-pasts: gunta.krevica PIE gulbene PUNKTS lv

 

08.12.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031