Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Latvijas Arheoloģijas biedrība Riņņukalna apmetni, kas atrodas pie Burtnieka ezera blakus Salacas iztekai, izraudzījusies par šī gada arheoloģisko pieminekli. Tāpēc sestdien, 26. septembrī, Vecates pagasta kultūras centrā notika publiskā lekcija par godu 2015. gada Latvijas arheoloģijas piemineklim – Riņņukalna apmetnei un upurakmenim.

Lekcijas laikā interesentus ar Riņņukalna izpētes vēsturi iepazīstināja Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece Ilga Zagorska, kura ir daudz pētījusi mūsu senāko senču apmetnes. “Akmens laikmeta apmetni pie Burtnieka ezera atklāja vācbaltu vēstures pētnieks grāfs Zīverss, kurš pirmais jau 19. gadsimtā te veica izrakumus. Pēc tam te izpēti veikuši arī citi vācbaltu arheologi,” stāstīja I. Zagorska.  

Savukārt par jaunākajiem pētījumiem un nākotnes iecerēm Riņņukalnā pastāstīja Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošais pētnieks Valdis Bērziņš. “Jau pagājušajā gadā mēs iedibinājām tādu tradīciju, ka mēs izvēlamies gada arheoloģijas pieminekli. Pagājušajā gadā tas bija Veckuldīgas pilskalns, bet šajā gadā tas ir Riņņukalns – pirmais arheoloģijas piemineklis, kas ir iekļauts Latvijas aizsargājamo pieminekļu sarakstā,” pastāstīja V. Bērziņš.

Lekciju turpināja Burtnieku novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Raimonds Indrāns, stāstot par Burtnieka ezeru un tūrisma iespējām. Lekciju noslēdza tēlnieks Matiass Jansons, kurš  iepazīstināja klātesošos ar skulptūru maketiem, kuri nākotnē simbolizētu Vecates pagastu kā vietu, kur atrodas arheoloģiski nozīmīgi objekti.   

Visi interesenti tika iepazīstināti ar informatīvo planšeti “Riņņukalna apmetne un upurakmens”, kura tuvāko dienu laikā tiks uzstādīta Vecates pagastā. Savukārt pēc lekcijas tika vārīta Riņņukalna akmens laikmeta zupa, kuras sastāvā viena no galvenajām sastāvdaļām bija gliemenes vākos.

Informāciju sagatavoja:

Ieva Reihmane

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

29.09.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031