Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Šosvētdien, 21. jūnijā, tradicionālajā Straupes lauku labumu tirdziņā, Plācī, Straupes pagastā, Pārgaujas novadā, tiks atvērts Slow Food loks. Vieta, kurā savu produkciju tirgos zemnieki, mājražotāji un amatnieki, kas apvienojušies tikko dibinātajā biedrībā Slow Food Straupe.

Straupes lauku labumu tirdziņš jau septīto gadu divas reizes mēnesī pulcē gan labākos vietējos zemniekus un mājražotājus, gan prasīgākos pircējus un ir ieguvis atzinību visā Latvijā. Tirdziņā tiek piedāvāta tradicionāla, sezonāla un pašu audzēta un gatavota pārtika, kā arī mājai un sētai vajadzīgas lietas.

Šīsnedēļas tirdziņš būs īpašs ar to, ka te tiks atklāts Slow Food loks, kurā stāsies tikai tie zemnieki, mājražotāji un amatnieki, kas audzē un ražo produkciju saskaņā ar Slow Food kritērijiem.

Slow Food Straupe ir biedrība, kas iekļāvusies starptautiskā asociācijā Slow Food International un kuras pirmsākumi meklējami Itālijā. Šobrīd šajā organizācijā piedalās 150 valstis no visas pasaules. Latvijā ir divas šādas biedrības: Slow Food Riga, kuras dibinātājs ir pazīstamais  šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, un nu arī Slow Food Straupe (salīdzinājumam – Lietuvā šāda biedrība ir tikai viena, Igaunijā divas).

 

Dalība starptautiskajā kustībā Straupes tirdziņam dod iespēju iekļauties Slow Food International Earth Market  (Zemes tirgus) tīklā.  Tā moto ir:

 laba, svaiga, sezonāla un veselīga pārtika, kas ražota ar vides ilgtspēju nodrošinošām lauksaimniecības metodēm un kas ir brīva no ĢMO, tiek pārdota par pircējiem pieejamu cena, bet ražotāji saņem godīgu samaksu par padarīto darbu.

 Reizēm Slow Food mēdz tulkot kā lēnu ēšanu, taču tas ir burtisks un vienpusīgs tulkojums un neatspoguļo šīs organizācijas patieso darbību. Lielās starptautiskās kustības mērķis ir saglabāt atšķirīgo katrā tautā, katrā teritorijā – kultūras, ēdiena, produktu gatavošanas un iegūšanas ziņā, arī valodas ziņā. Kustība aicina rūpēties, lai godā tiktu turēti seni amati, lai tiktu audzētas vietējai augsnei piemērotas augu un dzīvnieku šķirnes, lai tiktu saglabāta augu un sugu daudzveidība, un pircēji varētu baudīt dažādas garšas nianses. 

Slow Food Straupe ir atvērta biedrība – tajā var iestāties visi, kas atbalsta Slow Food idejas.  

Vairāk informācijas par Straupes lauku labumu tirdziņu var atrast internetā www.straupestirdzins.lv vai saņemt pa tālr. 29464946 un e-pastu info PIE straupestirdzins PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja:

Rudīte Vasile,

Straupes lauku labumu tirdziņa koordinatore,

e-pasts: info PIE straupestirdzins PUNKTS lv

tālr. 29464946

www.straupestirdzins.lv

 

16.06.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031