Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

No 4. līdz 7. jūnijam Valmieras sadraudzības pilsētā Vīlandē, Igaunijā norisināsies 35. Starptautiskās Hanzas dienas, kas pulcēs simtiem viesus no 80 dažādām Eiropas pilsētām. Starptautisko Hanzas dienu pamatideja ir veicināt ideju apmaiņu un ciešu sadarbību Hanzas savienības pilsētu vidū, no jauna iedzīvinot senās un vēl līdz galam neizzinātās Hanzas savienības tradīcijas. Pasākumā ar plašu delegāciju piedalīsies arī Valmieras pilsēta.

Citādi mierīgā un gleznainā Dienvidigaunijas pilsētiņa uz pāris dienām kļūs par mutuļojošu, dzīvesprieka un krāšņu aktivitāšu pilnu svētku norises vietu. Hanzas dienu laikā Vīlandes pilsētas iedzīvotāji un viesi Valmieras stendā varēs iepazīties ar tūrisma piedāvājumu Valmieras pilsētā un tās apkārtējos novados, pilsētas attīstības plāniem, uzzināt par interesantākajiem apskates objektiem, īpašajiem ekskursiju piedāvājumiem, kā arī nobaudīt „Valmiermuižas alus” piedāvāto produkciju. Tāpat stenda apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja iepazīties ar z/s „Mežiņi” produkciju un tās tapšanas gaitu, vērojot angoras truša vilnas ieguves ceļa meistarklasi no vilnas cirpšanas līdz šķeterēšanai un adīšanai, bet Vīlandes vecpilsētas centra parkā ikviens būs laipni aicināts atmodināt savas piecas maņas, ejot cauri „Sajūtu takai”, ko nodrošinās Vidzemes Olimpiskais centrs.

4. jūnijā 35. Starptautiskās Hanzas dienas tiks atklātas ar krāšņu svētku gājienu, kas ir neatņemama šo svētku tradīcija, savukārt 5. jūnijā tiks atklāts jau tradicionālais Hanzas dienu gadatirgus, kurā ikviens tā apmeklētājs varēs aplūkot un iegādāties kādu sev tīkamu amatnieku darinājumu vai nogaršot neparastus gardumus no daudzām Hanzas pilsētām Eiropā.            

5. jūnijā, uz dažādām pilsētas skatuvēm, Vīlandes pilsētas viesus un iedzīvotājus ar daudzveidīgu kultūras programmu priecēs Valmieras Kultūras centra pašdarbības kolektīvi – TDA „Gauja”, bigbends „Valmieras Puikas” un vokālistu grupa, kā arī kamerkoris „Kaķi”.

Hanzas dienās Vīlandē tiek piedāvāta plaša pasākumu programma, kurā piedalīsies arī Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāvji – biznesa forums, kas šogad veltīts šobrīd aktuālajām radošajām industrijām. Forumu atklās Lībekas pilsētas mērs Bernds Sakse (Bernd Saxe) un Vīlandes pilsētas mērs Ando Kivibergs (Ando Kiviberg). Foruma dalībnieki iepazīs Igaunijas veiksmes stāstus uzņēmējdarbībā, kurus ilustratīvi bagātinās uzņēmēju prezentācijas gan par uzņēmumiem, gan inovatīviem produktiem – sākot no augstvērtīgiem kosmētikas produktiem, bio-saldējuma un funkcionālā dizaina mēbeļu ražošanas no otrreizējās pārstrādes materiāliem līdz piedzīvojumu parka „Lottemaa” izgudrojumiem. Savukārt Hanzas tūrisma sesijā tiks diskutēts par Hanzas tūrisma iespējām un izaicinājumiem Hanzas savienības pilsētās. Hanzas savienības galvaspilsētas Lībekas oficiālā pieņemšana pulcēs Hanzas savienības biedrus, bet 2016.gada Starptautisko Hanzas dienu organizētāji no Bergenas Norvēģijā iepazīstinās dalībniekus ar plānotajām norisēm Hanzas dienās nākamajā gadā.

Senā Hanzas pilsētu savienība bija viduslaiku vācu tirgotāju organizācija, kas pakāpeniski pārvērtās par starptautisku Baltijas jūras un Ziemeļjūras baseina zemju pilsētu politisku savienību aptuveni ar 300 pilsētām. Tās galvenais mērķis bija veicināt savstarpēju tirdzniecību un ekonomisko uzplaukumu. Valmiera Hanzas savienības dalībniece bija no 1365.gada līdz 16.gadsimtam. Jauno laiku Hanzas pilsētu savienība apvieno 182 pilsētas no 16 valstīm, un Valmieras ir atjaunotās Hanzas savienības dalībniece kopš 1992.gada. Hanzas savienībā no Latvijas ietilpst astoņas vēsturiskās pilsētas: Valmiera, Rīga, Cēsis, Straupe, Kuldīga, Koknese, Limbaži un Ventspils.

Minētā aktivitāte tiek finansēta no Norvēģijas finanšu instrumenta 2009.–2014.gada perioda programmas „Kapacitātes stiprināšana un institucionālā sadarbība starp Latvijas un Norvēģijas valsts institūcijām, vietējām un reģionālām iestādēm” projekta „Reģionālās politikas aktivitāšu īstenošana Latvijā un reģionālās attīstības pasākumu izstrāde Nr. 4.3.-24/NFI/INP-001” līdzekļiem. 

 

Informāciju sagatavoja:

Maira Andžejevska

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.: 29137907

03.06.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031