Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Ceturtdien, 19. februārī, notika konkursa “Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas balva 2014″  noslēguma pasākums, un Kocēnu novada dome bija to trīs pretendentu vidū, kas tika nominēta Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas balvai publiskajā sektorā kategorijā – “Atvērtākā valsts iestāde”. Kocēnu novada dome saņēma Atzinību par izcilu atvērtības principu ievērošanu efektivitātes un kvalitātes nodrošināšanā, ieviešot Ģeogrāfisko informācijas sistēmu un virtuālas datorizētas darba vietas.

Kocēnu novada dome nominācijai tika izvirzīta, pateicoties diviem projektiem. Viens no tiem ir Kocēnu novada Ģeogrāfiskās informācijas sistēmas (ĢIS) http://gis.koceni.lv izstrāde. Sistēma pieejama gan kā tīmekļa pārlūka aplikācija, gan kā darbvirsmas aplikācija (QGIS) profesionālam datu apstrādes un kompleksas analīzes lietojumam. Lai nodrošinātu sistēmas komponenšu aizvietojamību, sistēma ir realizēta, izmantojot Open Geospatial Consortium standartus un rekomendācijas datu apmaiņā un formātos. Sistēmā darbs tiek veikts ar teritorijas plānojumiem, topogrāfisko karti, Open Street Map, Ortofoto, kadastru, zonējumu, klasificētām aizsargjoslām u.c. Pateicoties atvērtajiem standartiem, iespējams importēt Valsts zemes dienesta datus, Valsts adrešu reģistra telpiskos datus (punktveida objekti (ēkas) un segmentveida objekti (robežas, ielas, ceļi)). Tāpat iespējama ĢIS datu apmaiņa ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras veidoto Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmu.

Otrs Kocēnu novada domes projekts ir ieviestās virtuālās datorizētās darbavietas, izmantojot ekonomiskos Zero-klientus jeb nulles-datorus. Kā pastāstīja idejas iniciators - Kocēnu novada domes Attīstības nodaļas IT speciālists Atis Rudzītis, tehnoloģija darbojas tā, it kā vienam parastam datoram būtu pievienoti vairāki (līdz 20 monitori, klaviatūras un peles), tādējādi izveidojot atsevišķas darbavietas. Zero datori savienoti caur datortīklu. Tehnoloģijas balstās uz CentOS Linux, VirtualBox, Userful. Tas ļauj uz katras atsevišķas darbavietas strādāt pēc izvēles ar dažādām operētājsistēmām, Windows XP, 7, 8 vai dažādiem Linux un pat MacOS X pēc izvēles, kā arī, pateicoties “snapshot“ tehnoloģijai, ļoti viegli var veikt darba vietu pilnīgu atjaunošanu. Šādi datori ir ieviesti Kocēnu novada domes deputātu sēžu zālē - 16 vietas, pašvaldības darbiniekiem 5 darba vietas un pa 5 darba vietām katrā novada pamatskolā (Kocēnu pamatskolā, Rubenes pamatskolā, Jura Neikena Dikļu pamatskolā, Jaunburtnieku pamatskolā).

Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas balvas konkursa mērķis ir godināt Latvijas privātā un publiskā sektora akadēmiskās vides pārstāvjus un privātpersonas, kuras ir devušas būtisku ieguldījumu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju risinājumu izstrādē, izmantošanā, popularizēšanā un kuras ir sekmējušas Latvijas sabiedrības labvēlību pret atvērtām tehnoloģijām. Balvas tika pasniegtas trīs nominācijās – “Atvērtākā valsts iestāde”, “Izcilākais atvērto tehnoloģiju risinājums biznesā” un “Būtiskākais ieguldījums atvērto tehnoloģiju popularizēšanā”.

Informāciju sagatavoja:

 

Eva Eglīte

Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv">eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

20.02.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031