Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Februārī Raiskuma internātpamatskolā – rehabilitācijas centrā notika labdarības pasākums, Ķīnas Tautas Republikas pārstāvju vizīte skolā, kuru organizēja Latvijas Ķīniešu asociācija un Ķīnas Vēstniecība Latvijā.

Labdarības pasākumu atklāja Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents ar uzrunu un prezentāciju par Pārgaujas novadu. Viesi guva ieskatu par pašvaldības darbu, novada uzņēmējiem, kā arī par izglītības iestādēm un kultūrvēsturiskām vietām, ar kurām lepojamies.

Skolas direktore Helī Opincāne klātesošos iepazīstināja ar Raiskuma skolas vēsturi un tradīcijām, skolas darbu bērnu veselības nostiprināšanā, mācību procesa organizāciju un interešu izglītību. Sākumskolas skolēni viesus iepriecināja ar teatralizētu uzvedumu “Trīs sniegavīri”. Kā atzina viesi, priekšnesuma tematika ir aktuāla, jo Ķīnā Jaunais gads sāksies 19. februārī.

Sirsnīgu uzrunu teica Ķīnas Tautas Republikas vēstnieka Latvijā kundze Wanga Yi, apliecināja gandarījumu par iespēju palīdzēt īpašai skolai un īpašiem bērniem. Arī Ķīnā bērniem ar invaliditāti tiek sniegts atbalsts, tāpēc Wangas kundze izteica cerību, ka Latvija un Ķīna šajā jomā sadarbosies. Ķīnas tautas sakāmvārds vēsta “Visstiprākajam palīdz debesis”, tāpēc palīdzot citiem, mēs paši kļūstam labāki.

Latvijas Ķīniešu asociācijas priekšsēdētājs Dzangs Dzong Ļins  pateicās par silto uzņemšanu un izteica vēlmi sadarboties turpmāk. Pasākumā piedalījās Ķīnas vēstniecības Latvijā pārstāvji, uzņēmēji un “Xinhua” ziņu aģentūras žurnālisti, kuri atspoguļos informāciju par pasākumu Ķīnas masu medijos.
Ķīniešu asociācijas biedri, organizējot labdarības akciju, ar Ķīnas vēstniecības Latvijā atbalstu skolai, tās skolēniem pasniedza sarūpētās dāvanas – ziemas apģērbu, saldumus, grāmatas par Ķīnas mākslu, arhitektūru un kultūru, vāzes ar tradicionāliem ķīniešu zīmējumiem, komiksu grāmatas ķīniešu un angļu valodā, divus datorus, televizoru un naudas ziedojumu. 

Viesi piedalījās sociālo zinību stundā skolotājas I. Vildes vadībā un atbildēja uz 8. c klases skolēnu sagatavotajiem jautājumiem. Uzzinājām, ka lidojums no Ķīnas līdz Latvijai ilgst 13 stundas, Kīnas naudas vienība ir juaņa (to arī aplūkojām). Lai šķērsotu Ķīnu no austrumiem līdz rietumiem, jāmēro 8000 km. Arī Ķīnā, lai iegūtu vidējo izglītību, jāmācās 12 gadus. Kādam no viesiem bija līdzi meita, kura uzrunāta, latviski atbildēja, ka viņu sauc Juna un viņa mācās Babītē 1. klasē. Junas vecāki nodarbojas ar tūrismu un Latvijā dzīvo 1 gadu.

Pasākuma koordinatoram Ma Tao ir īpašas saites ar Pārgaujas novadu, jo Raiskumā, ģimenes iegādātajā īpašumā, plāno uzsākt uzņēmējdarbību. Sarunā Ma Tao atklāj, ka Latvijā dzīvo jau 18 gadus, sākotnēji darbojies kā pavārs, tagad ir restorānu īpašnieks. 



Delegācijas dalībnieki ar interesi apskatīja skolas mācību un atpūtas telpas, internāta istabas, medicīnisko procedūru telpas un bija gandarīti par redzēto. Viesi apbrīnoja bērnu veikumu kokapstrādē, tekstilapstrādē un vizuālajā mākslā, skolēnu prasmi veidot daudz skaistu un praktisku lietu. Skolēnu gatavotos darbus – grāmatzīmes ar Raiskuma vārdu, floristikas darbus, kā arī dekoratīvu tekstila kompozīciju “Ziedi”, skolas vadība pasniedza viesiem pateicībā par draudzīgo ciemošanos un skolai sniegto atbalstu. 

Paldies visiem labdarības pasākuma dalībniekiem par ieguldījumu skolēnu vajadzību nodrošināšanā!


Foto: Pasniedzot dāvanas. Ķīnas asociācijas Latvijā priekšsēdētājs Dzangs Dzong Ļins  (2.no kreisās) Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents (3.no kreisās), Ķīnas vēstnieka kundze Wanga Yi (vidū) tulce Iluta Vilcāne (3.no labās), skolas direktore Helī Opincāne (1.no labās) un Ķīnas uzņēmēji.


Informāciju sagatavoja:

DAIGA HOFMANE

Raiskuma internātpamatskolas – rehabilitācijas centra

lietvede

 

 

Informāciju nosūtīja:

LĪGA HOFMANE

Pārgaujas novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Attīstības plānošanas nodaļa

Mob: 26368154

 

Mājas lapa: www.pargaujasnovads.lv

Twitter: @Pargaujasnovads

19.02.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031