Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Nozīmīgs un sargājams ir mūsu valsts materiālais un nemateriālais kultūras mantojums, ko iespējams apskatīt, izpētīt un piedzīvot, un kurā mājo senču dzīves elpa, kas uzskatāmi parāda kāda Latvija ir bijusi un kas tās teritorijā norisinājies iepriekšējo gadsimtu laikā. Viena no valsts kultūras daudzveidības izpausmēm ir Gaujas plostnieku nemateriālais kultūras mantojums, kas atspoguļo kokmateriālu pludināšanas tradīcijas, izmantojot Latvijas upju straumes spēku un koku pludinātāja jeb plostnieka amata zināšanas un prasmes. Vidzemes mazpilsētā Strenčos šīs kultūrvēsturiskās tradīcijas iezīmē vietas vēsturisko attīstību un kopš pagājušā gadsimta beigām norisinās to aktīva glabāšana, popularizēšana un pārmantošanas nodrošināšana.

Strenču novada dome, sadarbībā ar biedrību „Gaujas plostnieki” ir uzsākusi nozīmīgu procesu, kura sākotnējais mērķis bija iegūt valsts nozīmes atbalstu Starptautiskās Plostnieku asociācijas multinacionālajai nominācijai „Plostnieku amata prasmes” UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam. Konsultējoties gan ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas, gan ar Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvjiem, Strenču novada domes Plānošanas un attīstības nodaļas tūrisma speciāliste-projektu vadītāja Ilona Pinzule noskaidroja, ka norisinās darbs pie likumprojekta „Nemateriālā kultūras mantojuma likums” izstrādes, kas sakārtos arī  Latvijas nacionālo nemateriālā kultūras mantojuma sarakstu darbības principus.

Šī gada 17.februārī Strenču novada domes Plānošanas un attīstības nodaļas tūrisma speciāliste-starptautisko projektu vadītāja Ilona Pinzule piedalījās Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkotajā sanāksmē par nemateriālā kultūras mantojuma jautājumiem. Sanāksmē tika ziņots gan par minētā likumprojekta izstrādes gaitu, gan arī par Latvijas nozīmīgo dalību un pieredzi UNESCO Starpvaldību komitejā, kura izvērtēja iesniegtās pasaules nominācijas UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam 2014.gadā.

Sanāksmē tika izskaidroti likuma panti un punkti, kas skaidro Strenču novadam būtisko jautājumu par iespēju saņemt atbalstu un piedalīties Starptautiskās Plostnieku asociācijas multinacionālajā kandidatūrā. Kopīgais process prasīs ilgu laiku, pēc kura Strenču novada dome un biedrība „Gaujas plostnieki” varēs sagatavot un iesniegt savu nomināciju Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam. Iekļaušanās šajā sarakstā būs vienlaikus atbalsts – atbilstības kritērijs, lai iesaistītos starptautiskajā nominācijā. Tomēr gatavoties gaidāmajiem izaicinājumiem var jau tagad. Nozīmīgi, ka Strenču novada attīstības plānošanas dokumentos ir minētas plostnieku tradīcijas, kā nozīmīgs novada resurss. Pašreiz norisinās Strenču novada attīstības programmas 2013.-2019. gadam ar attīstības perspektīvu līdz 2020. gadam aktualizācija un tajā papildus rīcību plānā tiks iekļauts uzdevums saglabāt Gaujas plostnieku tradīcijas kā nemateriālo kultūras mantojumu. Šāda rīcība sniegs iespējas piedalīties un iniciēt dažādus projektus un saņemt ES fondu finansiālu atbalstu, kā arī iekļauties nacionālajā nemateriālā kultūra mantojuma sarakstā.

Liela nozīme ir jāpiešķir praktiskajiem darbiem, kuri nodrošina plostnieku tradīciju un plostnieku amata prasmju un zināšanu saglabāšanu, popularizēšanu un nodošanu nākošajām paaudzēm. Iedvesmu var smelties kritērijos, pēc kuriem izvērtē starptautiskās nominācijas UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam:

Gaujas plostnieku tradīcijas Strenčos tiek glabātas kopš 1998.gada, kad pirmo reizi tika sasiets plosts un veikta pirmā Gaujas plostnieku ekspedīcija mūsdienu izpratnē. Nozīmīgi, ka pirmais plosts un brauciens norosinājās bijušā plostnieka amata pārstāvja vadībā. Ir veiktas un joprojām tiek veiktas daudz un dažādas aktivitātes, kas veicina Gaujas plostnieku tradīciju ilgtspējīgu pārvaldību. Ņemot vērā gadu gaitā veiktās saglabāšanas aktivitātes un starptautiska līmeņa sadarbību ar Eiropas plostnieku biedrībām, ir pamats un motivācija virzīt nozīmīgo mantojumu oficiāli nacionālā un starptautiskā atzinības mērogā. Iekļaušanās Latvijas nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma reprezentatīvajā sarakstā sniegs gan jaunas iespējas, gan būtiskus pienākumus. Dalība multinācionālajā nominācijā UNESCO starptautiskajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam sniegs vēl nozīmīgākas iespējas un pienākumus. Tomēr vērst uzsvērt, ka savas vēstures apzināšanās, tradīciju, zināšanu un prasmju glabāšana, nodošana nākošajām paaudzēm veicina vietas ilgtspējīgu un ilgtermiņa attīstību. Kultūras mantojums dažādās tā izpausmēs ir cilvēka, vietas, novada, pilsētas valsts lepnums, raksturs un bagātība.

 

 Plašākai informācijai: Ilona Pinzule
 Strenču novada domes
 Plānošanas un attīstības nodaļas
tūrisma speciāliste – starptautisko projektu vadītāja         
e-pasts: ilona.pinzule PIE strencunovads PUNKTS lv">ilona.pinzule PIE strencunovads PUNKTS lv;  T. +371 64715667

  

 

18.02.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031