Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

11. februārī arī Smiltenes novada domē bija „Ēnu diena”. Smiltenes novada domes priekšsēdētāju Gintu Kukaini ēnoja trīs skolēni – Dārta Cīrule (Smiltenes ģimnāzija, 7. klase), Edgars Kavieris (Smiltenes tehnikums, 1. kurss) un Emīls Ozoliņš (Grundzāles pamatskola, 9. klase).

„Ēnas” Smiltenes novada domē ieradās jau no paša rīta, lai kopā ar domes priekšsēdētāju uzsāktu dienas gaitas. Vispirms Dārta, Edgars un Emīls tika iepazīstināti ar Smiltenes novadu un pašvaldības darbu, kā arī viņiem tika uzdoti jautājumi gan par Smiltenes novadu, gan arī par pašvaldību, lai saprastu, cik daudz ir zināms par pašvaldības darba specifiku. Šodien Smiltenes novada domes priekšsēdētājam aprit 100 dienas priekšsēdētāja amatā, un zīmīgi, ka tas ir vienā dienā ar „Ēnu dienu”, jo deva iespēju paskatīties gan uz jau paveikto, gan dalīties iegūtajā pieredzē.

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs jautāja Dārtai, Edgaram un Emīlam, ar ko Smiltenes novads atšķiras no citiem novadiem un saņēma atbildes, ka Smiltenes novadā ir sakopta un sakārtota vide, šeit ir lieli uzņēmumi, kā arī novads var lepoties ar skolām un Smiltenes tehnikumu.

Emīls uzskata, ka līdz šim nebija iedziļinājies kā norit darbs pašvaldībā, tāpēc gribēja noskaidrot kāda ir priekšsēdētāja ikdiena un darba pienākumi. Savukārt Dārta uzsver, ka gribēja zināt, kā notiek darbs novadā kopumā, kā tiek realizētas dažādas ieceres un kā norit sēdes un dažādas sapulces. „Šodien ieguvu lielisku pieredzi par darbu pašvaldībā un izpratni kā tiek organizētas lietas un darbs novadā”, atzīmē Dārta. Edgars uzskata, ka ēnojot Smiltenes novada domes priekšsēdētāju, ieguva pieredzi un motivāciju – vairāk jācenšas un jāpiedalās dažādās aktivitātēs, jo tas noder. „Man tā ir jauna pieredzu un jāatzīst, ka darbs ir interesants un ļoti atbildīgs, dienas ritms ir saspringts un ir jārūpējas par novada attīstību”, uzsver Edgars.

Par Ēnu dienu

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darbavietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. Latvijā Ēnu diena ir biznesa izglītības biedrības Junior Achievement – Young Enterprise Latvija (JA-YE Latvija) reģistrēta preču zīme. Ēnu dienas mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavotos darba tirgum. Šī ir programma, kas jau daudzus gadus sekmīgi iekļauj izglītības procesā karjeras jautājumus, rosinot jauniešus plānot savu nākotni jau skolas laikā. Veidojot sadarbību starp skolu, sabiedrību un darba vidi, Ēnu diena sekmē jauniešu integrāciju sabiedrībā un darba tirgū nākotnē.

 

Informāciju sagatavoja:

Arita Smalkā-Boriseviča

Smiltenes novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv
Mob.tel. + 371 28334474

Tel.: 64707584

www.smiltene.lv

 

12.02.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031