Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

2015. gada 23. maijā plkst. 21.00 Valkas brīvdabas estrādē notiks vērienīgs koncertuzvedums. Divdesmit seši Latvijas izcilākie deju kolektīvi izdejos senā Tālavas novada “Pavasara nakts mistērijas” par gadu simtos saglabātām ģimeniskām tradīcijām un senās Valkas puses pavasara ierašām. Deju izrādes radošā komanda ir horeogrāfe un mākslinieciskā vadītāja Gunta Skuja, horeogrāfi Taiga Ludborža, Ieva Adāviča, Jānis Purviņš un režisors Aivars Ikšelis. Skatuves noformējumu veidos scenogrāfs Ivars Noviks.

“Valka ir pilsēta ar senām kultūras tradīcijām, un 19.gadsimtā latviešus kā kultūrnāciju lielā mērā izveidoja Jānis Cimze, viņa audzēkņi un audzēkņu audzēkņi. Tāpēc likumsakarīgi, ka cenšamies būt savas vēstures cienīgi”, stāsta Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. “Šogad neaizmirstama bija latviešu un igauņu sadziedāšanās lielkoncertā “Cimzes kods”. Nākamajā gadā vēlamies radīt unikālu, neaizmirstamu deju koncertu un ļoti ceram, ka to noskatīsies kultūrmīļi no visas Latvijas un Dienvidigaunijas”.

Idejas autors un režisors Aivars Ikšelis atklāj, ka uzvedumā mākslinieki dejas valodā stāstīs par mīlestību pret savu ģimeni, dzimtajām mājām, darbu un senajām tradīcijām. Uzveduma galvenie varoņi būs vidzemnieku ģimene. Tas būs stāsts kā “saulei rietot, pavadām Jurģus un caur nakts mitoloģiskiem piedzīvojumiem sagaidām saullēktu kopā, jo saulei lecot, būs lielais Valkas tirgus un sāksies izpriecas Blusu krogā”, stāsta Aivars Ikšelis. 

Ikviens redzot un izdzīvojot “Pavasara nakts mistērijas”, nonāks uz brīdi ģimenes dzīves ierašu rituālu pasaulē. “Lai izbaudītu šo rituālu, ir svarīgi to izprast un pieņemt. Ja to saproti, parādās iekšējā pārliecība, “ka viss mainās uz labu”. Ir daudz vieglāk katrā notikumā redzēt likumsakarības, būt elastīgam un ļauties, ļauties, ļauties…”- tā par gaidāmo vērienīgo notikumu stāsta idejas autors Ikšelis.

 

Informāciju sagatavoja Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere

18.12.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031