Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Kocēnu novada domes sēdē nolemts atbalstīt sadarbību Rubenes kultūrvēsturiskā centra ilgtspējīgai attīstībai un parakstīt nodomu protokolu ar Rubenes evaņģēliski luterisko draudzi, Vidzemes Augstskolu un Lutera akadēmiju. Nodomu protokola parakstīšana notiks trešdien, 17. decembrī, plkst. 13.00 Rubenes baznīcā.

Kocēnu novada dome, Rubenes evaņģēliski luteriskā draudze, Vidzemes Augstskola un Lutera akadēmija atbilstoši savai kompetencei vienosies par savstarpēju sadarbību Rubenes kultūrvēsturiskā centra ilgtspējīgā attīstībā, sekmējot dažādas kultūras, izglītības, ekonomisko un sociālo aktivitāšu īstenošanu, kas nodrošinātu teritorijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu. Tiks atbalstīti dažādi pasākumi, kas izcels Rubeni kā vietu, kurā 13. gadsimta sākumā dibināta viena no Latvijas senākajām kristīgajām draudzēm; tās dibinātājs un priesteris Indriķis sarakstīja bagātīgāko no vēsturiskajiem pirmavotiem par tagadējās Latvijas un Igaunijas teritoriju – Indriķa Livonijas hroniku.

Rubenes evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Artis Eglītis stāsta: “Teritorija bija bez attīstības koncepcijas. 2014. gada pavasarī draudze sakopa nelielu teritoriju pie dievnama, tomēr šādām darbībām trūkst ilgtermiņa redzējuma. Arī draudzes rīcībā esošās ēkas nav izmantojamas pilnvērtīgi, jo nav pabeigtas. Draudzei trūkst finansiālu iespēju to izdarīt. Tas attiecas arī uz citu teritorijas daļu – parku. Draudzei arī trūkst organizatoriskas kapacitātes, lai uzsāktu kādu vērienīgu projektu.”

Kā šādas kopīgas sadarbības rezultātu mācītājs saskata plānveidīgi sakoptu apkārtējo teritoriju, parku, kas ir atvērts novada iedzīvotājiem un viesiem, ēkās veikti remontdarbi, tās atbilstoši funkcionē. Viens no iespējamiem attīstības virzieniem - sociālo projektu izveides atbalsts, piemēram, sociālie dzīvokļi, pansionāts. Šāda attīstība draudzei sniegs arī plašākas iespējas kopīgi ar pašvaldības sociālajiem darbiniekiem strādāt ar cilvēkiem, kam ir šāda pamatota nepieciešamība. Mācītājs uzsver: “Katra no šīm funkcijām ir iepriekš jāizpēta un jāapspriež kopīgas programmas vadības ietvaros. Vienlaikus ir jāveido atvērta diskusija par citiem projektiem, ko šajā vidē varētu īstenot, piemēram, kultūras pasākumu norise, tematiskas konferences. Galvenā prioritāte ir paturēt teritoriju ikvienam atvērtu un pievilcīgu. Dažādi kultūras pasākumi bagātinās ikdienas norises un veicinās novada iedzīvotāju un viesu piesaisti.”

Teritorija ap Rubenes dievnamu ir nozīmīgs kultūrvēsturiskais centrs ar bagātu kultūras un mākslas mantojumu nacionālā mērogā. Veicinot Rubenes dievnama un tā apkārtnes teritorijas pievilcību, tiks nodrošināta brīva piekļuve gan vietējai sabiedrībai, gan novada viesiem, kā arī apmeklētājiem ar īpašām vajadzībām.

Rubenes kultūrvēsturiskā centra ilgtspējīgai attīstībai tiks meklētas iespējas dažāda veida finanšu resursu piesaistē, tai skaitā valsts un pašvaldības budžeta, Latvijas un ārvalstu fondiem, ziedojumiem, privātā sektora u.c.

Sadarbība tiek plānota arī zinātniskās izpētes un pētījumu rezultātu popularizēšanas jomā, tādējādi izceļot Rubenes dievnama nozīmi un īpašo devumu starp citiem līdzīgiem.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

15.12.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031