Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

No 7. līdz 9.aprīlim Gulbenē studiju vizītes ietvaros viesojās divi pārstāvji no Itālijas un Anglijas, kas ir projekta partnervalstis, lai izpētītu Gulbenes novada pieredzi starptautiskā projekta „Senior Pass” realizācijā.

 7.aprīlī, projekta partneri iepazinās ar Rankas pagasta senioru grupu, kuri todien apguva iemaņas darbā ar datoru. Trīs šīs grupas dalībnieces maijā dosies veikt brīvprātīgo darbu Romā (Itālija).

„Pieteikties dalībai projektā mani pamudināja Rankas pamatskolas direktore Laima Braše. Tā kā šobrīd neesmu nodarbināta, šī ir lieliska iespēja būt cilvēkos un apgūt jaunas lietas. Man pašai patīk darboties ar datoru. Ir priekšzināšanas, kuras apguvu pašmācības ceļā,” stāsta projekta dalībniece Ilze Kalniņa.

Arī Rasmu Nicmani piedalīties apmācībās un izmantot šo iespēju uzrunāja skolas direktore. „Apmācības ir interesantas. Iepriekš esmu piedalījusies Lattelecom „Pieslēdzies, Latvija!” organizētajās apmācībās. Iepatikās darbs ar datoru. Šī ir ļoti laba iespēja turpināt pilnveidoties,” saka Rasma.

Savukārt otrdien, 8.aprīlī, projekta koordinatore Anita Birzniece Gulbenes novada bibliotēkā viesus informēja par mūžizglītības sistēmu Gulbenes novadā, bibliotēkas direktore Antra Sprudzāne pastāstīja par bibliotēku, kā pieaugušo izglītības centru. Dienas turpinājumā tika apmeklēts mācību centrs „Autsrumvidzeme” un Tirzas pamatskola.

Vizītes noslēguma dienā trešdien, 9.aprīlī, partneri vēroja, kā apmācības notiek senioru grupai Stāmerienā, kuri mācījās, kā izcelt savas stiprās puses un izzināja sevi – ko viņiem vēl vajadzētu pilnveidot. Divas šīs grupas dalībnieces vasarā dosies veikt brīvprātīgo darbu Anglijā. Marks no Anglijas viņas iepazīstināja ar savu valsti un pārstāvēto organizāciju „Dacorum”, kā arī deva padomus, kas jāzina, kad kundzes dosies uz Angliju. Ārzemju partneriem tika izrādīts Stāmerienas pagasts, apskatītas vietas, kur vasarā dzīvos un brīvprātīgo darbu veiks seniori no projekta partnervalstīm.

Abi kungi atzina, ka Gulbenes novadā dzīvo aktīvi ļaudis, kuri labprāt iesaistās dažādās norisēs. Viņi apbrīnoja, ka tik mazā kopienā cilvēkiem tiek piedāvāts plašs aktivitāšu spektrs. Atliek tikai izvēlēties sev vēlamo. Bija interesanti pavērot, kā procesi notiek mazpilsētā un laukos, jo abi nāk no lielām pilsētām: Džuzeppe dzīvo Romā (Itālija), bet Marks – Liverpūlē (Anglija). Viņi bija pārsteigti, ka šeit apkārt ir tik dzīva, skaista daba, meži.

Līdzīgā studiju vizītē uz Itāliju maijā dosies Gulbenes novada pārstāvis.

Šobrīd apmācībās ir iesaistījušies 14 Gulbenes novada seniori. Maijā apmācības uzsāks senioru grupa Gulbenē.

Projekta „Senior Pass” mērķis ir veidot atbalsta sistēmu senioriem konkurences palielināšanai darba tirgū – celt pašapziņu, papildināt datorprasmes un motivēt viņus meklēt jaunus darba ceļus. Tas ir starptautisks projekts, kura ietvaros partneri no Francijas, Vācijas, Anglijas, Spānijas un Latvijas izstrādā, aprobē un salīdzina apmācību programmu senioru apmācībai.

„Senior Pass” projekta realizācijas termiņš: no 2013.gada janvāra līdz 2015.gada martam. Kopējais projekta finansējums ir 399 962 EUR. Pašvaldības finansējums 25%. Latvijas projekta daļa sastāda 25 689 EUR + 8 563 EUR novada līdzfinansējums.

Projekts tiek finansēts ES Mūžizglītības programmas Grundtvig daudzpusējās partnerības ietvaros.

Ref. Nr. 527846-LLP-1-2012-1-FR-GRUNDTVIG-GMP

Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

 

Informāciju sagatavoja:
Gunta Krevica,
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Gulbenes novada dome

T.26191107, e-pasts: gunta.krevica PIE gulbene PUNKTS lv

 

23.04.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031