Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Novērtējot Cēsu dzelzceļa stacijas slikto stāvokli un iespējamību to nākotnē izmantot pilnvērtīgāk, vizītes laikā Cēsu novada pašvaldībā satiksmes ministrs Anrijs Matīss un VAS „Latvijas Dzelzceļš” valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis vienojās ar Cēsu novada domes priekšsēdētāju Jāni Rozenbergu par ēkas un dzelzceļa peronu renovāciju.

Kā norādīja Anrijs Matīss, renovācija varētu notikt līdzīgi kā pērn atklātajā Siguldas dzelzceļa stacijā, vienlaikus piebilstot, ka būtisks nosacījums lēmumā par renovāciju ir pašvaldības apņemšanās izmantot to pilnvērtīgāk.

„VAS „Latvijas Dzelzceļš” ar Satiksmes ministrijas atbalstu atjaunos ēku, Cēsu pilsētas dome šogad rekonstruēs piegulošo laukumu, tāpat „park&ride” stāvlaukumu. Sakopta vide ir norma, tālab sakārtotai infrastruktūrai nevajadzētu kļūt par sajūsmas iemeslu. Tas, kas, ceru, iepriecinās visvairāk – praksē īstenota veiksmīga sadarbība starp iesaistītajām iestādēm un uzņēmumiem, kam savukārt jānoņem jebkādas šaubas par to, ka Cēsis ir ideāla vieta vienotas plānošanas sistēmas pilotprojektam,” akcentēja Anrijs Matīss.

Satiksmes ministrs arī norādīja, ka „dzelzceļa stacija nav vienkārši infrastruktūras objekts – tā, gluži kā jebkurā pilsētā, ir dzīvības artērija, vieta, kur uzturas pilsētnieki un arīdzan viesi.”

Pēc Uģa Magoņa teiktā, renovācijas darbi varētu sākties jau tuvāko mēnešu laikā, izsludinot nepieciešamos konkursus, lai pasažieri nākamo ziemu varētu sagaidīt siltās un komfortablās telpās. Par projekta izmaksām būs iespējams spriest tikai pēc konkursu beigām.

Beidzoties rekonstrukcijai, dzelzceļa stacijā strādās „Pasažieru vilciens”, CATA, tur būs „Latvijas Pasta” filiāle kā arī Cēsu Tūrisma un informācijas centrs.

„Šobrīd varam novērot tendenci, ka zināmā mērā stacijas ēkas atkal atgūst savu kādreizējo nozīmi – kļūst par centriem, kuros apmeklētāji var iegūt vairākus pakalpojumus. Lielisks piemērs ir Siguldas stacija, kurā apvienojas autoosta, tūrisma informācijas centrs, kā arī citas iestādes. Esam ļoti gandarīti, ka Cēsu pašvaldība izrādīja iniciatīvu par stacijas ēku kā stratēģiskas nozīmes celtni, un paredzēja tai tik nozīmīgu lomu pilsētas attīstībā,” norāda „Latvijas Dzelzceļa” prezidents Uģis Magonis.

Jānis Rozenbergs akcentēja, ka pašvaldība šogad mērķtiecīgi uzlabos dzelzceļa stacijas apkārtni – gan sakārtojot Stacijas laukumu, gan atjaunojot bibliotēku, gan labiekārtojot t.s. Smilšu laukumu.

„Šī ir ārkārtīgi nozīmīga pilsētas daļa. Tā ir pirmā, ko ierauga mūsu pilsētas viesi, līdz ar to var teikt, ka tā ir viena no pilsētas tēla stūrakmeņiem. Esmu priecīgs, ka plānotā renovācija ļaus šai apkaimei iegūt pilnīgi jaunu elpu. Līdz ar to varēsim nekaunoties uzņemt Vidzemes reģionālās koncertzāles „Cēsis” viesus,” uzsver Jānis Rozenbergs.

Viņš arī akcentēja, ka renovācijas plānā ir stacijas peroni, kas uzlabos pilsētnieku drošību.

VAS „Latvijas Pasts” valdes priekšsēdētājs Arnis Salnājs pauda gandarījumu, ka jaunās telpas ļaus Cēsu pasta nodaļu izvietot pilsētas vietā ar lielāku gājēju plūsmu, kā arī novērtēja novada iniciatīvu, apmācot darbiniekus, stacijas pasta nodaļā sniegt pašvaldības pakalpojumus iedzīvotājiem gan sestdienās, gan svētdienās.

„Prieks, ka tik apjomīgā projektā tiek iesaistīti pakalpojumu sniedzēji, kuri reāli šīs telpas izmantos,” sacīja Arnis Salnājs, piebilstot, ka „vēl ir daudz precizējamu darbu, lai pasta nodaļa varētu sākt strādāt arī kā pašvaldības klientu apkalpošanas centrs, taču ir gandarījums par šo veiksmīgo sadarbību ar pašvaldību, kas ļauj paplašināt pasta funkcionalitāti, tāpēc ceram to turpināt.”

Savukārt ar VAS „Latvijas Valsts ceļi” valdes priekšsēdētāju Jāni Langi un VAS „Latvijas autoceļu uzturētājs” valdes priekšsēdētāju Vladimiru Kononovu tika panākta vienošanās par Vaives pagasta Rāmuļu-Bānūžu ceļa atjaunošanu, jo tas visā garumā šķērso Vaives pagasta teritoriju un, savienojoties ar citiem autoceļiem, kļūst par noteicošo faktoru Vaives pagasta apdzīvotībai un uzņēmējdarbības attīstībai.

 

Informāciju sagatavoja: Cēsu novada pašvaldības Komunikācijas nodaļas vadītājs Kārlis Pots

karlis.pots PIE dome.cesis PUNKTS lv

+371 27885220; +371 64121677 Cesis.lv

05.03.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031