Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Kocēnu novada domē ekonomiskā veidā ir uzlabota darba vide domes sēžu zālē, ar salīdzinoši nelieliem līdzekļiem sasniedzot maksimālu ieguvumu - 15 datorizētas darba vietas.

Tradicionālā veidā būtu jāiegādājas 15 atsevišķi datori, kas izmaksātu apmēram Ls 7500, rēķinot, ka viena datora un monitora vidējās izmaksas ir Ls 500, un papildus jāiegādājas 15 UPS un licences programmatūrai -  Windows, Microsoft Office, antivīruss - līdz ar to izmaksas uz katru darba vietu palielinātos līdz Ls 700, tātad kopumā 15 darba vietu izveide izmaksātu Ls 10500. Arī šo datoru regulāra uzturēšana tehniskā kārtībā prasītu ievērojamu laiku.

 

Kocēnu novada domes IT speciālists Atis Rudzītis stāsta: “Digitālais laikmets ir klāt, papīrs un izdrukas vienai sēdei ir resursu izniekošana, tajā pat laikā ar dokumentiem ir jāiepazīstas rūpīgi, lai pieņemtu lēmumus. Bieži vien ir jāņem vērā vairāki viedokļi, tātad ir jābūt iespējai sagatavot vienu dokumentu vairākiem cilvēkiem vienlaicīgi un vienlaicīgi arī redzēt citu ieteikumus un komentārus. Uzdevums bija izveidot 15 datorizētas darba vietas Kocēnu novada domes deputātiem sēžu zālē, un šī iecere ir realizēta. Sākotnējais budžets, lai realizētu šo projektu, bija Ls 2500, kas izklausās pēc "neiespējamās misijas". Taču liekot lietā zināšanas un pieredzi, projekts tika realizēts, izmantojot "zero" jeb "nulles" datorus (klientus). Šāds nosaukums datoram ir tāpēc, ka patiesībā tas arī nav nekāds dators, tam nav nedz procesora, nedz atmiņas, nedz cietā diska, tā ir tikai maza kastīte, kurai piespraust klaviatūru, peli, monitoru un tīkla vadu.”

 

Šī tehnoloģija darbojas tā, it kā vienam datoram būtu pievienoti 15 monitori, 15 klaviatūras un 15 peles, tādējādi izveidojot 15 darbavietu. Tehnoloģija nodrošina 20 lietotājiem vienlaicīgu dažādu video demonstrēšanu pilnā ekrānā ar HD 720p izšķirtspēju, izmantojot vienu datoru ar Intel i7 procesoru. Izmantota tika Kanādas kompānijas Userful izstrādāta programmatūra, kas spēj uz katras atsevišķas darbavietas darbināt atsevišķu darba vidi pēc izvēlēs Windows XP, 7 vai 8 vai Linux.

 

Papildus šai iespaidīgajai resursu konsolidācijai ir vēl citi patīkami ieguvumi. "Zero" datori patērē ļoti maz elektroenerģijas (apmēram 5W), siltuma izdalīšanās ir minimāla un līdz ar to arī elektrības rēķins krietni samazinās. Tā kā "zero" datori darba laikā praktiski neuzsilst, tiem nav ventilatoru, un līdz ar to domes sēžu zāle ir ļoti klusa, jo datori nerada nekādu skaņu. Arī darba vietu uzturēšana darba kartībā ir kļuvusi pietiekami vienkārša jo būtībā ir jāuztur tikai viens dators, kuram ir 15 darba vides.

 

Darba vides uzlabošana domē turpināsies, ieviešot ekonomiskos “zero” datorus arī Kocēnu novada domes darbiniekiem. Patlaban ar šādu datoru strādā viens darbinieks, bet datoru skaitu plānots palielināt, tādā veidā taupot pašvaldības līdzekļus. 

 

Informāciju sagatavoja: 

Eva Eglīte

Attīstības nodaļas vadītāja

Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

 

 

08.01.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031