Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Augustā četri projekta „Mazsalacas novada kapacitātes paaugstināšana uzņēmējdarbības atbalsta jomā” dalībnieki - Liega Puķulauka, Dzintars Plūme, Kārlis Rokpelnis un Inguna Zukure devās uz Slovēniju. Divās nedēļās Portorožas apkārtnē bija iespēja iepazīt slovēņu kultūru un mazās uzņēmējdarbības atbalsta iespējas Slovēnijā ar Eiropas Savienības mūžizglītības programmas Leonardo da Vinci apakšprogrammas finansējuma atbalstu. Tika iepazīta slovēņu viesmīlība, atvērtība, draudzīgums, kā arī profesionalitāte katram savā jomā, gūtas jaunas idejas un vērtīga pieredze.

Mūsu projekta dalībniekus laipni uzņēma Portorožas uzņēmējdarbības atbalsta centrs, kura vadītājs ir Alberto Manzin. Tā kā šajās dienās pabijām dažāda rakstura uzņēmumos, katram ir savs viedoklis un idejas, taču viens no interesantākajiem mums visiem šķita Fonda ģimenes uzņēmums- jūras zivju audzētava Piranas līcī, kura strādā ar  inovatīvām un zinātniskām metodēm, piesaista ES finansējumu un vienlaikus strādā maksimāli videi draudzīgi. Uzņēmums nav orientēts uz īslaicīgu peļņas gūšanu, bet tā vērtības ir ilgtspējīga saimniekošana, dabīgas un veselīgas pārtikas ražošana un augstas kvalitātes produkcija, nodrošinot jūras zivju piegādi līdz katram pircējam. Bija jūtama cieņpilna attieksme gan pret dabu, gan cilvēkiem.

Cita veida uzņēmums- Tartini viesnīca Piranā, kura izmanto gan vairāk kā 100 gadus veco ēku, gan meistarīgi klāt piebūvēto jauno spārnu, kas kopumā veido modernu viesnīcu. Ģimenes uzņēmuma vadītāja dalījās savā pieredzē, un guvām priekšstatu par mūsdienīgā saziņas veida- interneta veiksmīgu izmantošanu ikdienas darbā, personīgo attieksmi pret ikvienu viesi un uzzinājām arī par problēmām, kuras ir tik pazīstamas arī mums- sezonas noslogojums, kvalitatīva personāla trūkums, birokrātiskās prasības dokumentu kārtošanā.

Kopumā var teikt, ka projekta dalībnieki guva jaunas ierosmes par to, kā pašvaldība varētu veicināt uzņēmējdarbības attīstību - sniedzot informatīvo atbalstu, veicinot dažāda veida un līmeņa sadarbību, rosinot jaunu uzņēmējdarbības ideju rašanos, apmaiņu un ieviešanu. Interesantākās un svarīgākās idejas, kuras būtu svarīgi atbalstīt - augstas kvalitātes prasību ievērošana jebkurā nozarē un kvalitatīvas produkcijas ražošana, veselīgas pārtikas ražošanas veicināšana, sadarbība un sadarbošanās starp uzņēmējiem, sadarbība starp kaimiņu pašvaldībām, interneta un sociālo tīklu veiksmīga izmantošana, personīgas attieksmes pret klientu nozīmīguma izpratnes veidošana, ārzemju tūristu piesaistīšana ar interesantiem, daudzpusīgiem un inovatīviem piedāvājumiem, tūrisma „paketes” piedāvājuma veidošana ārpus galvaspilsētas, esošo rūpniecisko un lauksaimniecisko resursu izmantošana jauna tūrisma piedāvājuma radīšanā, vietējo nevalstisko organizāciju iesaiste amatnieku apvienošanā, sociālo uzņēmumu izveide un pašvaldības atbalsts tiem, ilgtspējīgas saimniekošanas attīstība.

Inguna Zukure, projekta dalībniece

30.09.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031