Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Cēsu novadā realizētais profilaktiskais pētījums kuņģa vēža savlaicīgai diagnostikai ar savu metodiku un pētniecības metodēm patlaban jau ir soli priekšā pasaulei, šodien, iepazīstinot ar pirmo divu mēnešu darba rezultātiem, sacīja Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētais profesors un projekta zinātniskais vadītājs Mārcis Leja.

Viņš uzsvēra, ka šis zinātniskais pētījums dos pievedumu plašās nozarēs un ļaus pozitīvi izskanēt visas Latvijas vārdam, jo pētījuma rezultāti un publikācijas ir ar starptautisku nozīmi. „To, ko patlaban dara Cēsīs, to ieteiks darīt citām valstīm,” akcentēja projekta zinātniskais vadītājs, piebilstot, ka „pat Aļaskā izmantos Cēsu metodiku”.

Asociētais profesors M. Leja arī izteica lielu pateicību Cēsu novada pašvaldībai, jo tā bija pirmā Latvijā, kas piedāvāja reālu sadarbības modeli.

Savukārt Cēsu novada pašvaldības priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs izteica gandarījumu par projekta labo sinerģiju, kā rezultātā ieguvēji esot visi. „Pētnieki ieguva labu bāzi, savukārt pašvaldības iedzīvotāji iegūst iespēju bezmaksas pārbaudēm, kas ir labi, jo cilvēki dažādu iemeslu dēļ pārbaudes neveic  – sevišķi vīrieši,” sacīja Cēsu mērs.

Jānis Rozenbergs arī pauda cerību turpmākai sadarbībai preventīvajos pasākumos un novēlēja iedvesmu idejām jauniem projektiem.

SIA „Cēsu klīnika” vadītāja Ingūna Liepa uzsvēra, ka sabiedrībā jārunā par veselību kā vērtību, savukārt kuņģa vēzis esot „viltīga” saslimšana, jo nav ārpusē redzama. Viņa pauda gandarījumu, ka Cēsis bijušas atsaucīgas pētījumam un apliecināja, ka arī Cēsu klīnikair gatava tajā iesaistīties, jo „katra izglābtā dzīvība ir neizmērojama vērtība”.

Visi klātesošie arī izteica pateicību Cēsu novada pašvaldības aģentūras „Sociālais dienests direktorei Ivetai Sietiņsonei par atsaucību un iesaistīšanos pilotpētījuma organizēšanās no Cēsu pašvaldības puses.

Jau ziņots, ka Cēsis kļuva par pirmo Latvijas pilsētu, kurā sākta plaša kuņģa un zarnu vēža agrīnas atklāšanas pētījuma "Daudzcentru randomizēts pētījums kuņģa vēža izraisītās mirstības samazināšanai, veicot H.pylori eradikāciju un pepsinogēnu noteikšanu" pilotēšana.

Atbilstošu dalībnieku atlasi palīdz veikt ģimenes ārsti. Pateicoties šai sadarbībai un Cēsu profilakses un savlaicīgas diagnostikas centra darbinieku profesionālai un aktīvai iesaistei, šobrīd pētījumā piedalījušies jau vairāk kā 150 iedzīvotāji. Par pētījuma dalībniekiem var kļūt iedzīvotāji vecuma grupā no 40-64 gadiem.  Visiem pētījuma dalībniekiem tiek sniegtas profesionālas konsultācijas, izmeklējumu skaits atkarīgs no dalībnieku iedalījuma pamatgrupā vai kontroles grupā. Nepieciešamības gadījumā tiks rekomendēta tālāka izmeklēšana, kā arī piedāvāta ārstēšana helikobaktērijas atklāšanas gadījumā ar mērķi mazināt kuņģa vēža attīstības risku

Šobrīd plānots darbu Cēsīs turpināt vismaz līdz marta beigām, iesaistot ne mazāk kā 500 iedzīvotājus.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Kārlis Pots

Cēsu novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciālists

t. 64121677

karlis.pots PIE dome.cesis PUNKTS lv

www.cesis.lv

13.12.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031