Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

21.novembrī Valmierā viesojās Stokholmas priekšpilsētas Solnas delegācija, lai izzinātu, kāda ir Valmieras pilsētas pašvaldības pieredze sabiedrības integrācijas jautājumos. Vizītes laikā tika apmeklēta Valmieras pilsētas pašvaldība, Valmieras sākumskola, Valmieras SOS bērnu ciemats un pansionāts „Valmiera” Rīgas ielā 55.

            Valmieras pilsētas pašvaldībā delegācija tikās ar izpilddirektora vietnieci Eviju Voitkāni un Valmieras Sociāla dienesta vadītājas vietnieci Janu Beķeri. Tikšanās laikā tika pārrunāts, kā Valmierā norit iedzīvotāju ar īpašām vajadzībām, senioru un romu integrēšana sabiedrībā, īpaši akcentējot Valmieras pilsētas pašvaldības īstenotos projektus dažādu publisku ēku pielāgošanā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Tāpat tika pārrunāts, kādi sabiedrību integrējoši pasākumi un kampaņas tiek rīkotas Valmierā, piemēram, senioru apmācība darbam ar jaunākajām informācijas tehnoloģijām un īpaša programma izglītības iestādēs, ar kuru palīdzību veicināt romu skolēnu integrāciju.

            Apmeklējot Valmieras sākumskolu, kurā viesus uzņēma tās direktors Artūrs Skrastiņš, Solnas pārstāvji bija patīkami pārsteigti par izglītības iestādes moderno vidi – telpām, dizainu un mūsdienu informācijas tehnoloģijām. Tāpat tika gūts ieskats, kādi ir Vidzemes reģiona Iekļaujošas izglītības atbalsta centra galvenie virzieni, kādas aktivitātes tiek piedāvātas skolēniem ar īpašām vajadzībām, kā tiek nodrošināts psiholoģiskais atbalsts viņu ģimenēm un vai Valmierā tiek sniegts personīgā asistenta pakalpojums.

Tā kā Zviedrijā nav neviena SOS bērnu ciemata, viesus no Solnas interesēja Valmieras SOS bērnu ciemata iegūtā pieredze sešu gadu pastāvēšanas laikā, kādas ir galvenās iestādes aktivitātes, ar kādām problēmām saskaras tās vadītāji, kādi ir „SOS mammas” pienākumi un kas notiek ar bērniem, kad viņi absolvē skolu. Jāpiemin, ka Valmieras SOS bērnu ciemata direktors Edijs Pētersons delegācijai parādīja arī vienu no mājām, lai viesi gūtu priekšstatu – bērniem tiek dāvāta ģimeniska vide, sirds siltums un mīļums.

Vizīte noslēdzās pansionātā „Valmiera”, kur direktore Teiksma Rusmane pastāstīja par ēkas vēsturi, to, kā nams ieguvis savu pašreizēji izskatu, izrādīja telpas un iepazīstināja ar pāris aktīvākajiem senioriem, kuri viesus no Zviedrijas izklaidēja ar dažādiem aizraujošiem stāstiem. Sarunu gaitā tika vilktas paralēles starp pansionātu Valmierā un Solnā, kā rezultātā Zviedrijas pārstāvji bija patīkami pārsteigti par kvalitatīvo servisu, ko nodrošinām Valmieras sirmgalvjiem.

Solna ir Stokholmas priekšpilsēta ar 68 tūkstošiem iedzīvotāju. Tā ir Stokholmas reģiona industriālais centrs. Sadraudzības līgums starp Valmieru un Solnu pastāv kopš 1991.gada, un sadarbība galvenokārt norit izglītības, kultūras, pilsētvides jautājumu un ekonomikas jomā. Solnu vizītē pārstāvēja: Kristīna Enoksona (Christina Enocson), Ulla Johansone (Ulla Johansson), Džesika Lommerdala (Jessica Lommerdal), Īrisa Mustonena (Iris Mustonen), Birgers Nords (Birger Nord), Monika Rozenkvista (Monika Rosenqvist) un Anna Gottinga-Veide (Ann Gotting-Veide).

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

26.11.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031