Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Pārgaujas novada Auciemmuižā 23. un 24. oktobrī norisinājās konference, kurā piedalījās Norvēģijas pašvaldību pārstāvji no sadraudzību pašvaldībām- Spidebergas, Romskogas, Aremarkas un Markeras, lai kopīgi ar partneriem no Pārgaujas, Raunas, Priekuļiem, Vecpiebalgas, Amatas, Jaunpiebalgas un Līgatnes novadiem dalītos pieredzē un meklētu sadarbības iespējas  tūrisma, uzņēmējdarbības un jauniešu nodarbinātības jomās.

 

Konferenci atklāja Straupes pamatskolas dziedātāji, sveicot Norvēģu ciemiņus ar skanīgajām latviešu dziesmām.

 

Konferencē par Latvijas galvenajiem darbības virzieniem, problēmsituācijām, tās struktūru un praksi stāstīja Latvijas Pašvaldību savienības vecākais padomnieks Māris Pūķis, savukārt Norvēģijas asociācijas vietējo un reģionālo pašvaldību Starptautisko projektu vadītāja Elita Cakule runāja par Norvēģijas pieredzi.

 

Konferences laikā dalībnieki dalījās trijās grupās, lai pārrunātu kopīgās attīstības iespējas uzņēmējdarbībā, tūrismā un jauniešu nodarbinātībā. Uzņēmējdarbības grupā tika nolemts organizēt konferenci, kurā piedalīsies uzņēmēji no Latvijas un Norvēģijas puses un strādās pie reāliem priekšlikumiem un projektiem uzņēmējdarbības attīstībai.

 

Tūrisma grupā konstatēts informācijas trūkums, kas ir gan vienā, gan otrā valstī par notikumiem sadarbības novados. Izteikta doma par žurnālistu vizīšu organizēšanu uz sadraudzības pašvaldību ar mērķi nodrošināt informāciju, kas efektīvi iedarbotos uz tūristiem un, informējot par konkrētā apgabala pozitīvo pieredzi un īpašajām apskates vietām, iedrošināt tūristus no Latvijas doties uz Norvēģiju, bet norvēģu tūristus uz Latviju. Tūrisma jomā noslēgta vārdiska vienošanās par Spidebergas pašvaldības atbalstu Ungurmuižai, iesniedzot projekta pieteikumu muižas restaurācijai.

 

Jauniešu grupā apspriestas jauniešu aktivitātes katrā pašvaldībā un viņu iesaistīšanās novada dzīvē. Pārrunāti jauniešu centru galvenie darbības virzieni. Pārgaujas novada pašvaldība ar Spidebergas pašvaldību vienojusies par jauniešu projekta iesniegšanu.

 

Pirmās konferences dienas pēcpusdienā, pēc pašvaldību prezentācijām, Norvēģijas pārstāvji devās ekskursijā uz sadraudzības novadu. Pārgaujas novada sadraudzības partneri no Spidebergas viesojās „Apaļkalnā” un tikās ar tā saimnieku Juri Leimani, apmeklēja „Ezeriņus”, kur Aivars Kerliņš demonstrēja, kā top viņa akmens skulptūras. Noslēgumā pie Andra Zepa norvēģu partneriem bija dota iespēja pašiem uzcept maizi un to arī nogaršot. Pēc otrās dienas apspriestajām tēmām Auciemmuižā, visi norvēģu pārstāvji turpināja ekskursiju pa Pārgaujas novadu, apmeklējot Ungurmuižu, Straupes baznīcu un piedaloties Inese Mangules sirsnības un pozitīvisma piepildītajā sēkliņu maisījumu prezentācijā.

 

Kā atzina ekskursijas dalībnieki, šīs divas dienas esot bijušas pārsteigumu bagātas. Apņēmība, kura vada Juri Leimani, aizrautība, ar kuru savus darbus veido Aivars Kerliņš, sirsnība, ar kādu viesus uzņem Andris Zeps, Ineses Mangules inovatīvie produkti un pozitīvisms ir apbrīnojams. Apmeklējot, novada uzņēmējus, norvēģu delegācija atzina, ka šeit ir pierādījums tam, ka cilvēks, ja vien vēlas, var atrast ko darīt ik vienā vietā un laikā. 

 

Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents atzīst, ka novadā organizēti vairāki semināri, tikšanās ar norvēģu partneriem, bet ne reizi šeit nav ciemojušies tik daudz norvēģu vienlaicīgi. „Prezentējot novadus, varējām manīt, cik līdzīgas ir mūsu pašvaldības. Vienlīdzīgi uzskati, mērķi un katra no tām strādā, lai attīstītos, un laimīgas ir tikai tad, kad cilvēki apkārt ir tādi,” teica Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents. Priekšsēdētājs arī atzina, ka ļoti liela nozīme ir mūsu savstarpējai sadarbībai, kura ik gadu kļūst ar vien piepildītāka un rezultatīvāka.

 

Spidebergas mērs Knuts Espelands atzina, ka no Pārgaujas novada domes priekšsēdētāja mācījies vairākas lietas un viena no tām ir šī sajūta, ka laimīgs var būt tikai tad, kad tuviniekiem un cilvēkiem apkārt ir labi. Viņš gandarīts, ka atbalstu no saviem sadarbības partneriem saņem, gan priecīgajos brīžos, gan arī brīžos, kad viss neiet tik labi.

Sadarbība starp Spidebergas pašvaldību un Straupes pagastu aizsākās 1992.gadā un, izveidojoties novadiem, tā turpinājās ar Pārgaujas novadu.

 

Informāciju sagatavoja:

 

JOLANTA VAIDO-ZĀLĪTE
Pārgaujas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
www.pargaujasnovads.lv
tālr. 64127834;
Mob. 29299002

29.10.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031