Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

21.augustā Valmieras pilsētas speciālās pirmsskolas izglītības iestādē (SPII) „Bitīte” tika atklāts silto smilšu terapijas centrs. Pagaidām SPII „Bitīte” ir pirmā iestāde Vidzemē, kurā tiks izmantota silto smilšu terapija, lai veicinātu bērnu pilnvērtīgu attīstību. Latvijā šāda iekārta uzstādīta arī Dobelē, Daugavpilī, Ādažos un Pelčos.

Silto smilšu terapijas centrs ir iekārta, ko veido kaste un siltumu nodrošinoša ierīce. Kastē iebērtas trīs dažāda veida smiltis – jūras smiltis, kvarca smiltis no Bāles atradnes un mazi smilšu graudiņi, kuru sastāvā ir 99% kvarcs un kas atvestas no Anikščiu atradnes Lietuvā. Iekārtas patenttiesības pieder Diānai Timofejevai, pedagoģei un Dabas vides estētikas studijas „Dabas vēstniecība” vadītājai. Izgudrojuma „Silto smilšu iekārta” un tā pielietojuma metodoloģijas teorētiskā bāze ir balstīta uz D.Timofejevas 20 gadus ilgo praksi un pētījumiem. „Esmu pateicīga, ka Latvijā ir tik atsaucīgi, ieinteresēti, pozitīvi un zinātkāri pedagogi, kas vēlas mācīties, attīstīties un izzināt visu jauno, lai piedāvātu pilnvērtīgu attīstību bērniem ar īpašām vajadzībām.” Iekārta izstrādāta Rīgas Tehniskajā universitātē, un tā ieguvusi arī vairākas atzinības – tas ir ceturtais inovatīvākais izgudrojums Latvijā 2012.gadā, silto smilšu iekārta ir viens no Starptautiskās izgudrojumu izstādes Minox 2012 laureātiem, kā arī tā piedalījusies 16.Maskavas Starptautiskajā izgudrojumu un inovāciju tehnoloģiju salonā „Arhimēds 2013”.

Silto smilšu terapija uzlabo bērnu vispārīgo veselību, kā arī veicina smadzeņu, limfas un nervu darbību, asinsriti, elpošanu un citas organisma funkcijas. Terapijas ietvaros bērniem tiek piedāvāti īpaši vingrojumi rotaļu veidā, kuru laikā speciālisti ar dažādu palīgmateriālu palīdzību darbojas kopā ar bērniem. „Atrodoties smiltīs (38°C – 40°C) 15 līdz 30 minūtes, bērnu nervu sistēma nomierinās, jo smilšu elektromagnētiskais lauks atrodas zemfrekvenču diapazonā, kas cilvēkam ir dabiski atbilstošs un nodrošina organisma šūnu pašregulāciju,” skaidro D.Timofejeva.

SPII „Bitīte” darbinieku apmācību darbam ar silto smilšu terapijas iekārtu veiks D.Timofejeva. Kā atzīst SPII „Bitīte” vadītāja Guntra Kukjāne: „Tas ir izaicinājums ikvienam, jo jāapgūst daudz dažādas metodes, lai terapija būtu efektīva, bet bērnudārza darbinieki ir mērķtiecīgi – jaunā metodika prasmīgi iepazīta.”

22.08.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031