Jaunumi Vidzemē

Svinot Latviesi.com 20 gadu jubileju un aktualizējot diskusiju par mediju vides un informācijas aprites jautājumiem Latvijas diasporai, 28. septembrī notika Latviešu diasporas forums 2024 Rīgā, kurā piedalījās arī remigrācijas koordinatores – Ruta Priede no Latgales, Daina Šulca no Rīgas, Inga Madžule no Vidzemes un Agnese Bokta pārstāvēja Zemgali.

Forums tika atklāts ar vairākām nozīmīgām uzrunām. Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Dace Melbārde savā teiktajā norādīja uz mediju pieaugušo nozīmi diasporas kopienas komunikāciju kanālu veidošanā, kā arī uzteica, ka tiek dibinātas jaunas tradīcijas kā “Gada cilvēks diasporā”, lai tādējādi varētu izteikt pateicību par entuziasmu, kas tiek ieguldīts ikdienā dzīvojot ārpus Latvijas.

Sekoja arī Pasaules brīvo latviešu apvienības izpilddirektora Raita Eglīša, arī LIAA diasporas koordinatores ekonomikas jautājumos Ilzes Mičules uzrunas, kurā galvenokārt tika uzsvērts Latviesi.com nozīme diasporas informācijas apmaiņā un Induļa Bērziņa degsme par savu ideju, spēja pārliecināt citus, kā rezultātā projekts “Latviesi.com” pastāv 20 gadus. Tādēļ forums turpinājās ar Latvijas Televīzijas žurnālistes Laura Vonda sagatavoto prezentāciju par Latviesi.com attīstības ceļu 20 gadu garumā.

Inese Vaikule moderēja diskusiju “Kā radīt sabiedriski nozīmīgu saturu, lai diaspora kļūtu par neatņemamu Latvijas informatīvās telpas daļu?” Ļoti svarīga ir sadarbība starp medijiem un skatītājiem, lai varētu veidot patērētājiem interesantu saturu. Bet ņemot vērā, ka diasporas un latviešu auditorijas intereses ļoti atšķiras, arī kontentam jābūt dažādam. Dažkārt, būtu interese par latviešu viedokli ārvalstīs notiekošajām politiskajām aktualitātēm, varbūt dažkārt vajadzētu kādu skaudrāku stāstu izstāstīt, lai netiek rādīta idealizēta dzīve diaspora. Labā ziņa bija tā, ka Latvijas televīzija ir noslēgusi sadarbības līgumu ar Latviesi.com, kas liek cerēt uz aktīvāku informācijas apriti.

Diskusijā “Vai kopienas radīts saturs medijā ir ieguvums sabiedrībai?”, kuru moderēja Indulis Bērziņš, tika uzsvērts par profesionālās kapacitātes celšanu, jo liela nozīme ir kopienas iesaistei satura veidošanā un jārod papildus budžets tam, lai veidotie sižeti, raksti un relīzes ir augstas kvalitātes materiāls. Pasaules dinamika ģeopolitiskā situācijā diasporas nozīmē pieaug, dzīve diasporā mutuļo un tas ir ieguvums gan Latvijas sabiedrībai, gan ārpus tās – šādu atziņu teica laikrakstu “Brīvā Latvija” un “Laiks” redaktore Ligita Kovtuna. Savukārt, Ingemārs Vekteris Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektors pauda sekojošo: “Mediju un nevalstisko organizāciju sadarbība radītu situācijas, kurās tiktu “šķaidīti” informācijas burbuļi, kurus rada lielie mediji. Pēdējais laiks mediju politikas veidotājiem pamanīt un saprast, ka ir jāizmanto tehnoloģiju iespējas, jo auditorijai ir vienalga, kas to veido, galvenais, lai saturs ir saistošs.”

Šogad tika dibināta jauna tradīcija – pasniedzot balvu “Gada cilvēks Latvijas diasporā 2024,” godināt cilvēkus, kas dzīvojot ārpus Latvijas snieguši ievērojami artavu Latvijas pilsoniskās līdzdalības, kultūras, izglītības, ekonomikas, starptautisko attiecību vai citu Latvijai nozīmīgu panākumu veicināšanā. Šogad balvu saņēma divi nozīmīgi cilvēki: Mārtiņš Andersons, Amerikas latviešu apvienības priekšsēdis un Selga Apse ar XVI Latviešu Dziesmu un Deju svētku Kanādā rīcības komitejas komandu.

Informāciju sagatavoja: Ruta Priede, remigrācijas koordinatore Latgalē, Latgales plānošanas reģions


02.10.2024

Notikumi

«Oktobris 2024»
POTCPSSv
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031