Jaunumi Vidzemē

Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar pārējiem plānošanas reģioniem Latvijā ir uzsācis projekta pieteikuma sagatavošanu pašvaldību un privātpersonu īpašumā esošo vēsturisko kūdras ieguves vietu inventarizācijai un rekultivācijas plānu izstrādei  Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales plānošanas reģionos vismaz 9000 ha apmērā. Projekta pieteikums tiks iesniegts izvērtēšanai š.g. septembrī, un projekta īstenošana paredzēta līdz 2026. gada 31. decembrim. Projekta ietvaros plānots veikt vēsturisko kūdras ieguves vietu inventarizāciju un noteikt konkrētajām teritorijām atbilstošākos rekultivācijas veidus.

Tāpat tiks apkopota informācija par pašvaldībām, kurās siltumapgādei tiek izmantota kūdra, lai meklētu alternatīvus risinājumus, kuri nodrošinātu atteikšanos no kūdras izmantošanas enerģētikā. Plānots organizēt informatīvus un izglītojošus pasākumus, kā arī pieredzes apmaiņas pasākumus, lai teritoriju īpašniekus informētu par vēsturisko kūdras ieguves vietu rekultivācijas iespējām un potenciālajiem ieguvumiem ne tikai vides, bet arī sociālekonomiskajā aspektā. Ieinteresētajiem vēsturisko kūdras ieguves vietu īpašniekiem projekta laikā tiks izstrādāti rekultivācijas plāni, uz kuru pamata īpašnieki varēs iesniegt projektu pieteikumus rekultivācijas aktivitāšu ieviešanai, piesaistot Taisnīgas pārkārtošanās fonda līdzekļus. Konsultatīvais atbalsts tiks sniegts arī pašvaldībām un siltumapgādes sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem projektu pieteikuma dokumentācijas sagatavošanai kūdras sadedzināšanas iekārtu nomaiņai.

Lai kvalitatīvi sagatavotu projekta pieteikumu, kā arī efektīvi īstenotu plānotās aktivitātes, izveidota projekta konsultatīvā padome. Pirmā padomes sēde notika š.g. 22. augustā, piedaloties pārstāvjiem no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Klimata un Enerģētikas ministrijas, Latvijas Universitātes, Latvijas Kūdras asociācijas, , Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra, LVMI Silava, Latvijas Pašvaldību savienības un plānošanas reģioniem.  Pirmās konsultatīvās padomes sēdes mērķis bija apspriest projekta ieceres ar nozarē iesaistītajiem spēlētājiem un saņemt ekspertu rekomendācijas, lai projektā plānotās aktivitātes atbilstu reālvidei un aktuālajai problemātikai.

Konsultatīvā padome plāno tikties regulāri, bet ne retāk kā divas reizes gadā. Jāpiebilst, ka padomes sastāvs var tikt paplašināts ar vēl citām organizācijām, uzņēmumiem u.c. interesentiem, kas var piedāvāt savas zināšanas un pieredzi vēsturisko kūdras ieguves vietu rekultivācijas vai revitalizācijas veicināšanai.

Vidzemes plānošanas reģions projekta pieteikumu izstrādā pamatojoties uz Ministru Kabineta noteikumiem Nr.450, kas tika apstiprināti š.g. 9. jūlijā, t.i., 6.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Pārejas uz klimatneitralitāti radīto ekonomisko, sociālo un vides seku mazināšana visvairāk skartajos reģionos”, 6.1.1.1. pasākuma “Atteikšanās no kūdras izmantošanas enerģētikā” 1. kārtas ietvaros.

 

Jautājumiem: Maija Rieksta, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, galvenā komunikācijas speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

10.09.2024

Notikumi

«Septembris 2024»
POTCPSSv
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30