Arhīva kalendārs

« November 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Šī gada 24. novembrī aicinām Latvijas izglītības iestāžu pedagogus pievienoties EUROPE DIRECT Vidzeme organizētajam pasākumam “Bezmaksas pieejamie Eiropas Savienības mācību materiāli”. Seminārs norisināsies tiešsaistē no plkst. 14:00 līdz 15:10 un pēc tā būs iespējams saņemt apliecinājumu par līdzdalību. Lūgums reģistrēties pasākumam šeit: https://forms.gle/NKmJQiWKvWPyikNz7

Semināra mērķis – informēt Latvijas izglītības iestāžu pedagogus (pamatā 7.-12. klašu vecumposmam), par Eiropas Savienības (ES) izstrādātajiem bezmaksas mācību materiāliem, ar kuru palīdzību integrēt mācību saturā ES jautājumus.

Par “Mācību stūrīti” – tiešsaistes vietni, kurā atrodamas prezentācijas, publikācijas, spēles, konkursi un uzdevumu grāmatas, kas palīdzēs aizraujošā veidā iepazīt ES – pastāstīs Ingūna Irbīte, pedagoģe, Eiropas Komisijas konsultatīvās darba grupas Teacher Testing Panel Latvijas pārstāve. Materiāli sagatavoti dažādām vecuma grupām. Tie ir īpaši noderīgi attālināto mācību laikā – skolotāji var smelties iedvesmu, lai bagātinātu mācību priekšmetu stundu saturu un aicinātu skolēnus daudzveidīgā un interaktīvā veidā izzināt Eiropu.

Savukārt ar ES mājas Izglītības resursu centra piedāvātajām iespējām izglītības iestādēm reģionos padalīsies EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta. Resursu centrā pieejami mūsdienīgi izziņas materiāli – puzles, atmiņas spēles, kartes, ES valstu karogi, grāmatas u.c. atbalsta materiāli, kas bagātinās mācību procesu, pilnveidos skolēnu zināšanas un izpratni par Eiropas vērtībām, mudinās interesēties par apkārt notiekošo, analizēt un sarunāties par to, kā Eiropu kopā veidot vēl labāku. Šobrīd pieejami vairāk kā 60 dažādi materiāli (lielākā materiālu daļa vairākos eksemplāros), taču to klāsts tiek regulāri papildināts.

Pasākums norisinās projekta “EUROPE DIRECT Vidzeme” ietvaros. Tā galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Projekta darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Vairāk informācijas: Maija Rieksta, EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, EUROPE DIRECT Vidzeme sabiedrisko attiecību speciāliste, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

EUROPE DIRECT aktualitātes

2022. gada 7. novembrī Ziemeļvalstu ministru padome atver pieteikšanos Nordplus programmas jaunā 2023. līdz 2027. gada perioda projektu konkursam, kurā līdz 2023. gada 1. februārim var pieteikties izglītības iestādes, citas izglītības jomas organizācijas un uzņēmumi. Programma sniedz iespēju iedzīvotājiem risināt konkrētas vajadzības un attīstīt iniciatīvas vietējā līmenī.

Nordplus programmas jaunajā periodā dalībvalstīm kopumā piešķir aptuveni 10 milj. eiro gadā. Jaunajā periodā saglabāsies arī visas piecas apakšprogrammas – Jauniešu izglītības programma, Augstākās izglītības programma, Horizontālā programma, Pieaugušo izglītības programma un Valodu programma. Nelielas izmaiņas ieviestas administratīvajās un finanšu niansēs, bet kopumā tās ir minimālas.

Jaunā perioda rokasgrāmata pieejama šeit.

Par ieteicamo virzienu 2023. gada projektiem izvirzīta sociālās ilgtspējas iekļaušana izglītības jomā, taču projekta saturs var būt saistīts ar jebkuru izglītības jomas attīstības  tēmu, kā arī ieguldījumu var sniegt Ziemeļu un Baltijas valstu izglītotāju sadarbība. Ziemeļvalstu ministru padome aicina apsvērt iespējas projektu saturu saistīt ar tēmu loku, kurš aktuāls visā Ziemeļu un Baltijas reģiona sadarbības kontekstā:

  • veicināt visiem kvalitatīvu, vienlīdzīgu un drošu veselības aprūpi un labklājību;
  • iepazīstināt un iesaistīt Ziemeļvalstu iedzīvotājus zaļās pārejas procesos un digitālajā attīstībā, un novērst sociālās šķelšanās iespēju pārejas rezultātā;
  • sniegt Ziemeļvalstu pilsoniskajai sabiedrībai, jo īpaši bērniem un jauniešiem, platformu un lielāku iesaisti Ziemeļvalstu sadarbībā, kā arī palielināt viņu zināšanas par kaimiņvalstu valodām un kultūru;
  • saglabāt sociālo uzticību, Ziemeļvalstu reģiona saliedētību, tā kopīgās vērtības un Ziemeļvalstu radniecības sajūtu, galveno uzmanību pievēršot kultūrai, demokrātijai, vienlīdzībai, iekļaušanai, ikdienai bez diskriminācijas un vārda brīvībai.

2022. gada 22. un 23. novembrī tiks organizēti konsultatīvi vebināri par projektu pieteikumu sagatavošanu katrā Nordplus apakšprogrammā. 29. un 30. novembrī šie vebināri notiks atkārtoti. Plašāka informācija par pieteikšanos vebināriem būs pieejama Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) mājaslapā, kā arī Facebook un Twitter.

Jau 14 gadus Latvijas izglītības iestādes un organizācijas īsteno programmas Nordplus projektus, kuri ir veidojuši stabilu sadarbību izglītības sektorā starp Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm. Pēdējo četru gadu laikā īstenoti 204 veiksmīgi projekti. Šajā laika posmā savu ideju realizēšanai Latvijas projektu iesniedzēji ir saņēmuši vairāk nekā 4,5 milj. eiro. Ar projektu pieredzi iespējams iepazīties VIAA mājaslapas sadaļā Nordplus pieredzes stāsti.

Nordplus ir Ziemeļvalstu Ministru padomes izveidota sadarbības programma izglītības jomā starp Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm. Nordplus projekti aptver visus izglītības līmeņus un to īstenotāju vidū ir gan valsts, pašvaldību un privātas izglītības iestādes, gan arī biedrības, nodibinājumi un uzņēmumi. Projektos piedalās skolēni, profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi, skolotāji un pedagoģiskais personāls, studenti un pasniedzēji, kā arī pieaugušo izglītībā iesaistītie un izglītojamie.

Latvijā Nordplus programmas nacionālā informācijas biroja funkcijas nodrošina VIAA.

 

Papildu informācija:

Alise Devjatajeva

Valsts izglītības attīstības aģentūras

Vecākā eksperte (sadarbība ar plašsaziņas līdzekļiem)

+371 67785462 (mob. +371 22008908)

alise.devjatajeva PIE viaa.gov PUNKTS lv

 

Igaunijas-Latvijas 2021.-2027.gada programma ir atklājusi pirmo pieteikšanās kārtu, lai atbalstītu ilgtspējīgas un inovatīvas projektu idejas pārrobežu sadarbības, uzņēmējdarbības un inovāciju, kā arī vides un tūrisma jomās.

Interreg Igaunijas-Latvijas programma, ko finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds, ir vērsta uz sadarbības projektiem Igaunijas dienvidu un rietumu daļā, kā arī Latvijas ziemeļos un rietumos, kur partneri ir dalībnieki no abām valstīm.

Kā norāda Latvijas Interreg programmu vadītājs Sandis Cakuls, daudzas Latvijas un Igaunijas pašvaldības, iestādes un organizācijas jau iepriekšējos Interreg plānošanas periodos ir nodibinājušas labas kaimiņattiecības, izveidojušas partnerības tīklus, attīstījušas biznesa projektus, izstrādājušas kopīgus tūrisma produktus. "Tas veido labu pamatu iepriekšējās sadarbības turpināšanai un arī pilnīgi jaunām sadarbības idejām, kuras tiek silti gaidītas jau tagad pirmajam projektu konkursam jaunajā Interreg Igaunijas-Latvijas programmā," viņš atzīmē.

Laika posmā no 2021. līdz 2027. gadam Eiropas Reģionālās attīstības fonds (Interreg) finansē Igaunijas-Latvijas programmu ar 24,3 miljoniem eiro. Programmā ir četras prioritātes, kas sasaucas ar Eiropas Savienības stratēģiskajiem mērķiem:

  1. Vairāk sadarbības pārrobežu reģionos un kopīgu pakalpojumu attīstība (3,41 milj. eiro);
  2. Kopīgi un viedi augoši uzņēmumi (5,7 milj. eiro);
  3.  Ilgtspējīga un noturīga programmas teritorija (9,97 miljoni eiro);
  4. Pieejamāka un ilgtspējīgāka pārrobežu tūrisma pieredze (5,22 milj. eiro).

Igaunijas valsts pārvaldes ministre Rīna Solmana norāda, ka prioritāte "Vairāk sadarbības pārrobežu reģionos un kopīgu pakalpojumu attīstība" dod iespēju programmas teritorijas pašvaldībām un organizācijām izstrādāt un uzlabot kopīgus sabiedriskos pakalpojumus pierobežas teritorijā, kā arī meklēt risinājumus, izmēģinot dažādas pilotaktivitātes. "Šādas iniciatīvas palīdz mums tuvoties tam, ka starp Igauniju un Latviju kādreiz būs labi koordinētas funkcionālās teritorijas," viņa piebilda.

Pirmajā pieteikšanās kārtā projektu pieteikumus var iesniegt visās četrās programmas prioritātēs. Minimālais dotācijas apmērs nav noteikts. Programmas līdzfinansējums ir līdz 80%.

Pieteikšanās kārta ir atvērta no 7.novembra un noslēdzas 2023. gada 15.februārī plkst.14:00.

Pieteikumi tiek iesniegti elektroniski caur JEMS sistēmu.

Aicinām visus interesentus 22.novembrī no plkst.10 līdz 12:30 piedalīties virtuālajā informatīvajā seminārā, kurā iepazīstināsim ar atbalsta iespējām un nosacījumiem.

Detalizētāki projektu konkursa nosacījumi, programmas rokasgrāmata un reģistrācijas anketa informatīvajam semināram atrodama programmas mājaslapā – www.estlat.eu.

Papildu informācija

Katrīna Juhansone
Kopīgais sekretariāts
Komunikācijas speciāliste
katrin.juhanson PIE estlat PUNKTS eu
+372 50 555 27

Tuvojoties Eiropas Jaunatnes gada noslēgumam, aizvadīta pēdējā EUROPE DIRECT Vidzeme pasākumu cikla “Iedvesmojies no jaunieša” saruna. Vairāk nekā 60 jauniešu no tuvākiem un tālākiem Vidzemes novadiem šī gada laikā kopā smēlušies iedvesmu lieliem darbiem, diskutējuši un klausījušies, kā atrast sevi un nepadoties sava biznesa veidošanā.

Šis pasākums bija ceturtais no četriem “Iedvesmojies no jaunieša” pasākumiem. Tie šogad notikuši Liepā, Staicelē, Burtniekos un Ķegumā, ciemos uzņemot Niklāvu Mičuli, Artu Veipu un Sindiju Bokāni. Pasākumu mērķis – savest kopā jaunos uzņēmējus, influencerus un aktīvistus ar jauniešiem no mazāk apdzīvotām Vidzemes teritorijām, lai kopīgi meklētu katram savu ceļu uz izaugsmi.

No katra ciemiņa jaunieši guvuši vērtīgas atziņas. “Ir ļoti grūti pārspēt cilvēku, kurš nekad nepadodas, tāpēc visu laiku vajag iet un darīt, par spīti visiem,” tā Niklāvs, stāstot par veidiem kā cīnīties un reaģēt uz naidīgiem komentāriem. Savukārt Arta mudināja jauniešus padomāt un pastāstīt par saviem iedvesmas avotiem, nākotnes iecerēm un deva iedvesmu un motivāciju vienmēr pieturēties pie tā, kas patīk, neklausoties citu negatīvajos viedokļos. “Dariet to ko mīlat! Ja jūs izvēlēsieties ceļu, ko vēlas jūsu vecāki, jums vienā brīdī aptrūksies iekšējais resurss un jūs izdegsiet,” ieteica Arta.

Sindija Bokāne aicināja jauniešus Ķegumā un Burtniekos būt aktīviem, iesaistītes iespējami daudz aktivitātēs, tai pat laikā pieturoties pie vienas jomas. “Skolā es vienmēr biju tā meitene, kura interesējās ne tikai par to, cikos sākas un beidzas lekcijas, bet ko es vēl varu darīt, lai gūtu maksimāli lielu pieredzi!” tā Sindija.

Pasākums organizēts projektā “EUROPE DIRECT Vidzeme”, Eiropas Jaunatnes gada ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.