Arhīva kalendārs

« May 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

6. maijā laikā no plkst. 11.00 līdz 16.00 tiešraidē portālā DELFI un Eiropas Savienības mājas un partneru sociālo mediju kontos notiks vērienīga Eiropas dienai veltīta tiešraide. Tā tiek organizēta, lai paustu solidaritāti un atbalstu Ukrainai caur kultūras, solidaritātes, demokrātijas u.c. Eiropas vērtību prizmu un aktualizētu ES prioritātes un Eiropas Jaunatnes gadu. Šā gada Eiropas dienas tēma ir “Kopā no sirds kā labos, tā ne tik labos laikos”.
 
Tiešraide sāksies plkst. 11.00 Bastejkalna parkā, Rīgā, kur  tiks atklāts mākslinieka Daiņa Rudens radīts vides objekts – iESpēju platforma, kas veidots kā tikšanās vieta jauniešiem. Pasākumā piedalīsies EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre, mākslinieks Dainis Rudens (Rudens Stencil), dziedātāja un pianiste Katrīna Gupalo, mūzikas grupa „Audiokvartāls” kopā ar mūziķiem Edgaru Vilcānu, Gunāru Gaumigu, Ilzi Rijnieci, Elizabeti Vētru, Kristeru Rudzīti, Eviju Smagari, Vidzemes Augstskolas un Valmieras Kultūras centra jauniešu kori “Skan” un fonda “Nāc līdzās” jauniešu kori “Nāc līdzās”. Eiropas dienas ieskaņā smelsimies spēku esot kopā, apsverot nākotnes piedāvātās iespējas, apvienojot balsis dziesmās. Vides objekts – iESpēju platforma ir Eiropas Jaunatnes gada ietvaros radīta tikšanās vieta jauniešiem – diskusijām, jaunas informācijas ieguvei un kopīgai laika pavadīšanai.
 
11.30 būs iespēja sekot līdzi Saeimas Eiropas lietu komisijas izspēlei, kurā līdzās Saeimas deputātiem piedalīsies arī jaunieši no Eiropas Savienības mājas izaugsmes cikla “Prakses kalve”, Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu programmas un kluba “Māja”. Jaunieši darba grupās kopā ar Saeimas deputātiem diskutēs par aprites ekonomikas rīcības plānu un tīrāku, konkurētspējīgāku Eiropu.
 
13:00 Akcijas “Saulespuķes vienotai Eiropai kopā ar Ukrainu” ietvaros, uz AB dambja, pie lielā Latvijas karoga, notiks saulespuķu dobju veidošana. Saulespuķes stādīs Pilsoniskās alianses direktore Kristīne Zonberga, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre un Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica un citi organizatoru un sabiedrības pārstāvji.
 
Plkst. 13.20 Eiropas Savienības mājā tiksimies iedvesmojošā sarunā "Pieredzēt, nevis tikai redzēt". Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras organizēto sarunu vadīs Kaspars Ozoliņš. Jauniešiem Eiropā ir daudz dažādu iespēju un vienmēr foršāk ir tās pieredzēt, nevis tikai redzēt. Tādēļ sagaidot ES dienu, tiekamies iedvesmojošā sarunā Sarunas ietvaros uzzināsim un smelsimies iedvesmu no Diānas, Agneses, Paulas un Tomasa pieredzes, kas stāstīs par to, ko viņi ieguva, piedaloties Erasmus+, DiscoverEU, Eiropas Solidaritātātes korpusa un citās ES iespējās, kas noderēs ikvienam jaunietim. 
 
Plkst. 13.55 viesosimies Andrejsalā, bēgļu kopienas centrā “Common Ground”, kura izveidi Rīgā iniciējušas kultūrtelpas "Hanzas perons" vadītāja Ieva Irbina un viena no Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles rīkotājām Inese Dābola. Noskaidrosim, kam, ko un kā var palīdzēt  šajā centrā un kas nepieciešams tā darbības turpināšanai.
 
Plkst. 14.10 Eiropas Savienības mājā viesosies Latvijā vienīgās Eiropas Savienības aģentūras BEREC biroja direktors Lāslo Ignēci. BEREC biroja kolēģi, Eiropas Parlamenta biroja un Eiropas Savienības mājas darbinieki, kas bijuši stažieri Eiropas institūcijās, diskutēs, kā jauniešiem plānot un sākt karjeru Eiropas Savienības institūcijās.
 
Plkst. 14.45 Latvijas Nacionālajā operā tiksimies ar Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes locekli Sandi Voldiņu, māksliniekiem Kristu un Reini Dzudzilo, lai diskutētu par mākslas institūciju un mākslinieku solidaritāti kara laikā. Gaidot Latvijas Nacionālās operas organizēto labdarības koncertu “Slava Ukrainai”, Eiropas dienai veltītajā tiešraidē baudīsim skaistu muzikālu veltījumu Ukrainai solistes Jūlijas Vasiljevas un pianistes Ilzes Ozoliņas sniegumā.

Plkst 15.00 Eiropas Savienības mājā gaidāma spraiga diskusija "Mana loma dzīvās dabas atbalstam".  To vadīs Pasaules Dabas Fonda jaunieši un sarunā ar izglītības eksperti Zani Oliņu no Skola 2030, LR un LTV žurnālisti Sandru Kropu un dizaineru un LMA pasniedzēju Holgeru Eleru diskutēs par to, ko mēs katrs ikdienā darām vides kvalitātes saglabāšanai un kas vēl katrā jomā paveicams Eiropas zaļā kursa īstenošanai.
 
Plkst. 15.40  tiešraidē varēs vērot iedvesmojošus stāstus par pašvaldību un individuālu Latvijas iedzīvotāju iniciatīvām. Ierakstā varēs novērtēt Rēzeknes novada pašvaldības sniegto atbalstu bēgļu ģimenēm, kā arī viesoties virtuvē un tikties ar iniciatīvas “Borščs. Vakariņas pie Ukrainietēm”  organizatoriem.
 
Tiešraidē izskanēs Latvijas un Eiropas amatpersonu, kā arī Eiropas valstu vēstnieku vēlējumi Eiropas dienā, paužot stipru ticību Eiropas vērtībām un vienotībai kā labos, tā ne tik labos laikos.
 
Noslēgumā ar īpašu muzikālu sveicienu Eiropas Savienības mājā viesosies grupa The Sound Poets, aicinot sabiedrību uz solidaritāti, vienotību, sildoties “Pie vienas uguns”.

Konkursa mērķis ir apzināt veiksmīgi īstenotus projektus vai iniciatīvas ar reāli uztveramu ieguldījumu ainavu aizsardzībā, pārvaldībā un/vai plānošanā (piemēram, rekultivācijas vai publiskās ārtelpas labiekārtojuma projekti, pētījumi ainavu jomā, ainavu plāni vai publiskas kampaņas, iesaistot sabiedrību), kas kalpotu par piemēru ainavu kvalitātes uzlabošanai citās pašvaldībās un valstīs.

Tā kā no katras valsts konkursam drīkst izvirzīt vienu pieteikumu, Latvijas kandidāts Eiropas konkursam tiks noteikts nacionālajā atlasē, kurā var piedalīties valsts institūcijas, pašvaldības, to apvienības, kā arī biedrības vai nodibinājumi. Lai novērtētu ieguldītā darba ilgtspēju, pieteiktajam projektam vai iniciatīvai ir jābūt īstenotam/ai līdz 2019.gada 31.decembrim.

Plašāka informācija par EP Ainavas balvas astotās sesijas nacionālo atlasi un iepriekšējām atlasēm ir pieejama VARAM tīmekļa vietnē sadaļā https://www.varam.gov.lv/lv/eiropas-padomes-ainavas-balva.

Lai piedalītos šī gada atlasē, aicinām latviešu valodā aizpildīt pieteikuma veidlapu un kopā ar pielikumiem (fotoattēliem un citiem informatīvajiem materiāliem) ar norādi “Ainavas balva” iesniegt ministrijā līdz 2022.gada 1.jūlijam vienā no šādiem veidiem:

a) sūtot elektroniski uz elektroniskā pasta adresi: pasts PIE varam.gov PUNKTS lv;

b) sūtot papīra formātā uz adresi: Peldu iela 25, Rīga, LV-1494. Pasta sūtījumā obligāti jāiekļauj pieteikuma veidlapas izdruka papīra formātā un datu nesējs ar pieteikuma veidlapu un vizuālajiem materiāliem elektroniskā formātā.

Jautājumu gadījumā lūgums sazināties ar ministrijas Telpiskās plānošanas un zemes pārvaldības departamenta vecāko eksperti Daci Grantu (e-pasts dace.granta PIE varam.gov PUNKTS lv; tālrunis 67026553).

 

Eiropas dienas ietvaros, Liepas Jauniešu centrs “Apelsīns” ciemos uzņēma 2020. gada ietekmīgāko influenceri Latvijā Niklāvu Mičuli. Kopā smēlāmies iedvesmu, motivāciju un klausījāmies, kā nepadoties sava biznesa veidošanā un sevis meklēšanā.

Jaunieši Niklāvam bija sagatavojuši daudz jautājumu gan par satura veidošanas aizkulisēm, gan nākotnes plāniem un gaidāmajiem projektiem.  

“Es esmu lasījis un dzirdējis ļoti nepatīkamas lietas, kas cilvēkiem par mani sakāmas, taču mani tas neietekmē. Dienas beigās mums nav ne no kā jākaunas, jo mēs mēģinām paši kaut ko sev dzīvē padarīt labāku un foršāku,” stāstīja Niklāvs. “Ir ļoti grūti pārspēt cilvēku, kurš nekad nepadodas, tāpēc visu laiku vajag iet un darīt, nevis darbus pārcelt uz nākotni un krāt tos rindiņā.”

Šis pasākums bija pirmais no četriem “Iedvesmojies no jaunieša” pasākumiem, kas šogad gaidāmi Vidzemē. Pasākumu mērķis savest kopā jaunos uzņēmējus/influencerus/ aktīvistus ar jauniešiem no mazāk apdzīvotām Vidzemes teritorijām, lai kopīgi smeltos iedvesmu lieliem darbiem.

Pasākums organizēts projekta “EUROPE DIRECT Vidzeme” ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Kā jau katru gadu, arī šajā pavasarī Eiropas Komisijas pārstāvniecība aicina Latvijas izglītības iestādes un Eiropas Savienības lietu ekspertus piedalīties ikgadējā akcijā “Atpakaļ uz skolu/ Atpakaļ uz universitāti 2022”, kas norisinās no 28. marta līdz 20. maijam.

Vidzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja un EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta šo iespēju izmantoja, lai klātienē satiktos ar Valmieras 5. vidusskolas audzēkņiem un pastāstītu par Eiropas Savienības vērtībām: brīvību; demokrātiju; solidaritāti; tiesiskumu; toleranci un dzimumu līdztiesību.

Akcija “Atpakaļ uz skolu” ir lieliska iespēja jauniešiem savā skolā uzzināt un diskutēt par Eiropas Savienības jautājumiem ar ekspertiem, kas strādā ar tiem ikdienā. Šādas lekcijas un diskusijas lieliski papildina pedagogu sniegtās zināšanas un ļauj izvērtēt Eiropas Savienības vērtības jau no daudz praktiskākas puses,” tā Maija.

Akcija “Atpakaļ uz skolu” 2007. gadā tika uzsākta Vācijā, kas tobrīd bija prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē. Akcija vainagojās panākumiem, un jau 2008. gadā tā pirmo reizi tika īstenota arī Latvijā. Akciju „Atpakaļ uz skolu/ Atpakaļ uz universitāti 2022” rīko Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā un Eiropas Savienības māja.

Vairāk informācijas par akciju: https://esmaja.lv/lv/projekti/atpakal-uz-skolu/aktualitates

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

9. maijā, Eiropas dienā, tika noslēgta pirms gada aizsāktā Konference par Eiropas nākotni. Svinīgā ceremonijā Strasbūrā Eiropas Savienības (ES) amatpersonām tika iesniegts Konferences gala ziņojums, kurā iekļauti 49 ierosinājumi, kas ietver konkrētus mērķus un vairāk nekā 300 pasākumu priekšlikumus, lai Eiropas nākotni padarītu labāku. Ierosinājumi balstīti uz idejām un rekomendācijām, ko izteikuši iedzīvotāji un, kas iesniegtas Konferences daudzvalodu digitālajā platformā, jautājumiem, kas tikuši apspriesti Eiropas pilsoņu paneļosnacionālajās diskusijās un pasākumos un plenārsēdēs, kā arī Eiropas Jaunatnes gada aktivitāšu laikā. Konference par Eiropas nākotni bija unikāls, gadu ilgs demokrātiskās līdzdalības maratons. Tās laikā ES valstu pilsoņi iesaistījās pasākumos un daudzvalodu digitālajā platformā izteica savas idejas un skatījumu, kādai jābūt nākotnes Eiropai. Tas ir līdz šim lielākais Eiropas Savienības iedzīvotāju viedokļu forums, kas aptver visas ES dalībvalstis.
 
Konferences noslēgumā Strasbūrā piedalījās 449 Konferences par Eiropas nākotni plenārsēžu dalībnieki, 120 ES pilsoņu paneļdiskusiju dalībnieki, kā arī vietējo skolu skolēni un apmaiņas programmas "Erasmus" studenti. Tāpat ceremonijā piedalījās par Eiropas lietām atbildīgie ES dalībvalstu ministri un amatpersonas. Konferences par Eiropas nākotni noslēguma pasākuma video skatāms šeit.
 
Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāja Roberta Metsola, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena un Francijas prezidents Emanuels Makrons, kas pārstāvēja ES Padomi, noslēguma pasākumā atzina, ka daži no vērienīgākajiem priekšlikumiem prasīs izmaiņas ES līgumos.
 
"Mēs atkal atrodamies Eiropas integrācijas izšķirošajā brīdī, un neviens ierosinājums par pārmaiņām nedrīkst būt izslēgts. Jebkurš process, kas nepieciešams, lai mēs to sasniegtu, ir jāpieņem," sacīja R. Metsola.
 
Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena savā runā uzsvēra, ka konferences laikā izteiktie Eiropas pilsoņu ierosinājumi tiks ņemti vērā, un darbs pie to ieviešanas ir jau uzsākts. EK priekšsēdētāja arī atzīmēja, ka gada laikā ir radīta vīzija par Eiropu, kas apzinās savas stiprās puses, spējas un daudzveidību, lai tās liktu lietā un risinātu visdažādākās problēmas, sākot no klimata pārmaiņām līdz cīņai ar pandēmiju un drošības stiprināšanu. Tā ir Eiropa, kas pastāv par savām vērtībām un tiesiskumu. Eiropa, kas spēj nodrošināt savu iedzīvotāju un kontinenta vajadzības svarīgās jomās, sākot no enerģijas līdz pārtikai, no materiāliem līdz zālēm, no digitālajām mikroshēmām līdz zaļajām tehnoloģijām. Eiropa, kas nodrošina unikālu sociālo aizsardzību un ieguvumus pārmaiņu laikā.

Pēc konferences noslēguma Latvija kopā ar Bulgāriju, Čehiju, Dāniju, Horvātiju, Igauniju, Lietuvu, Maltu, Poliju, Rumāniju, Slovēniju, Somiju un Zviedriju izplatīja kopīgu neoficiālu dokumentu par Eiropas nākotnes konferences rezultātiem un turpmāko darbu. Dokumentā uzsvērta dialoga nozīme ar pilsoņiem, lemjot par ES nākotni, un nepieciešamība veltīt nopietnu uzmanību pilsoņu virzītajām ierosmēm. Vienlaikus tiek atzīmēts, ka ES atbilde uz pēdējo gadu krīzēm, ieskaitot Krievijas agresijas pret Ukrainu apstākļos, apliecinājusi spēju efektīvi pieņemt efektīvus risinājumus esošo līgumu ietvaros. Tādējādi izteikts aicinājums novirzīt politisko enerģiju, lai rastu risinājumus jautājumiem, uz kuriem pilsoņi gaida atbildes, un stātos pretim neatliekamiem ģeopolitiskiem izaicinājumiem, ne steidzoties ieviest institucionālas reformas.
 
Turpmākajos mēnešos EK ir apņēmusies sākt darbu pie saņemto ierosinājumu īstenošanas un atbilžu sniegšanas iedzīvotājiem, izskatot visus ierosinājumus un mēģinot rast risinājumus ikvienam no tiem. Dažās jomās iesniegtie priekšlikumi mudinās EK paātrināt jau uzsāktos darbus, piemēram, pie Zaļā kursa īstenošanas. Citās jomās jau uzsāktas jaunas iniciatīvas, piemēram, Veselības darba grupa ierosināja izveidot Eiropas veselības datu telpu, kas atvieglotu pārrobežu datu apmaiņu. Nākamo nedēļu un mēnešu laikā EK nāks klajā ar priekšlikumiem, kurus iedvesmojuši un izstrādājuši iedzīvotāji, piemēram, par vides atjaunošanu, iepakojuma radīto atkritumu samazināšanu un piespiedu darbā ražotu izstrādājumu aizliegumu Eiropas tirgū. Jaunus priekšlikumus EK priekšsēdētāja sola paziņot septembrī ikgadējā uzrunā par stāvokli ES. Savukārt šī gada rudenī ES institūcijas organizēs pasākumu, kurā informēs par paveikto un tālāko saistībā ar Konferences gala ziņojumu.

Konference par Eiropas nākotni ir ES institūciju – ES Padomes, EP un EK – iniciatīva, lai uzklausītu iedzīvotājus un veidotu Eiropas nākotni labāku. Konference tika atklāta pērn, 9. maijā, Eiropas dienā. Latvijā, Konferences par Eiropas nākotni ietvaros, aizvadīti vairāk nekā 150 pasākumi, sniedzot priekšlikumus Eiropas nākotnes redzējumam. Šāda aktivitāte ierindoja Latviju aktīvāko dalībvalstu desmitniekā.
 
Pilns Konferences par Eiropas nākotni darbības pārskats šeit. Jautājumi un atbildes par Konferenci un tās rezultātiem pieejami šeit.
 
Eiropas Savienības māja turpinās jūs regulāri informēt par aktualitātēm saistībā ar Konferences par Eiropas nākotni gala ziņojumu un progresu priekšlikumu īstenošanā.