Jaunumi

Laika posmā no 2007.-2013.gadam Vidzemē realizēts 21 projekts ERAF aktivitātē „3.1.3.1. Kvalitatīvai dabaszinātņu apguvei atbilstošas materiālās bāzes nodrošināšana”, labiekārtojot 25 Vidzemes vidusskolu dabaszinātņu kabinetus. Lai izvērtētu šo projektu rezultātus, aplūkojot kā pēc projektu īstenošanas mācību darbā tiek pielietoti jauniegūtie materiāltehniskie līdzekļi un pedagogu zināšanas, un kā skolas veido dažādu iniciatīvu mijiedarbību, lai uzlabotu dabaszinātņu apguvi, Vidzemes plānošanas reģiona ES fondu informācijas centrs ir uzsācis organizēt pieredzes apmaiņas braucienu ciklu Vidzemes skolu dabaszinātņu skolotājiem pa Vidzemes izglītības iestādēm.

21.-22.oktobrī tika aizvadīts pirmais no šādiem braucieniem, kurā bija iespēja iepazīties tuvāk ar Smiltenes, Apes, Alūksnes un Gulbenes novada izglītības iestādēm.

Brauciena dalībnieki īpaši atzinīgi novērtēja Smiltenes ģimnāzijas aktīvo darbību dabaszinātņu jomā. Šī ir viena no 21 Inovatīvās pieredzes skolām Latvijā. Tā ieviesusi inovatīvo pieeju dabaszinātņu apguves nodrošināšanai savā skolā, kā arī aktīvi nodrošina visu Smiltenes novada skolu dabaszinātņu skolotāju savstarpējo mācīšanos. Tiek veidota skolotāju profesionālā kopiena, kuras ietvaros tiek kopīgi plānotas stundas, veikta pedagogu darba vērtēšana un analīze, ar mērķi veidot mūsdienīgu mācību stundu, radot skolēnā aizvien lielāku interesi par dabaszinātņu apguvi. Šis ir lielisks piemērs kā dažādu projektu mijiedarbība spēj nodrošināt lietderīgāku projekta rezultātu nodrošināšanu ilgtermiņā.

Apes novada O.Vācieša Gaujienas vidusskola sevi prezentēja kā skolu ar spēcīgām patriotiskās audzināšanas tradīcijām. Skolotājiem bez aprīkoto dabaszinātņu kabinetiem bija iespējams aplūkot arī skolas muzeju, kā arī uzzināt ko vairāk par salīdzinoši nelielās skolas aktivitātēm saistībā ar dabaszinātņu apguvi.

Alūksnes novads pieredzes apmaiņas dalībniekus iepazīstināja ar pētījumu par dabaszinātņu apguves nodrošināšanu Alūksnes un Apes novados saskaņā ar 2013.gadā apstiprināto pamata un vispārējās izglītības standartu.  Pētījuma secinājumi veicināja plašas diskusijas dalībnieku starpā, rodot iespēju salīdzināt līdzīgās un atšķirīgās problēmas, ieguvumus un izaicinājumus. Kā viens no tādiem īpaši tika uzsvērts un aprunāts mācību vielas un informācijas apjoma pieaugums vidusskolas programmā.

 Brauciena otrajā dienā dalībniekus patīkami pārsteidza Gulbenes novada valsts ģimnāzijas apmeklējums. Izbūvējot piebūvi un savienojot ģimnāziju ar Gulbenes vidusskolu, ir iegūtas jaunas un mūsdienīgas telpas galvenokārt tieši dabaszinātņu apguves nodrošināšanai. Abu skolu direktori pastāstīja būtiskāko par savu skolu, savukārt Gulbenes novada Valsts ģimnāzijas dabaszinātņu skolotājas bija sagatavojušas dalībniekiem praktisku darbošanos, ļaujot pasākuma dalībniekiem aizgūt kādu jaunu ideju praktiskajām nodarbībām savās skolās.

Brauciena noslēgumā tika apciemota Lizuma vidusskola, kas tāpat kā iepriekšējā dienā apmeklētā Smiltenes ģimnāzija, ir Inovatīvās pieredzes skola. Turpinot Smiltenē aizsāktās diskusijas, Lizuma vidusskolas skolotājas iepazīstināja sīkāk ar formatīvo vērtēšanu – tā ir veidojošā, attīstošā vērtēšana, kuras mērķis ir dot iespēju skolēnam gūt atgriezenisko saikni par sasniegto un uzlabot mācīšanos.

Apkopojot dalībnieku viedokļus par brauciena laikā redzēto un dzirdēto, nākas secināt, ka šāda veida pieredzes apmaiņa skolotājiem ir ļoti nepieciešama un lietderīga, jo gandrīz katrs no brauciena dalībniekiem atzina, ka šis ir labākais veids, kā iepazīties ar citu skolu un skolotāju pieeju dabaszinātņu apguves nodrošināšanā, kā arī iespēja izvērtēt savu darbu no malas. Nākamais pieredzes apmaiņas brauciens tiek plānots 1.-2.decembrī, viesojoties Valmieras pilsētas skolās (tai skaitā Vidzemes augstskolā), kā arī Rūjienas, Naukšēnu, Valkas un Strenču novados. Saņemt sīkāku informāciju par pieredzes apmaiņas pasākumiem, kā arī tiem pieteikties, var rakstot uz maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv.

Pieredzes apmaiņas braucieni dabaszinātņu skolotājiem tiek organizēti ESF, ERAF un KF projekta „Tehniskā palīdzība Vidzemes plānošanas reģiona ES fondu informācijas centra darbībai” (vienošanās Nr. VSID/TP/CFLA/11/03/003) ietvaros.

Vairāk informācijas: Maija Rieksta, Vidzemes plānošanas reģiona ES fondu informācijas centra Tehniskās palīdzības projekta speciāliste, Mob.t. 26099521, E-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

11.11.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031