Jaunumi

Igaunijas-Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programma Eiropas sadarbības dienu atzīmēja ar simbolisku koku stādīšanas akciju visās trīs valstīs. Jau pirmajā septembra pusē pierobežas galvaspilsētās – Tartu, Rēzeknē un Pleskavā iestādītie koki simbolizē sadarbību un tās ilgtspēju, kā arī papildina un atjauno zaļo pilsētvidi. Visu trīs pilsētu mēri, ar savu klātbūtni akcijā, apliecināja nepieciešamību paplašināt zaļo pilsētvidi un uzsvēra pārrobežu sadarbības lomu pierobežas pilsētu sociāli ekonomiskajā attīstībā. 14.septembrī, Tartu, Igaunijā, pasaules lielākajā bērnu velomaratonā Tahtveres sporta parkā notika programmas noslēdzošā koku stādīšanas akcija. Ar jauno maratonistu līdzdalību tika iestādīti 10 pīlādži.

Pirmos kokus – 9 priedes iestādīja 5. septembrī, Pleskavā, Krievijā ievērojamā vietā –  dendroparkā blakus Mirožskas klosterim, kur arī programmas finansētam pilsētu zaļās vadības projekts “Green Man” ievieš savus pasākumus. Akcijā piedalījās pilsētas vadība un pārstāvji no Pleskavas apgabala administrācijas, Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijas, Latvijas Republikas un Igaunijas Republikas konsuli, viesi no Tartu pilsētas un Pleskavas valsts universitātes studenti.

10. septembrī 10 dažādu sugu koki tika iestādīti Vipingas Mežaparkā Rēzeknē, Latvijā. Šajā akcijā piedalījās Latgales plānošanas reģiona pārstāve, jaunieši no jaunieši centriem un Rēzeknes augstskolas, tai skaitā apmaiņas studenti no Portugāles un Spānijas. Akcijas laikā tika atjaunots 1998. gada vētrā nopostītais dendroparks Vipingas Mežaparkā.

Atklājot katru no akcijām Apvienotā tehniskā sekretariāta vadītāja Unda Ozoliņa uzsvēra, ka sadarbība ir iespējama neskatoties uz pastāvošām robežām un ka vienota koku stādīšana visās trīs valstīs ir ļoti simbolisks pasākums, kas norāda uz to, ka mēs strādājam uz sadarbību ilgtermiņa perspektīvā, un ka mūsu darba rezultāti būs tik ilgtspējīgi kāds ir koku mūžs.

Igauņu, latviešu un krievu keramiķu, speciāli Eiropas sadarbības dienai izgatavotie svilpaunieki, ļāva novērtēt līdzīgo un atšķirīgo un ieinteresēja akciju dalībniekus, jo īpaši mazos Tartu maratona dalībniekus. Visu valstu keramiķi svilpauniekus izgatavo līdzīgi – no māla, bet formas ziņā tie ir atšķirīgi un, kā izrādās ne tikai putni, bet arī lāči, zaķi un eži var svilpot. Tartu maratona dalībniekus iepriecināja uzkodas krievu stilā, bet krievu nacionālā zupa soļanka tika piedāvāta Rēzeknes akcijas dalībniekiem.

Rēzeknē un Tartu folkloras grupa “Maatasa” no Igaunijas izpildīja gan igauņu, gan latviešu, gan krievu tautas dziesmas nacionālajās valodās. Šāda daudzveidība priecēja akciju dalībniekus un pašus mazākos iedrošināja dejot līdzi.

Projekts “Green Man” tika izraudzīts par vadošo Eiropas sadarbības dienas projektu 2013. gadā. Koku stādīšanas akcijas organizēšanā piedalījās projekta vadītāja Olga Vasiļenko no Pleskavas, projekta koordinatori partneru pilsētās – Natalija Jupatova no Rēzeknes un Janus Tamms no Tartu. Projekta “Green Man” atbalsta saņēmējs ir NVO "Peipusa ezera projekts" no Krievijas.

Papildus informācija par atbalstītajiem projektiem pieejama programmas mājas lapā http://www.estlatrus.eu.

 

Sīkāka informācija:
Vineta Šnore
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tel.: 29274310
E-pasts: info PIE estlatrus PUNKTS eu

19.09.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031