Jaunumi

2013. gada 2. jūlijā Ministru kabinets ir izdevis  instrukciju Nr. 7 „Ārvalstu finanšu instrumentu finansētu civiltiesisku līgumu izstrādes un slēgšanas instrukcija valsts tiešās pārvaldes iestādēs” (turpmāk – instrukcija). Instrukcija paredz nosacījumus, kas jāievēro, izstrādājot piegādes, pakalpojumu un būvdarbu līgumus, kuru izpildi pilnībā vai daļēji finansē no Eiropas Savienības (turpmāk – ES) fondu vai citu ārvalstu finanšu instrumentu līdzekļiem [1]. Instrukcija attiecas uz tiešās pārvaldes iestādēm, tomēr Centrālā finanšu un līgumu aģentūra aicina  visus ES fondu un citu ārvalstu finanšu instrumentu finansējuma saņēmējus piemērot instrukcijā iekļautos nosacījumus, izstrādājot piegādes, pakalpojumu un būvdarbu līgumus, lai izvairītos no neatbilstošiem maksājumiem ārvalstu finanšu instrumentu projektu ietvaros un netiktu atteikts attiecīgā ārvalstu finanšu instrumenta līdzfinansējums.

Instrukcijā ietverti nosacījumi par līguma cenas samaksu, izpildes termiņiem, kārtību un nodrošinājumu, izpildes pieņemšanas un pretenziju izteikšanas kārtību, garantijām, intelektuālā īpašuma tiesībām, līdzēju apliecinājumiem, konfidencialitātes saistībām un publicitātes noteikumiem, sadarbības kārtību, nepārvaramu varu, līdzēju tiesiskās aizsardzības līdzekļiem, līguma grozīšanas un atcelšanas, kā arī ārpustiesas strīdu izskatīšanas kārtību un citiem aspektiem, kas ir būtiski, izstrādājot un slēdzot civiltiesisku līgumu.

Lai nodrošinātu noslēgtā līguma mērķa sasniegšanu atbilstoši iecerētajam apjomam un kvalitātei, kā arī lai novērstu tiesvedības procesa risku izmaksāto finanšu līdzekļu atgūšanai, instrukcijā izvērsti nosacījumi par līguma izpildes un iestādes prasījumu nodrošinājumu. Saistībā ar minēto nodrošinājumu instrukcijas projektā ietverti arī nosacījumi par galvojumu, garantijām un apdrošināšanu.

Instrukcija attiecas tikai uz gadījumiem, kad iestāde izstrādā un slēdz līgumu kā atsevišķu rakstisku dokumentu tiesiska darījuma apliecināšanai. Tā neattiecas uz gadījumiem, kad tiesiska darījuma vienīgais dokuments ir piestādīts rēķins.

Instrukcijas izstrādes procesā Valsts kanceleja apkopojusi arī instrukcijas satura skaidrojumu juridiskos aprakstos „Civiltiesiska līguma satura veidošanas principi” un „Apakšuzņēmēju iesaiste līgumu izpildē”, kas pieejami Valsts kancelejas tīmekļa vietnē.


[1] Eiropas Savienības struktūrfondi, Kohēzijas fonds, Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instruments, Norvēģijas finanšu instruments, Latvijas un Šveices sadarbības programma, Solidaritātes un migrācijas plūsmu pārvaldības programma.

19.07.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031