Jaunumi

Lai sniegtu plašu informāciju par gaidāmo eiro ieviešanu, Finanšu ministrija (FM) sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) un Europe Direct informācijas centriem Latvijas pilsētās organizē dokumentālās filmas par eiro „Dzīvot labāk” demonstrēšanu, pēc kuras iedzīvotāji no ekspertiem var saņemt atbildes uz sev aktuālajiem jautājumiem. Savukārt uzņēmēji un pašvaldības darbinieki aicināti piedalīties seminārā par eiro ieviešanas profesionālajām vadlīnijām.

Valmieras uzņēmējiem, pašvaldības un sociālajiem darbiniekiem filmas seanss un informatīvais seminārs par eiro ieviešanas jautājumiem notiks 18. jūnijā plkst. 13:00, Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatorā, Purva ielā 12A

Gan filmas noskatīšanās, gan semināri visiem interesentiem tiek piedāvāti bez maksas. Semināra dienaskārtība pieejama šeit.

Diskusijā ar uzņēmējiem piedalīsies un par grāmatvedības vadlīnijām stāstīs Arta Priede, FM Nodokļu administrēšanas un grāmatvedības politikas departamenta nodaļas vadītājas vietniece, Grāmatvedības jautājumu darba apakšgrupas vadītāja. Par nodokļu maksājumu vadlīnijām stāstīs Daina Robežniece, FM konsultante nodokļu likumdošanas koordinācijas jautājumos, Grāmatvedības jautājumu darba apakšgrupas pārstāve. Savukārt par kases aparātu vadlīnijām stāstīs Agate Kalniņa, Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Nodokļu un nodevu grāmatvedības metodikas daļas galvenā nodokļu inspektore.

Kopumā maijā un jūnijā filmas seansi un semināri plānoti deviņās Latvijas pilsētās – Liepājā, Jēkabpilī, Ventspilī, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Jelgavā, Madonā un Rīgā.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš: „Mēs jau šobrīd zinām, ka par 99,9 procentiem Latvija no Eiropas Savienības institūcijām saņems uzaicinājumu pievienoties eirozonai, taču formālais lēmumu par uzaicināšanu tiks paziņots 9. jūlijā. Šis datums nu gan būs pēdējais brīdis un pēdējais starta šāviens, lai tie uzņēmēji, kas vēl nav sākuši gatavoties eiro ieviešanai, to beidzot sāktu darīt. Vēl ir būtiski zināt – jo agrāk uzņēmēji sāks gatavoties jaunajai valūtai, jo vienkāršāka un mierīgāka būs pāreja un arī izmaksas būs mazākas”.

FM eiro projekta vadītāja Dace Kalsone uzsver, ka uzņēmēji eiro ieviešanai jau ir sākuši gatavoties un dara to ļoti nopietni, par ko liecina pārpildītie un labi apmeklētie semināri Rīgā par eiro ieviešanu. „Īpaši aktīvi līdz šim bijuši lielo starptautisko kompāniju meitas uzņēmumi Latvijā un vadošie pašmāju uzņēmumi. Četras piecas dienas nedēļā braucam pie iedzīvotājiem un uzņēmējiem visā Latvijā, stāstām, skaidrojam visu par eiro, un gribas cerēt, ka Latvijas pilsētās eiro ieviešanai tagad aktīvi gatavojas arī mazie un vidējie uzņēmumi,” uzsver D. Kalsone.

Statistikas dati liecina, ka iedzīvotāju atbalsts latu nomaiņai ar eiro Latvijā pamazām turpina pieaugt. Aprīlī Latvijā bija par 10 procentpunktiem vairāk pozitīvi noskaņotu iedzīvotāju nekā iepriekš, liecina TNS dati. Šā gada aprīlī par pāreju uz eiro Latvijā pozitīvi noskaņoti kopumā bija 36% iedzīvotāju. Savukārt maijā, saskaņā ar jaunākajiem „Factum” pētījuma rezultātiem, eiro ieviešanu atbalstīja 38% valsts iedzīvotāju. Eiro biežāk atbalsta gados jaunāki ekonomiski aktīvie valsts iedzīvotāji, kā arī cilvēki ar labu izglītību.

Vienlaikus pieaug arī uzņēmēju atbalsts eiro ieviešanai. Latvijas pāreju uz eiro valstī atbalsta jau 44,9% uzņēmēju, savukārt pagājušā gada decembrī tie bija 41,2% uzņēmēju, liecina „Citadele Index” veiktā uzņēmēju aptauja šā gada martā. Uzņēmēju vidū mazinājies arī eiroskeptiķu skaits. Šogad 1. ceturksnī eiro drīzāk neatbalstīja 12,8% uzņēmumu vadītāju, bet 2012. gada decembrī - 15,7%.

Uzziņai

12. jūnijā Ekonomikas ministrija (EM) publiskos maija cenu monitoringa rezultātus. Līdzšinējie pakalpojumu un preču cenu monitoringa rezultāti liecina par cenu stabilitāti Latvijā. Aprīlī 90,42% preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas,  5,12% preču un pakalpojumu novērots cenu samazinājums,  bet 4,45% novēroto cenu konstatēts pieaugums, ko noteikusi sezona un cenu izmaiņas pasaules tirgos.  Cenu monitoringu veic EM sadarbībā ar SIA „Aptauju centrs”, lai interesenti var sekot līdzi cenu svārstību dinamikai. Citu valstu pieredze apliecina, ka valūtas nomaiņas procesa dēļ cenas nav augušas vairāk kā par 0.2-0.3%. Arī Latvijā eiro ieviešana neatstās būtisku ietekmi uz cenām. Vairāk informācijas, lūdzu, meklējiet www.em.gov.lv

Tāpat 12. jūnijā svinīgi tiks uzsākta memoranda „Godīgs eiro ieviesējs” izstrāde, lai uzņēmēji varētu pievienoties šai iniciatīvai uzreiz pēc 9. jūlija, kad sagaidāms Eiropas Komisijas oficiālais uzaicinājums Latvijai pievienoties eiro zonai.

Turpmākie FM, LTRK un EDIC kopīgi plānotie semināri un filma par eiro Latvijas pilsētās

Madona, 14. jūnijs plkst. 12.00, telpas vēl tiek precizētas

Rīga, 19. jūnijs plkst. 15.00, Latvijas Biznesa Koledžā - Krišjāņa Valdemāra ielā 26 - 301

Aprīļa beigās finanšu ministrs Andris Vilks svinīgi nodeva lietošanā eiro ieviešanas vadlīnijas uzņēmējiem, pašvaldībām un NVO. Vadlīnijas, kā arī Finanšu ministrijas rīkotie semināri visā valstī ļauj saņemt augstas kvalitātes profesionāļu konsultācijas bez maksas par dažādiem eiro ieviešanas aspektiem, kas maksimāli samazina ar eiro ieviešanu saistītās izmaksas.

„Dzīvot labāk” ir dokumentālā filma, ko veidojusi „Platforma Film” un producējis Andrejs Ēķis. Filmas veidotāji tiesības to demonstrēt martā nodeva Finanšu ministrijai. Filma skatītājus aicina uz sarunu par eiro ieviešanas izvēlēm, uzdodot jautājumu - vai dzīve būs labāka pēc eiro ieviešanas? Valsts iedzīvotāji kopā ar sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem - Vairu Vīķi-Freibergu, Ilmāru Rimšēviču, Vili Vītolu un citiem rod atbildes uz valsts iedzīvotājiem būtiskiem jautājumiem, lai šaubas par eiro aizstātu zināšanas.

Latvija izvirzījusi mērķi pievienoties eirozonai 2014. gadā. Latvijas valdība cer, ka šā gada 9. jūlijā Eiropas Ministru padome lems par Latvijas uzaicināšanu pievienoties eirozonai, un tad arī plašāka sabiedrība pakāpeniski saņems praktisku informāciju par to, kā lati tiks aizstāti ar eiro.

Atbildes uz iedzīvotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem par eiro - www.eiro.lv/saites

Kontakti:
Ināra Rubene Finanšu ministrijas
Eiro komunikācijas biroja vadītāja,
Tālr. 67095417 inara.rubene PIE fm.gov PUNKTS lv 

Par LTRK

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir brīvprātīga, politiski neitrāla biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju nevalstiskā organizācija, kura apvieno 1 002 individuālus uzņēmumus un 45 nozaru asociācijas. LTRK pārstāv uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, kā arī sniedz pakalpojumus, lai Latvijā būtu izcili uzņēmumi, izcilā uzņēmējdarbības vidē. LTRK darbojas trīs jomās: 1) uzņēmējdarbības vide 2) uzņēmumu konkurētspēja 3) eksports.

LTRK ir pilntiesīga starptautiskā tirdzniecības un rūpniecības kameru tīklojuma - vairākus gadu simtus darbības pieredzi uzkrājušo un daudzu miljonu visas pasaules uzņēmēju apvienojošo Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas (EUROCHAMBRES) un Starptautiskās Tirdzniecības palātas (ICC) - biedre. Biedrība ir viena no vecākajām Latvijas nevalstiskajām organizācijām – LTRK ir uzņēmēju balss un atbalsts kopš 1934.gada.

Par Europe Direct informācijas centriem

Europe Direct informācijas centri (EDIC) ES dalībvalstīs ir viens no līdzekļiem, kā Eiropas Komisija informē sabiedrību vietējā mērogā par Eiropai aktuāliem jautājumiem. Centru pakalpojumi sabiedrībai ir bezmaksas. Europe Direct informācijas tīkls darbību sāka 2005. gadā. LTRK ir 4 Europe Direct informācijas centru - Rīgā, Liepājā, Jēkabpilī un Daugavpilī – uzturētājstruktūra. 

13.06.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031