Jaunumi

Otrdien, 11. decembrī, notiks Sorosa fonda – Latvija iniciatīvas „Pārmaiņu iespējas skolām” otrās kārtas atklāšanas konference „Skola kā Latvijas kopienu attīstības resurss: drošs turpinājums un jauns sākums”, kura laikā novadu pašvaldības oficiāli parakstīs 41 grantu līgumu par atbalstu jaunu skolas pastāvēšanas modeļu izveidošanai un attīstīšanai. 30 projektos skolas turpinās jau 2009. gadā uzsākto attīstību, savukārt 11 skolas iniciatīvai pievienosies no jauna, lai izveidotu tieši savai pašvaldībai un saviem iedzīvotājiem piemērotu skolas funkcionēšanas modeli. Skolām kopumā tiek piešķirti 650 tūkstoši eiro, vidēji 15 līdz 20 tūkstoši eiro skolai uz gadu. Arī Vidzemē - Alūksnes, Apes, Beverīnas, Gulbenes, Kocēnu, Madonas, Raunas un Valkas novadu mazajās skolās - gaidāmas ievērojamas pārmaiņas.

„Vai mums ir jāsteidzas ar mazo skolu slēgšanu, ja tajās ir pārāk maz skolēnu? Vai ir jāatmet ar roku to skolu uzturēšanai, kuru telpas pilnībā neapdzīvo zinātkāri bērni? Sorosa fonda – Latvija iniciatīva pierāda, ka nē. Pastāv milzīgs skaits iespēju, ko skola var piedāvāt ne vien skolēniem, bet ikvienam kopienas iedzīvotājam, jo skola vienmēr ir bijusi un būs dabisks dažādu aktivitāšu kodols un resursu centrs. Vairākas skolas ir izveidojušas un turpina nostiprināt modeļus, ko it vienkārši var pārņemt citas skolas. Pavisam apzināti esam radījuši plašu pilotprojektu, ļaujot katram iet savu ceļu. Tāpēc mēs esam pagodināti un lepni, ka iniciatīvai savu atbalstu paudusi arī Izglītības un zinātnes ministrija, lūkojoties pēc scenārijiem, ko varēs izmantot arī citas mazās skolas Latvijā,” atzīst iniciatīvas vadītāja Aija Tūna.

Konferences atklāšanā aicināti piedalīties Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze.

Konferencē piedalīsies izglītības un uzņēmējdarbības eksperti, piemēram, neordinārās izglītības, radošās domāšanas treneris un mākslas projektu autors Andrjū Makenzī (Andrew M. McKenzie), sociālās uzņēmējdarbības eksperte Ieva Morica no Sorosa fonda – Latvija. Par Rīgas Tehniskās universitātes pieredzi attālinātā darba veicināšanā stāstīs pētnieces Alise Vītola un Iveta Baltiņa. Ar savu pieredzi konferencē dalīsies projekta dalībnieki – Brocēnu pašvaldības pārstāve Kristīne Lieldaudziete un Beverīnas pašvaldības pārstāve Linda Krūmiņa.

Konferences noslēgumā, klātesot režisoram Dzintaram Dreibergam un producentei Ligitai Lukstraupei, pirmo reizi tiks izrādīta dokumentālā filma „Mēs savai kopienai” par kopienu aktivitātēm Latvijā.

Vairāk par iniciatīvu „Pārmaiņu iespēja skolām” uzziniet, sazinoties ar iniciatīvas vadītāju Aiju Tūnu (aija.tuna PIE sfl PUNKTS lv) un mājaslapā www.parmainuskolas.lv.

07.12.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031