Jaunumi

2012. gada 25. oktobrī stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 704  "Noteikumi par darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" papildinājuma 1.1.1.2.aktivitātes "Cilvēkresursu piesaiste zinātnei" otro projektu iesniegumu atlases kārtu", kas paredz ar Eiropas Sociāla fonda (ESF)  līdzfinansējumu atbalstīt zinātnisko institūtu projektus darba vietu nodrošināšanai   jaunajiem un reemigrējošiem  zinātniekiem, kā arī  finansēt  jauno zinātnieku grupu pētniecības darbu izmaksas.

Aktivitātes otrās kārtas mērķis ir veicināt papildu cilvēkresursu piesaisti zinātnei, veidojot zinātniskās grupas, kuras zinātniskajam un pētnieciskajam darbam piesaista jaunos zinātniekus, ārvalstu zinātniekus un re-emigrējošos Latvijas zinātniekus. Tā kā tuvākajos 3 gados Latvijā doktora zinātnisko grādu iegūs līdz 860 personām, ir nepieciešams  nodrošināt Eiropas Sociālā fonda atbalstu darbavietu izveidei jaunajiem zinātniekiem, kā arī veicināt speciālistu atgriešanos, kas pašlaik strādā vai studē doktorantūrā ārvalstu augstskolās un zinātniskajos institūtos.

Otrajam atklātajam  projektu iesniegumu atlases konkursam šajā aktivitātē kopumā ir  pieejami  9 805 991 lati - no tiem ESF 92,47 %, valsts budžets 7,23%, bet privātais finansējums ir plānots - 0,3 % apmērā. Šie līdzekļi paredzēti zinātnieku atalgojumam un pētniecībai nepieciešamajiem izdevumiem, kā arī publikāciju un zinātnes datu bāžu pieejamības nodrošināšanai.

Projekta minimālā attiecināmo izmaksu kopsumma ir noteikta  105 420 latu apmērā , bet maksimālā attiecināmo izmaksu kopsumma ir 350 000 lati, un tos  paredzēts īstenot   līdz 2015.gada 31.augustam.

Projektus varēs iesniegt  valsts zinātniskā institūcija – valsts zinātniskais institūts, valsts augstskola vai valsts augstskolas zinātniskais institūts (publiska aģentūra), turklāt  projektu varēs īstenot individuāli vai partnerībā ar citu valsts zinātnisko institūciju.

Noteikumi paredz, ka zinātnisko grupu var veidot šādi zinātnē nodarbinātie darbinieki:

  1. jaunie zinātnieki;
  2. doktoranti un doktora grāda pretendenti;
  3. zinātniskais personāls;
  4. zinātnes tehniskais personāls un zinātni apkalpojošais personāls;
  5. re-emigrējušie Latvijas zinātnieki;
  6. ārvalstu zinātnieki.  

Projektu otrajā atlases kārtā IZM ir iestrādājusi papildu nosacījumus, kas sekmē efektīvāku cilvēkresursu piesaisti zinātnei:   jaunais zinātnieks, doktorants un re-emigrējušais zinātnieks  varēs  tikt nodarbināts  ne vairāk kā vienā ESF atbalstītā  projektā; turklāt zinātniskajā grupā varēs iesaistīt tādus jaunos zinātniekus, doktorantus un re-emigrējušos zinātniekus, kas nav saņēmuši atbalstu aktivitātes pirmās atlases kārtas ietvaros;

Ne mazāk kā divus gadus pēc projekta īstenošanas beigām finansējuma saņēmējam – zinātniskajam institūtam vai augstskolai – būs jānodrošina vismaz vienas darba vietas saglabāšana vienam zinātniskajā grupā piesaistītajam zinātniskajam darbiniekam.

Atbilstoši Eiropas Savienības fondu vadības nosacījumiem  Izglītības un zinātnes ministrija pēc MK notiekumu stāšanās spēkā ne mazāk kā vienu kalendāro mēnesi ievēros tā saucamo "klusu periodu", līdz  ar to atklāto projektu iesniegumu atlasi plāno izsludināt šī gada novembra beigās. Aicinām visus interesentus līdz atklātā konkursa izsludināšanai  rūpīgi iepazīties ar MK noteikumiem un to pielikumiem, visus jautājumus, kas rodas par  MK noteikumu piemērošanu un to izpratni, lūdzam nosūtīt  elektroniski uz e pasta adresi  - esf PIE izm.gov PUNKTS lv


Informācijas avots: Valsts izglītības attīstības aģentūra

05.11.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031