Jaunumi

Sorosa fonds – Latvija (SFL) turpina jau pirms trim gadiem uzsākto iniciatīvu „Pārmaiņu iespēja skolām” un izsludina iniciatīvas otrās kārtas konkursu „Skola kā kopienas attīstības resurss”. Iniciatīva paredz atbalsta sniegšanu mazo skolu pārveidei par daudzfunkcionāliem vietējās kopienas izglītības, kultūras, nodarbinātības un sociālā atbalsta centriem. Iniciatīvas otrās kārtas mērķis ir rosināt pašvaldības un vietējo sabiedrību izmantot mazās skolas kā intelektuālu un fizisku resursu novada attīstības kontekstā, kas var nodrošināt iedzīvotāju vajadzībām atbilstošu pakalpojumu klāstu un veicināt uzņēmējdarbības attīstību.

Līdzdalībai iniciatīvas otrajā kārtā atklāta konkursa kārtībā var pieteikties jebkura pašvaldība ar savām izglītības iestādēm, kas atbilst konkursa sludinājumā norādītajām prasībām. SFL aicina pašvaldības un skolas iesniegt kopīgi izstrādātus projektus, kuros ietvertās darbības:

  • veicina iedzīvotāju pilsonisko līdzdalību un iesaistīšanos kopienas attīstībā;
  • veido stabilas partnerības starp pašvaldību, izglītības un kultūras iestādēm, uzņēmējiem, nevalstiskajām organizācijām un vietējām iniciatīvas grupām projekta darbību ilgtspējas nodrošināšanai;
  • atbalsta kvalitatīvas izglītības pieejamību pirmsskolas un skolas vecuma bērniem un jauniešiem Latvijas laukos;
  • sekmē inovatīvus risinājumus mūžizglītības, nodarbinātības un sociālajā jomā saskaņā ar iedzīvotāju vajadzībām un izmanto vietējās kopienas resursus.

Iniciatīva „Pārmaiņu iespēja skolām” sākās 2009. gadā, iesaistot 53 Latvijas izglītības iestādes, kas veidoja modeļus mazo skolu saglabāšanai un to darbības paplašināšanai vietējās sabiedrības interesēs. Iniciatīva ļāva saglabāt kvalitatīvas izglītības pieejamību mazajās lauku skolās, arī pašvaldības guva priekšstatu par to, kādas aktivitātes jāveic un kādi resursi nepieciešami, lai skola kļūtu par atvērtu un noderīgu vietu visiem apkārtnes iedzīvotājiem. Iniciatīva saņēmusi augstu novērtējumu gan no vietējām kopienām un projektu īstenotājiem, gan no vietējiem un ārvalstu izglītības nozares ekspertiem, tajā skaitā UNESCO.

„SFL piešķir lielu vērtību tam, ka iniciatīva mazo skolu pārveidei turpinās. Tas nozīmē, ka pirmās kārtas īstenotājiem izdevies parādīt šāda darba nozīmību kopējā Latvijas politiskās, ekonomiskās, sociālās un pilsoniskās attīstības kontekstā,” uzskata SFL izpilddirektors Andris Aukmanis. „Jau 20 gadus SFL ir strādājis, lai sekmētu to, ka katrs Latvijas iedzīvotājs ir gudrs, kritiski domājošs, atbildīgs un aktīvs pilsonis, kas jūtas piederīgs savai valstij un kopienai. Pārmaiņu skolu iniciatīva ir labs piemērs, kā mūsu iepriekšējā pieredze lieliski apvienojusies ar šī brīža aktualitātēm.”

„Iniciatīvu „Pārmaiņu iespēja skolām” var uzskatīt par vienu no tām melnajām svītrām, kas kļūst par skrejceļu, pa kuru pacelties jaunos augstumos,” atzīst iniciatīvas vadītāja Aija Tūna. „Sākusies krīzes pašā zemākajā punktā, tā ļāva Latvijas skolām kopā ar pašvaldībām un apkārtējās kopienas ļaudīm atrast jaunus spēkus, jaunus resursus un, pats svarīgākais, jaunas sadarbības formas, lai veidotu 21. gadsimtam atbilstošu skolu mūžizglītības, uzņēmīguma, radošuma un savstarpējās solidaritātes ietvarā.”

Projekti tiks īstenoti divās grupās: pirmajā grupā „Drošs turpinājums” tiks atlasīti pieteikumi no pašvaldībām, kuru skolas vai iniciatīvas ietvaros izveidotie kopienu centri īstenoja projektus SFL iniciatīvas pirmajā kārtā, un kuras turpina atbalstīt un paplašināt skolas kā daudzfunkcionāla kopienas centra darbību. Savukārt otrajā grupā „Jauns sākums” tiks izskatīti pieteikumi no pašvaldībām, kuru teritorijā darbojas mazās skolas (~100 skolēni) un kuras plāno turpmāk uz skolas bāzes izveidot daudzfunkcionālu kopienas centru. Skolu atbalstam Atvērtās sabiedrības fondi (Open Society Foundations) piešķīruši kopējo finansējumu 1,5 miljonu ASV dolāru apjomā.

Atbalstītās skolas ne vien īstenos savu vietējo projektu, bet saņems konsultatīvo atbalstu, kā arī piedalīsies tālākizglītības pasākumos ar vietējo un ārvalstu izglītības, kopienu sociālās attīstības un uzņēmējdarbības speciālistu līdzdalību.

Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš – 2012. gada 9. novembris. Vairāk informācijas un pieteikuma veidlapas var atrast www.parmainuskolas.lv un www.sfl.lv.

Iniciatīvu atbalsta LR Izglītības un zinātnes ministrija, LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, UNESCO LNK, Latvijas Lauku forums, Britu Padome Latvijā.

Pārmaiņu iespēja skolām - pieteikuma veidlapa

Pārmainu iespēja skolām - konkursa_sludinājums 2012

Projekta kopējās izmaksas budžets 3.11

Pārmaiņu iespēja skolām - informācija pieteikuma sagatavošanai

 

Papildu informācija:
Aija Tūna
Sorosa fonda – Latvija iniciatīvas „Pārmaiņu iespēja skolām” vadītāja
Aija.Tuna PIE sfl PUNKTS lv, 67039241
www.parmainuskolas.lv


Informācijas avots: Sorosa fonds – Latvija

17.10.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031