Jaunumi

Eiropas Komisija š.g. 13.martā ir izsludinājusi ikgadējo uzaicinājumu iesniegt projektus finansējumam no LIFE+ programmas — Eiropas vides fonda. Priekšlikumus var iesniegt vienā no programmas trim komponentiem: daba un bioloģiskā daudzveidība, vides politika un pārvaldība, informācija un komunikācija. Projektu iesniegšanas termiņš - 2012.gada 26.septembris.

LIFE+ finansējumam var pieteikties gan publiskās institūcijas (valsts un pašvaldību iestādes), gan arī privātās struktūras (nevalstiskas organizācijas un komersanti).

Kopā 2012.gada projektu konkursam ir atvēlēti 276 miljoni eiro, kur orientējoši projektu iesniedzējiem no Latvijas paredzēts finansējums vairāk kā 2,6 miljoni eiro apmērā.

LIFE+ programma sastāv no trim komponentiem:
- LIFE+ dabas un bioloģiskās daudzveidības projekti uzlabo apdraudēto sugu un dzīvotņu aizsardzības statusu. Šīs sadaļas projekti palīdz īstenot ES Putnu un Dzīvotņu direktīvas, Natura 2000 tīklu un ES mērķi apturēt bioloģiskās daudzveidības izzušanu. Maksimālais līdzfinansējums prioritāru sugu un dzīvotņu gadījumā var sasniegt 75 procentus, bet citos gadījumos tas ir 50 procenti.
- LIFE+ vides politikas un pārvaldības projekti ir novatoriski vai eksperimentāli projekti politikas ideju, tehnoloģiju, metožu un instrumentu attīstīšanai dažādās jomās, tostarp gaisa, ūdens, atkritumu, klimata, augsnes un lauksaimniecības jomā. Šajā LIFE+ sadaļā tiek finansēti arī projekti, kas uzlabo ES vides tiesību aktu īstenošanu, kas paplašina zināšanu bāzi vides politikā un kas izstrādā vides informācijas avotus, izmantojot monitoringu (tostarp mežu monitoringu). Projektu maksimālais līdzfinansējums ir 50 procenti.
- LIFE+ informācijas un komunikācijas projekti ietver komunikācijas un informētības paaugstināšanas kampaņas par vides, dabas aizsardzības vai bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas jautājumiem, kā arī projektus, kas ir saistīti ar meža ugunsgrēku novēršanu (informētības paaugstināšana, īpašas mācības).

LIFE+ finansē projektus, kas ir ES interesēs un nodrošina būtisku ieguldījumu LIFE+ vispārējā mērķa sasniegšanā; kas ir tehniski un finansiāli loģiski, praktiski realizējami un rada izdevumiem atbilstošus ieguvumus.

Pieteikuma sagatavošanai nepieciešamie dokumenti ir pieejami tīmekļa vietnē: http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus.htm

Papildus informāciju par izsludināto projektu konkursu var saņemt Latvijas Vides aizsardzības fonda (LVAF) mājas lapā, kā arī pie kontaktpersonam Latvijā:
- Sandra Bērziņa, LVAF direktore, tālrunis: 67503310, e-pasts: sandra.berzina PIE lvafa.gov PUNKTS lv
- Ilona Mendziņa, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Dabas aizsardzības departamenta direktores vietniece, tālrunis: 67026432, e-pasts: ilona.mendzina PIE varam.gov PUNKTS lv

Latvijas vides aizsardzības fonda administrācija kā LIFE+ programmas nacionālā kontaktpunkta iestāde vērš uzmanību uz to, ka šogad projektu sagatavošanā un iesniegšanā ieviestas izmaiņas. Ar projektu pieteikumu sagatavošanas vadlīnijām, rokasgrāmatu un atbalstāmajām jomām iespējams iepazīties LIFE mājaslapā.

Lai projektu pieteicēji no Latvijas varētu sekmīgi sagatavot pieteikumus Eiropas Savienības (turpmāk - ES) finanšu instrumenta LIFE+ finansēšanai, Latvijas vides aizsardzības fonda administrācija uzsāk potenciālo projektu pieteicēju apzināšanu un līdz šā gada 20.aprīlim aicina iesniegt iespējamo projekta koncepciju, nosūtot to uz e-pastu: sandra.berzina PIE lvafa.gov PUNKTS lv . Veidlapas projektu koncepciju iesniegšanai ir pieejamas LVAF mājas lapā.

Par nacionālā līdzfinansējuma iespējām un prioritārām tēmām valsts līdzfinansējuma piešķiršanā katrā no LIFE+ programmas tematiskajām sadaļām tiks paziņots pēc LIFE+ 2011.gada projektu konkursa rezultātu paziņošanas, izvērtējot pieejamo valsts finanšu līdzekļu atlikumu LIFE+ programmas projektu līdzfinansēšanai periodā no 2011.gada līdz 2013.gadam. To nosaka Ministru kabineta 2011.gada 30.jūnija rīkojums Nr.289 „Par Latvijas institūciju dalību Eiropas Komisijas LIFE+ programmas projektu konkursā un valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu”.


Pamatinformācija

LIFE+ ir Eiropas finanšu instruments videi ar kopējo budžetu 2,143 miljardi eiro laika posmam no 2007. gada līdz 2013. gadam. Katru gadu tiek izsludināts viens uzaicinājums iesniegt priekšlikumus.

Informācija par finansētajiem projektiem LIFE+ ietvaros: http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm

Visa informācija par LIFE+: http://ec.europa.eu/life

Pārskats par LIFE projektiem Latvijā: http://ec.europa.eu/environment/life/countries/latvia.html

29.03.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031