Jaunumi

Šī gada 27. septembrī tiks parakstīts Īstenošanas  līgums par individuālā projekta „Mikrokreditēšanas programma” īstenošanu, kuras ietvaros mikrouzņēmumi Latvijas Hipotēku un zemes bankā varēs saņemt mikro aizdevumus līdz 10 000 latu saimnieciskās darbības uzsākšanai un attīstībai, ieviešanu un līdz ar to uzsākta programmas īstenošana.

Ekonomikas ministrija uzsver, ka jaunā atbalsta programma veicinās nodarbinātības, ekonomiskās aktivitātes un dzīves līmeņa paaugstināšanos Latvijā. Tā būs vēl viens finanšu instruments, kas sekmēs tieši mikrouzņēmumu un pašnodarbinātu personu pieeju finansējumam mikro aizdevumu un grantu veidā, lai nodrošinātu sava biznesa uzsākšanu un attīstību.


Mikro aizdevumu un grantu izsniegšanu nodrošinās Latvijas Hipotēku un zemes banka, kas ir izveidojusi Aizdevumu fondu programmas ietvaros.

Ministru kabineta 06.09.2011 noteikumi Nr.698 „Noteikumi par mikro aizdevumiem un grantiem Latvijas un Šveices sadarbības programmas individuālā projekta „Mikrokreditēšanas programma” ietvaros” nosaka atbalsta piešķiršanas nosacījumus mikro aizdevumu un grantu veidā mikro uzņēmumu attīstībai līdz 2013.gada 31.decembrim. Atbalsta piešķiršanu Latvijas Hipotēku un zemes banka pēc 2013.gada 31.decembra turpinās, pamatojoties uz Eiropas Komisijas normatīvajiem aktiem, kas pēc 2013.gada 31.decembra aizvietos pašreiz spēkā esošos.

Programmas ietvaros būs pieejami aizdevumi  līdz 10 000 latu investīcijām un apgrozāmiem līdzekļiem. Uzņēmumiem, kuri izpildījuši visus mikroaizdevuma līguma nosacījumus, programmas ietvaros būs pieejams grants jeb neatmaksājams finansējums aizdevuma dzēšanai (līdz 50% no investīcijām piešķirtās mikroaizdevuma summas, ievērojot MK noteikumos noteiktos nosacījumus).

Kopējais pieejamais finansējums mikro uzņēmumiem programmas ietvaros ir 8,3 milj. Šveices franku (aptuveni 5,7 milj. Ls). Programmas ietvaros mikro kreditēšanai tiks novirzīti 7,6 milj. Šveices franku (aptuveni 4,7 milj. Ls), no kuriem 80% finansēs Šveices puse, bet 20% Hipotēku banka. Savukārt grantu sniegšanai tiks novirzīti 0,7 milj. Šveices franku (aptuveni 0,45 milj. Ls), ko 100% apmērā finansēs Šveices puse.

Finansiālajam atbalstam varēs pieteikties gan mikro uzņēmumi, gan arī saimnieciskās darbības uzsācēji pirms mikro uzņēmuma izveidošanas, kuriem jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējam 2 mēnešu laikā pēc Hipotēku bankas lēmuma par atbalsta piešķiršanu.

 

Par Latvijas un Šveices sadarbības programmu

2007.gada 20.decembrī tika noslēgts ietvarlīgums starp Latvijas Republiku un Šveices Konfederācijas padomi par Latvijas un Šveices sadarbības programmas īstenošanu ekonomisko un sociālo atšķirtību  samazināšanai paplašinātajā Eiropas Savienībā. Līdz ar to, Latvijai kā vienai no jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm paredzētais finanšu palīdzības apjoms neto ir 56,9 milj. Šveices franku, kuru plānots apgūt ar Latvijas – Šveices sadarbības programmas palīdzību.  

Latvijas - Šveices sadarbības programma ir finansiālās palīdzības instruments, kas ir izmantojams papildus Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda finanšu palīdzībai, kā arī Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumentu palīdzībai. Šveices finanšu palīdzība papildina šīs programmas un koncentrējas, galvenokārt, uz tiem projektiem, kuri netiek finansēti vai tiek daļēji finansēti no citiem finanšu avotiem.

 

Evita Urpena
LR Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Tālr: 67013193;
E-pasts: Evita.Urpena PIE em.gov PUNKTS lv; prese PIE em.gov PUNKTS lv
Web: www.em.gov.lv;
Seko mums Twitter: @EM_gov_lv, @siltinam

26.09.2011

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031