Jaunumi

Valsts reģionālās attīstības aģentūra pagarina atklātu projektu iesniegumu atlasi darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" papildinājuma 1.5.3.2. aktivitātē "Plānošanas reģionu un vietējo pašvaldību attīstības plānošanas kapacitātes paaugstināšana". Iesniegšanas termiņš pagarināts līdz 2010.gada 29.septembra plkst. 17:00

 

Projektu iesniegumi jāiesniedz VRAA, Elizabetes ielā 19, Rīgā, LV-1010. Termiņš tiek pagarināts, ņemot vērā zemāk minētos nepieciešamos precizējumus/papildinājumus projekta iesniegumā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija ir konsultējusies ar Vides pārraudzības valsts biroja speciālistiem par stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma nepieciešamību vietējo pašvaldību teritorijas plānojumiem un attīstības programmām un informē par sekojošo.

Ministru kabineta 2004.gada 23.marta noteikumu Nr.157 „Kārtība, kādā veicams ietekmes uz vidi stratēģiskais novērtējums" 2.punktā ir noteikti tie attīstības plānošanas dokumenti (t.sk. republikas pilsētu teritorijas plānojumi), kuriem saskaņā ar likuma "Par ietekmes uz vidi novērtējumu" 4.panta trešo daļu obligāti ir nepieciešams stratēģiskais ietekmes uz vidi novērtējums.

Vienlaikus tas, ka vietējo pašvaldību teritorijas plānojumi (izņemot republikas pilsētu teritorijas plānojumus) un attīstības programmas nav obligāto dokumentu sarakstā, neizslēdz iespēju, ka tiem ir nepieciešams veikt stratēģisko ietekmes uz vidi novērtējumu, jo atbilstoši likumam „Par ietekmes uz vidi novērtējumu" un Ministru kabineta 2004.gada 23.marta noteikumiem Nr.157 „Kārtība, kādā veicams ietekmes uz vidi stratēģiskais novērtējums" Vides pārraudzības valsts birojs pieņem lēmumu par to, vai attiecīgajam plānošanas dokumentam ir vai nav nepieciešams stratēģiskais ietekmes uz vidi novērtējums. Lēmums par stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma nepieciešamību tiek pieņemts, izvērtējot pašvaldības iesniegto rakstveida iesniegumu un attīstības plānošanas dokumenta saturu atbilstoši likumam „Par ietekmes uz vidi  novērtējumu" un tā 1.un 2.pielikumam.

Līdz ar to, ņemot vērā, ka šobrīd nevar identificēt, vai stratēģiskais ietekmes uz vidi novērtējums būs nepieciešams vietējās pašvaldības teritorijas plānojumam (izņemot republikas pilsētas teritorijas plānojumu) un attīstības programmai, ja esat plānojuši iesniegt projekta iesniegumu Eiropas Sociālā fonda 1.5.3.2.aktivitātē „Plānošanas reģionu un vietējo pašvaldību attīstības plānošanas kapacitātes paaugstināšana", lūdzam:

  • kā vienu no projekta darbībām paredzēt eksperta piesaisti stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma veikšanai, ieplānojot finansējumu ~1-3 tūkst. latu apmērā, atkarībā no pašvaldības lieluma (ņemot vērā līdzšinējās stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma veikšanas izmaksas);
  • projekta īstenošanas laika grafikā ievērtēt laiku, kas nepieciešams stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma veikšanai. Provizoriski novērtējuma veikšana varētu paildzināt attīstības plānošanas dokumenta izstrādi par 3-6 mēnešiem (ņemot vērā līdzšinējo praksi - atkarībā no konsultēšanas laikiem par stratēģiskā novērtējuma nepieciešamību, vides pārskatā iekļaujamo informāciju un tās detalizācijas pakāpi; priekšlikumu par vides pārskata projektu iesniegšanas termiņa un biroja atzinumā sniegtajiem iebildumiem / priekšlikumiem).


Ja projekta ietvaros ir plānots izstrādāt / aktualizēt divus pašvaldības teritorijas attīstības plānošanas dokumentus - attīstības programmu un teritorijas plānojumu - iesakām paredzēt izmaksas viena stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma veikšanai par abiem teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem.

15.09.2010

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031