Jaunumi

Biedrība „Latvijas Pilsoniska Alianse" (eLPA) jau ceturto gadu organizē Vasaras akadēmiju nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvjiem. 2009.gada akadēmijas tēma ir veltīta NVO vadītāju profesionalitātes celšanai darbā ar cilvēkresursiem, Eiropas Savienības (ES) finanšu resursu piesaistei un interešu aizstāvībai/lobēšanai ES. 2009.gada NVO vasaras akadēmija notiks no 20.augusta līdz 23.augustam, viesu namā „Mauriņi", Rīgas rajonā.

 

Nodarbību par cilvēkresursu vadību vadīs „Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas" prezidente Eva Selga. Nodarbību laikā tiks radītas atbildes uz šādiem jautājumiem: Kā apzināt un pilnveidot cilvēku resursa kapitālu un kā to visefektīvāk izmantot nevalstiskā organizācijā. Ikvienu lēmumu pieņem vadītājs, kuram skaidri nepieciešams zināt, kā rīkoties, lai viss cilvēku resursu kapitāls un potenciāls tiktu izmantots organizācijas mērķu sasniegšanai.

Apmācības par Eiropas Savienības finansējuma piesaisti vadīs Eiropas domātavas „Solidaritātei" projektu koordinatore Diāna Grosota (Diane Grossot). Kā izprast ES projektu iespējas? Kuras no finansējuma programmām attiecas tieši uz tavu organizāciju? Kā izlemt vai projekta konkurss ir atbilstošs projekta idejām un kā ievērot ES institūciju prasības? Šie ir tikai daži jautājumi, uz kuriem dalībniekiem atbildes tiks sniegtas nodarbību laikā.

Eiropas iedzīvotāju aktivitātes servisa (ECAS) direktors Tonijs Venabls (Tony Venables) vadīs nodarbības par interešu aizstāvību Eiropas Savienībā. Latvija jau piecus gadus ir ES dalībvalsts. Latvijas NVO ir pieredze sadarbojoties ar ES institūcijām, tomēr, mērķtiecīgākai interešu aizstāvībai nepieciešama informācija par jaunām interešu aizstāvības metodēm un veidiem. Nodarbību laikā tiks sniegta informācija par izmaiņām ES lobēšanā kopš Latvijas iestāšanās ES, lobēšanas plusiem un mīnusiem, ieteikumiem lobētājiem - kā sakopot resursus, kā veidot sadarbības koalīcijas, kā izvēlēties pareizāko taktiku NVO interešu aizstāvībā.

NVO vasaras akadēmijā tiks pārrunātas arī sektora aktualitātes - saistībā ar izmaiņām likumdošanā, kas veiktas Latvijas valstij samazinot valsts budžeta deficītu, ir nepieciešams apzināt un skaidrot konkrētos jauninājumus un to ietekmi uz NVO turpmāko darbību. Šajā ziņā viena no būtiskākajām izmaiņām ir nodokļu atlaižu sistēmas izmaiņas, kas ietekmē sabiedriskā labuma organizāciju darbību. Savukārt Valsts Kanceleja izstrādā un virza pieņemšanai normatīvos aktus, kas paredz iedzīvotāju, tajā skaitā NVO, līdzdalību rīcības politiku plānošanas un izstrādes gaitā. Tas ir jauns virziens sabiedrības iesaistīšanai un NVO ir tās, kas izmantos šīs izmaiņas likumdošanā, lai aizstāvētu savas nozares vai noteiktas sabiedrības grupas intereses.

Vasaras akadēmijā NVO vadītāji tiks informēti par grozījumiem Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, kas ietekmē sabiedriskā labuma organizāciju darbību un sniegta informācija par citiem jaunumiem, kas ietekmē NVO darbību.

Akadēmijas dalībnieki saņems finanšu rokasgrāmatu un informāciju par attīstību saistībā ar struktūrfondu un citu Latvijas NVO pieejamo finanšu instrumentu palīdzības apguvi - Eiropas Ekonomiskās zonas un Norvēģijas valdības finanšu instrumentiem, Šveices valdības finanšu instrumentiem u.c. Dalībniekiem būs iespēja veidot savstarpējo sadarbību ar mērķi - optimizējot esošos resursus turpināt sasniegt organizāciju izvirzītos uzdevumus.

 

NVO vasaras akadēmijā ir aicināti piedalīties NVO vadītāji un līderi, kuri ir vadošie darbinieki savu organizāciju darbības plānošanā, resursu piesaistē un izmantošanā. Šogad dalībai akadēmijā tiks apstiprināti 35 dalībnieki - NVO pārstāvji. Dalības maksa ir noteikta 30,00 LVL. Akadēmijas darba valodas būs latviešu un angļu. Akadēmija notiks viesu namā „Mauriņi" (Allažu pagastā, Rīgas rajonā), kura telpas ir piemērotas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Lai piedalītos NVO vasaras akadēmijā 2009, līdz 11.augustam tiešsaistē elektroniski jāaizpilda pieteikuma anketa:

http://www.surveymonkey.com/s.aspx?sm=t7PgPf_2fK_2f2suJNvLF45kUQ_3d_3d

Ņemot vērā ierobežoto vietu skaitu, un šī gada tēmu, eLPA īpaši aicina pieteikties tieši NVO vadītājus. Šis, tāpat kā dalībnieka pieteikumā minētā motivācija, būs nozīmīgs kritērijs dalībnieku atlasē! Apstiprinātos dalībniekus informēsim personīgi līdz 14.08.2009.

 

15.07.2009

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031