Jaunumi

Tuvākajā laikā tiks uzsākti jauni pārrobežu sadarbības projekti, kuros latvieši apvienos spēkus ar igauņiem, lai nestu pozitīvas pārmaiņas dažādās dzīves jomās. Šie projekti, sākot no kopdziedāšanas aktivitātēm līdz pārrobežu ceļa atjaunošanai, konkursa kārtā guvuši atbalstu Igaunijas - Latvijas programmā, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Vidzemē no atbalstītajiem projektiem tiks realizēti sekojoši:

"ViSoEst by Bike" (Apceļo Dienvidigauniju ar velosipēdu) - vērienīgs projekts, lai dotu iespējas cilvēkiem vienā reizē ar velosipēdu apceļot Vidzemi un Dienvidigauniju. Projekta vadošais partneris ir Vidzemes tūrisma asociācija, kas sadarbojas ar Valkas, Cēsu, Madonas, Gulbenes, Alūksnes, Siguldas, Mālpils un Ogres pašvaldībām, Latvijas Tūrisma attīstības valsts aģentūru un Dienvidigaunijas Tūrisma fondu, kas pārstāv gandrīz 40 vietējās iestādes un organizācijas. Projekta mērķis ir popularizēt Dienvidigaunijas un Ziemeļvidzemes reģionu un paaugstināt tā konkurētspēju Eiropas tūrisma tirgū, paplašinot tūrisma produktu un pakalpojumu klāstu. Projekta ietvaros tiks izveidoti kopēji Vidzemi un Dienvidigauniju savienojoši riteņbraucēju celiņi, kā arī uzlaboti un atjaunoti dažādi jau esošie riteņbraucēju maršruti.

"Back to Nature" (Atpakaļ pie dabas) - projektā apvienosies piecas pieredzējušas dabas aizsardzības iestādes, lai kopīgiem spēkiem uzlabotu aizsargājamo dabas teritoriju pārraudzību un izglītotu plašāku sabiedrību par vides aizsardzības jautājumiem. Projekta īstenotāji ir Tartu Vides izglītības centrs, Gaujas Nacionālā parka administrācija, Ķemeru Nacionālā parka administrācija, Peipsi Pārrobežu sadarbības centrs un Polvas-Valgas-Viru apgabala valsts dabas aizsardzības centrs. Sabiedrības izglītošanai tiks īstenotas dažādas aktivitātes - apmācību pasākumi, mācību un pieredzes apmaiņas izbraukumi, izstādes un nometnes, ko papildinās dažāda veida mācību materiāli par reģionam raksturīgajām mitrzemēm.

"Reconstruction of Karksi-Nuia-Koņi road" (Karksi-Nuia-Koņi ceļa atjaunošana) - projekts, kas tiešā veidā mazinās fiziskās barjeras starp Latviju un Igauniju, atjaunojot ceļu no Karksi-Nuia līdz Rūjienai. Projektu īstenos Igaunijas Rietumu ceļu administrācija un Latvijas Valsts ceļi, un atjaunošanas darbi aptvers sekojošus ceļus:  54. Valsts nozīmes ceļu Karksi-Nuia-Lilli Igaunijā līdz Latvijas robežai un Latvijas valsts nozīmes ceļu P17 Valmiera-Rūjiena-Igaunijas robeža posmos no Koņiem līdz Igaunijas robežai un no Sedas upes līdz Rūjienai.

"SDF - Song and Dance Festivals" (Dziesmu un deju svētki) - projekts, kura mērķis ir aktivizēt kultūras dzīvi un kultūras apmaiņu pierobežā. Projektu koordinēs Eiroreģions "Pleskava - Livonija" (vadošais partneris), un tas aptvers Alūksnes, Valkas rajonus Latvijā un Valgas, Viru un Polvas pagastus Igaunijā. Projekta gaitā kopīgi tiks īstenoti 20 kultūras pasākumi dažāda veida kolektīviem no visas apkārtnes, tādejādi liekot pamatu jaunai kopīgu latviešu un igauņu pierobežas dziesmu un deju svētku tradīcijai.

"Cultural Heritage" (Kultūras mantojums) - īpašas nozīmes dabas un kultūras objektu atklāšana, iezīmēšana kartē un aizsardzība, ko uzņēmušies nodrošināt Igaunijas Valsts mežu vadības centrs (vadošais partneris), Latvijas Valsts meža dienests un Ziemeļvidzemes Biosfēras rezervāta administrācija. Uzlabojot sadarbību starp šiem partneriem, vietējām pašvaldībām, pētnieciskajiem centriem un uzņēmējiem, būs iespējams 1) iezīmēt kartē pagaidām nezināmos un neatklātos īpašas nozīmes dabas un kultūras objektus, 2) apkopot informāciju par šiem objektiem speciāli izveidotā datu bāzē, lai nodrošinātu to aizsardzību, 3) izvērst pastiprinātu izglītošanas un informēšanas kampaņu par vides un kultūras mantojuma aizsardzību un 4) izveidot kopēju Igaunijas un Latvijas kultūras mantojuma pārraudzības un aizsardzības sistēmu un apmācību centru.

 "Active tourism - attractive feature of Madona and Põlva" (Aktīvais tūrisms kā pievilcīgs faktors Madonai un Polvai) - projekts, kurš plāno piedāvāt modernas tūrisma pakalpojumu alternatīvas laikā, kad klimata izmaiņas radījušas problēmas tradicionālajiem ziemas atpūtas pakalpojumiem. Projektu īstenos Madonas pilsētas dome (vadošais partneris) un Polvas lauku rajona pašvaldība. Tas stiprinās saites starp dažādiem tūrisma industrijā iesaistītajiem aktīvistiem un pakalpojumu sniedzējiem pierobežā, un palīdzēs attīstīt vienotu tūrisma un mārketinga stratēģiju nākotnei. Papildus projekta aktivitātes ietvers arī pieredzes apmaiņas un kopējus apmācības pasākumus vietējiem tūrisma speciālistiem, tematiskas nometnes jauniešiem, dažāda veida publiskus pasākumus. Tiks uzlabota arī tehniskā bāze aktīvajam tūrismam ziemas sezonā.

"Cross Border Ball" (Pārrobežu bumba) - projekts, kura mērķis ir popularizēt bumbu sporta veidus pierobežā, un kura īstenošanā sadarbosies Annas pagasta padome (vadošais partneris), Liepnas, Ilzenes, Alsviķu, Zeltiņu, Viru, Lasvas pašvaldības un Apes pilsētas ar lauku teritoriju dome, kā arī Lasvas Rekreatīvā sporta apvienība. Projekts radīs nepieciešamos apstākļus veselīga dzīvesveida un sporta aktivitāšu piekopšanai pierobežas rajonā, pateicoties telpu un aprīkojuma atjaunošanai, no kā iegūs iedzīvotāji abpus robežai.  

Igaunijas - Latvijas programma darbojas saskaņā ar Eiropas Teritoriālās sadarbības iniciatīvu un principiem, un tā atbalsta pārrobežu sadarbību ilgtspējīgai attīstībai un ekonomiskās konkurētspējas uzlabošanai reģionā.

Lai uzzinātu vairāk par Programmu, tās atbalstītajām aktivitātēm un citiem projektiem, apmeklējiet mūsu mājas lapu: www.estlat.eu.

16.06.2009

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031