Arhīva kalendārs

« July 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Valsts izglītības un attīstības aģentūra aicina Latvijas Republikas Zinātnisko institūciju reģistrā reģistrētas zinātniskās  institūcijas un Latvijas Republikas Komercreģistrā reģistrētus komersantus, kas savu pamatdarbību veic Latvijas Republikas teritorijā, pieteikties projektu sagatavošanas finansēšanas atbalstam.

Finansiālo atbalstu piešķir projektu pieteikumiem, kas iesniegti attiecīgo Eiropas Savienības izpildinstitūciju organizētajos programmas Apvārsnis 2020 un Eiropas Savienības 9. Ietvara programmas, to apakšprogrammu, speciālo programmu, kopuzņēmumu un aktivitāšu projektu konkursos, ja projekta pieteikums saņēmis novērtējumu virs kvalitātes sliekšņa  (vērtējums vienāds ar kvalitātes sliekšņa vērtību vai augstāks) un iepriekš nav saņēmis finansējumu projekta izstrādes izdevumu segšanai no Latvijas valsts budžeta vai Eiropas Savienības līdzekļiem vai citiem finanšu resursiem.

Atbalsta vienas vienības izmaksu likme katram projekta pieteicējam par viena projekta sagatavošanu ir 9 000 eiro, ja pieteicējs ir projekta koordinators, un 6 000 eiroja pieteicējs ir projekta partneris.

Atbalsta pieteikumus VIAA pieņems līdz 2021. gada 31. martam ar saimniecisku darbību saistītam projektam un līdz 2023. gada 31. augustam ar saimniecisku darbību nesaistītam projektam, vai citam termiņam, par kuru VIAA paziņos savā mājaslapā.

ERAF atbalsts projektu sagatavošanas finansēšanai tiek sniegts projekta "Atbalsts starptautiskās sadarbības projektiem pētniecībā un inovācijās” ietvaros, kuru īsteno VIAA. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 5 776 893,33 EUR, no kurām ERAF finansējums ir 4 910 359,33 EUR un  valsts budžeta finansējums - 866 534,00 EUR. 

Detalizēta informācija par pieteikšanās kārtību un nosacījumiem pieejama VIAA mājaslapas sadaļā Starptautiskās pētniecības programmas » ERAF projekts

Papildu informācija: Pētniecības starptautisko programmu nodaļas eksperte Lelde Valeine, tālr.: 67785465, e-pasts: lelde.valeine PIE viaa.gov PUNKTS lv 

 

Informācijas avots:
Valsts izglītības attīstības aģentūra
viaa.gov.lv

Finanšu ministrija (FM) izskatīšanai Ministru kabinetā (MK) ir iesniegusi ikmēneša informatīvo ziņojumu par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda (ES fondi) investīciju ieviešanas statusu. FM un Eiropas Komisija (EK) brīdina par riskiem 2018. gada mērķu sasniegšanā energoefektivitātes, vides, izglītības un sociālās iekļaušanas, tai skaitā veselības jomās un aicina tajās paātrināt ES fondu investīciju ieviešanu.

FM atkārtoti brīdina par snieguma rezerves 6% no jomai jeb prioritārajam virzienam atvēlētā finansējuma zaudēšanu vai pat maksājumu apturēšanu. 2018. gada mērķu – ES fondu maksājumu pieprasījumu summa attiecīgās jomas projektos – neizpildes gadījumā iespējama papildu finansējuma 6% apjomā nepiešķiršana konkrētajai jomai. Savukārt būtiskas neizpildes gadījumā, ja novirze no mērķa ir virs 35%, var tikt apturēti ES fondu maksājumi. Uz šiem riskiem norāda arī EK savā vērtējumā par ES fondu ieviešanas ziņojumu 2017. gadā.

Papildu finansējuma summas 6% apmērā minētajās nozarēs ir:

  • 17,5 miljoni eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalsta energoefektivitātes jomā,
  • 38,2 miljoni eiro ERAF un Kohēzijas fonda investīciju vides jomā,
  • 31,4 miljoni eiro ERAF un Eiropas Sociālais fonda (ESF) finansējuma izglītības jomā,
  • 14 miljoni eiro ESF sociālās iekļaušanas, tai skaitā veselības jomās.

Maksājumu apturēšanas risks minētajās nozarēs nav augsts, tomēr tas ir arvien pieaugošs ES fondu ieguldījumos infrastruktūrā. Vienlaikus infrastruktūras attīstības projektos apjomīgākie maksājumi tiek veikti pēc būvniecības sezonas beigām – gada pēdējos mēnešos. Tādēļ prognozējams, ka papildu maksājumi no šī gada jūlija līdz decembrim ievērojami uzlabos ES fondu ieviešanas progresu. Līdz ar to īpaši nepieciešams paātrināt to projektu ieviešanu, kuru ietvaros plānoti būvniecības darbi.

Ņemot vērā projektu ieviešanas progresu 2017. gadā, nozaru ministrijām ir sniegti priekšlikumi pārdalīt ES fondu resursus no jomām, kur finansējumam ir zems pieprasījums, uz efektīvākām aktivitātēm. Tādējādi sadarbībā ar nozaru ministrijām divu mēnešu laikā tiks sagatavoti rīcības plāni ES fondu ieviešanas paātrināšanai, kas tiks pārrunāti ar EK.

Tāpat tiek ieviesti jauni mehānismi ieviešanas plānu un maksājumu disciplīnas nodrošināšanai. Kā ziņots, 26. jūnijā MK tika apstiprināti FM virzītie MK noteikumu grozījumi, ar kuriem tiek ieviesta stingrāka disciplīna attiecībā uz sākotnēji plānoto ES fondu projektu īstenošanas un plānoto maksājumu pieprasījumu iesniegšanas termiņu, kā arī apjoma ievērošanu. Grozījumi nosaka, ka Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) var samazināt ES fonda un valsts budžeta līdzfinansējumu par starpību, kas pārsniedz 25% no plānoto maksājuma pieprasījumu iesniegšanas grafikā paredzētā, kā arī nepagarinās projekta īstenošanas termiņu, ja tas būs virs 6 mēnešiem.

Lai nodrošinātu atbilstošu pārejas posmu šo normu piemērošanai, ir paredzēts, ka visiem finansējuma saņēmējiem vēl līdz 2018. gada 31. augustam ir iespēja pārskatīt projektu īstenošanas termiņus un iepriekš sniegtos maksājumu pieprasījumu iesniegšanas grafikus, objektīvāk saplānojot projekta ietvaros paredzamo finanšu plūsmu, un iesniegt CFLA priekšlikumus izmaiņām.

CFLA projektu līmenī turpina izglītot un konsultēt projektu ieviesējus, lai kopīgi atrastu piemērotākos risinājumus projektu ieviešanas procesu paātrināšanai un sniegtu nepieciešamo atbalstu. Projektu ieviešanas procesu pilnveide veidojas ciešā sadarbībā un pielāgojoties aktuālajiem apstākļiem, lai nodrošinātu sekmīgu ES fondu ieviešanas rezultātu.

Vienlaikus jāuzsver, ka ES fondu ieviešana ir ilgtermiņa investīcijas programma un tieši ar ES fondu atbalstu tiek īstenoti ap 80% no Latvijas Nacionālā attīstības plāna 2014. – 2020. gadam uzdevumiem. Šajā ES fondu plānošanas periodā investīcijas daudz ciešāk kā iepriekš tiek sasaistītas ar nozaru ilgtermiņa attīstības stratēģiskajiem plāniem un strukturālajām reformām.

Tā kā tiek īstenotas ļoti nepieciešamas un ilgi gaidītas reformas, atsevišķos gadījumos fondu ieviešanai ir nepieciešams vairāk laika analīzei un priekšlikumu izstrādei pirms ieguldījumu uzsākšanas, piemēram, izglītības iestāžu tīkla optimizācijā, izglītības satura reformā un reformās veselības nozarē. Neskatoties uz ES fondu ieviešanas progresu mēneša vai gada griezumā, ieguldītais darbs noteikti nākotnē sniegs atdevi efektīvākā un veiksmīgākā nozaru darbībā.

Veicot efektīvu risku pārvaldību, FM prognozē, ka projektu ieviešanas gaita kopumā radīs pietiekami vienmērīgu, sabalansētu finanšu plūsmu pa gadiem līdz plānošanas perioda beigām 2023. gadā, efektīvi izmantojot ES fondu 2014. – 2020. gada plānošanas perioda investīciju iespējas.

Ziņojums par ES fondu investīciju progresu līdz šī gada jūnijam ir pieejams ES fondu mājaslapā.

ES fondu mājaslapā pieejams arī ziņojums par ES fondu ieviešanu 2017. gadā.

 

Informācijas sagatavotājs:
Lauma Silakaktiņa
Komunikācijas departamenta vecākā eksperte
Tālr.: 67095656,
E-pasts: lauma.silakaktina PIE fm.gov PUNKTS lv

Ministru kabineta š.g. 10. jūlija sēdē atbalstīts Ekonomikas ministrijas priekšlikums paplašināt ES fondu atbalstu komersantu nodarbināto apmācībām nolūkā sekmēt inovāciju attīstību. Atbalsts komersantu nodarbināto apmācībām tiks sniegts līdz 2022. gada 31. decembrim esošā ERAF finansējuma 9 milj. eiro apmērā, sekmējot inovāciju kapacitāti komersantiem un atbalstāmo nozaru attīstību, pilnveidojot komersantu nodarbināto prasmes, tai skaitā svešvalodu. Programmas „Atbalsts nodarbināto apmācībām” ietvaros atbalstu var saņemt biedrības, kas pārstāv apstrādes rūpniecības, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju un tūrisma nozares komersantus. Biedrībām jānodrošina tādas apmācības, uz kuru nepieciešamību norādījuši paši nozares komersanti un ir tādās atbalstāmās jomās kā zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes, matemātika, rūpnieciskais dizains, datorzinātne u.c. Programmas ieviešanu nodrošina Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA).
 
Līdz ar grozījumiem ES fondu atbalsta programmā turpmāk atbalsts komersantu nodarbināto svešvalodu apmācībām tiks sniegts:
veselības tūrismā nodarbinātajiem (angļu*, vācu, zviedru, norvēģu, somu, krievu* valoda);izmitināšanas sektorā nodarbinātajiem (angļu*, vācu, zviedru, norvēģu, somu, krievu*, ķīniešu, japāņu valoda);starptautisko biznesa pakalpojumu centru sektorā nodarbinātajiem (zviedru, norvēģu, somu valoda);vairāku apstrādes rūpniecības apakšnozaru - kokapstrādes, mašīnbūves un metālapstrādes, elektrisko un optisko iekārtu ražošanas, ķīmiskās rūpniecības, pārtikas un dzērienu ražošanas, nemetālisko minerālu ražošanas, vieglās rūpniecības, papīra ražošanas un poligrāfijas, kā arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju vai ēdināšanas sektora preču un pakalpojumu eksportējošos uzņēmumos nodarbinātajiem (zviedru, norvēģu, somu, vācu valoda). 
ES fondu atbalsts komersantu nodarbināto svešvalodu apmācībām tiks sniegts 10 % apmērā no kopējām katras nozares biedrības projekta ietvaros attiecināmajām izmaksām.
 
Detalizēti ar grozījumiem Ministru kabineta 2015. gada 27. oktobra noteikumos Nr. 617 “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.2.2. specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt inovāciju ieviešanu komersantos” 1.2.2.1. pasākuma “Atbalsts nodarbināto apmācībām” pirmās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi”” var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.
 
*profesionālā terminoloģija
 
 
Evita Urpena
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Tālr: 67013193
E-pasts: Evita.Urpena PIE em.gov PUNKTS lv; prese PIE em.gov PUNKTS lv
Web: www.em.gov.lv; www.energoefektivakaeka.lv

Bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem noteikta invaliditāte, būs pieejami sabiedrībā balstīti sociālie pakalpojumi sociālo prasmju un funkcionālo spēju uzlabošanai. Šim mērķim no Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu īstenošanai ir paredzēti vairāk nekā 4,2 miljoni eiro. Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) izsludina atklātu projektu iesniegumu atlasi, kur biedrība vai nodibinājums projekta īstenošanai varēs saņemt līdz 191 000 eiro - attiecināmās izmaksas 85% apmērā tiks segtas no ESF, savukārt 15% - no valsts budžeta līdzekļiem.

Projektu īstenotāji – biedrības vai nodibinājumi – organizēs atbalsta pasākumus bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenēm – sociālo rehabilitāciju, dienas aprūpi un “atelpas brīžus” jeb īslaicīgus diennakts sociālās aprūpes pakalpojumus. Tāpat projekta ietvaros finansējums paredzēts materiāltehniskā nodrošinājuma iegādei un speciālistu apmācībai pakalpojumu nodrošināšanai. Paredzēts, ka ES fondu programmas ietvaros atbalsta pasākumus varēs saņemt 1300 bērnu ar funkcionāliem traucējumiem.

Pasākumam pieejamais kopējais attiecināmais finansējums ir 4 966 963 eiro, tai skaitā ESF finansējums – 4 221 918 eiro un valsts budžeta finansējums – 745 045 eiro.

Atklātajā projektu iesniegumu atlasē projektu iesniegumus ESF atbalsta saņemšanai biedrības un nodibinājumi var iesniegt CFLA no š.g. 20. jūlija līdz 20. septembrim. Projektu iesniegumu atlases nolikums, veidlapas un cita noderīga informācija pieejama CFLA mājaslapā

Projektu iesniegumu sagatavošanai noderīgu informāciju potenciālie finansējuma saņēmēji varēs iegūt seminārā – tas notiks š.g. 2. augustā plkst. 10.00 Mākslas Akadēmijas jaunā korpusa zālē Kalpaka bulvārī 13, Rīgā (ieeja no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja puses). Darba kārtība - šeit, pieteikšanās semināra apmeklējumam - šeit. Tāpat semināru būs iespējams vērot attālināti tiešraidē CFLA mājaslapā.

Atbalsts sociālo pakalpojumu sniegšanai paredzēts darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 9.2.2. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt kvalitatīvu institucionālai aprūpei alternatīvu sociālo pakalpojumu dzīvesvietā un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu pieejamību personām ar invaliditāti un bērniem" 9.2.2.3. pasākuma "Sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu sniegšana" ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja:
Ieva Luste
Centrālās finanšu un līgumu aģentūras
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr. 26019685,
ieva.luste PIE cfla.gov PUNKTS lv">ieva.luste PIE cfla.gov PUNKTS lv
www.cfla.gov.lv

2018.gada 17. un 18.aprīlī Somijā notika Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas Uzraudzības komitejas sanāksme, kurā tika nolemts rīkot ceturto projektu pieteikumu konkursu finansējuma saņemšanai pārrobežu sadarbības projektiem, kuri tiek īstenoti kopā ar partneriem no Latvijas, Igaunijas, Zviedrijas un Somijas, tai skaitā Ālandu salām.

Elektroniskā jeb “eMonitoring” (eMS) sistēma projektu pieteikumu iesniegšanai tiks atvērta 2018.gada 15.oktobrī ar iesniegšanas termiņu līdz 16.novembrim.

Ir plānots, ka Vadības komitejas atlasītie projekti finansējuma saņemšanai savu darbību varēs uzsākt 2019.gada martā un to maksimālais darbības ilgums ir paredzēts līdz 2021.gada 30.jūnijam.

Ceturtais konkurss atšķiras ar to, ka gan mazajiem projektiem (projekta budžets līdz 200 000 eiro ERAF), gan regulārajiem projektiem (projekta budžets virs 200 000 eiro ERAF) būs tikai viens projektu pieteikumu iesniegšanas etaps, iesniedzot pilnu projekta pieteikumu.

Projektu pieteikumus varēs iesniegt šādos programmas prioritāšu specifiskajos mērķos (turpmāk – SO):

1. prioritātē “Konkurētspējīga ekonomika” (pieejamais finansējums 3,2 miljoni EUR)

  • (SO) 1.1 - Inovatīvāki zināšanām bagātāki Centrālā Baltijas jūras reģiona uzņēmumi;
  • (SO) 1.3 - Lielāks Centrālā Baltijas jūras reģiona uzņēmumu eksports uz jauniem tirgiem.

2. prioritātē “Ilgtspējīga kopīgu resursu izmantošana” (pieejamais finansējums 2,1 miljoni EUR):

  • (SO) 2.1 - Ilgtspējīgu dabas un kultūras resursu attīstīšana ilgtspējīgos tūrisma objektos.

3.prioritātē “Labi savienots reģions” (pieejamais finansējums 1,8 miljoni EUR):

  • (SO) 3.1 - Uzlabota transporta, preču un cilvēku plūsma.

4.prioritātē “Kvalificēts un sociāli iekļaujošs reģions” (pieejamais finansējums 1 miljons EUR)

  • (SO) 4.1 - Vairāk cilvēki gūst labumu no spēcīgākas Centrālā Baltijas jūras reģiona sabiedrības.

Tuvākajā laikā programmas Kopīgais sekretariāts aktualizēs programmas vadlīnijas projektu pieteikumu iesniedzējiem, kā arī citus dokumentus, atspoguļojot ceturtā projektu konkursa noteikumus un prasības.

Lai informatīvi atbalstītu potenciālos projektu pieteikumu iesniedzējus, programmas Nacionālais kontaktpunkts Latvijā, kā arī Kopīgais sekretariāts plāno rīkot seminārus un konsultācijas, par ko informācija tiks publicēta tuvākajā laikā.

Informācija par ceturto projektu konkursu pieejama arī programmas mājaslapā: http://centralbaltic.eu/content/4th-call-launched

Atgādinām, ka trešais projektu konkurss noslēdzās 2017.gada nogalē. Tā ietvaros finansējuma piešķiršanai tika atlasīti 23 regulārie projekti, tai skaitā 12 projekti, kuros piedalās partneri no Latvijas, un 7 mazie projekti, no kuriem 3 ar Latvijas partneru dalību.

Trešā projektu konkursa kopsavilkums pieejams programmas mājas lapā: http://centralbaltic.eu/content/quick-overview-our-third-call-projects

Pilns finansēto projektu saraksts ir pieejams datu bāzē: http://database.centralbaltic.eu/

Sagatavoja:
Ilze Legzdiņa
Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020.gadam kontaktpunkts Latvijā
e-pasts: ilze.legzdina PIE varam.gov PUNKTS lv;
tālr.: +371 67026588