Arhīva kalendārs

« July 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Kopš šī gada aprīļa Vidzemes EnergoGids ir devies uz 5 dažādām vietām, lai klātienēs sarunās tiktos ar vairāk nekā 80 iedzīvotājiem. Līdz šim sarunas ar interesentiem par daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu notikušas Madonas novada Mārcienā, Limbažu novada Puikulē, kā arī Cēsīs, Gulbenē un Varakļānos. Šajās vietās  ar Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta “RenoWave” atbalstu sešām daudzdzīvokļu ēkām tika sagatavoti energoauditi.

Katrā no iepriekš minētajām vietām klātesošajiem bija iespējams ne tikai iepazīties ar detalizēti  sagatavoto energoauditu un tikties ar energoauditoru, bet arī saņemt atbildes  uz  interesējošiem jautājumiem par ēku atjaunošanu. Vienlaikus Vidzemes EnergoGids sniedzis arī individuālās konsultācijas klātienē un attālināti arī citu novadu iedzīvotājiem.

Šonedēļ Vidzemes EnergoGids kopā ar  VPR komandu devās uz Varakļāniem, kur 10. jūlija vakarā tikās gan ar daudzdzīvokļu mājas Pils ielā 28B iedzīvotājiem, gan kaimiņu māju interesentiem.  Sarunu dalībnieki atklāja, ka galvenie izaicinājumi, dzīvojot neatjaunotā ēkā, ir nevienmērīga iekštelpu temperatūra, kur viena daļa iedzīvotāju ziemas laikā regulāri tur atvērtus logus, jo ir pārāk karsts, kamēr dzīvokļos mājas otrā pusē iekštelpu temperatūra ir daudz zemāka. Aktuāla  problēma, kas jārisina, lai novērstu mitruma uzkrāšanos, pelējuma veidošanos un nodrošinātu vienmērīgu svaiga gaisa pieplūdi telpās, ir ēkas ventilācija. Savukārt no kaimiņu mājām atnākušie  iedzīvotāji  dalījās pārdomās par saviem namiem, uzsverot nepieciešamību mainīt jumta pārsegumu, novērtēt esošās plaisas sienās, sakārtot inženiertīklus – kanalizāciju un siltumtīklus.

Lai gan ēkas atjaunošanas izmaksas strauji pieaug ar katru gadu, arī avāriju darbu skaits pieaug ēkās, kuras būvētas pirms vairāk kā 40 gadiem un netiek pienācīgi uzturētas. “Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā, kas ietver 11 pašvaldības, kopā ir 6 412 daudzdzīvokļu mājas (3 un vairāk dzīvokļu mājas), kas celtas Padomju laikā, no tām tikai 357 ir atjaunotas. Ēku atjaunošanas temps ir lēns, un pats atjaunošanas process, sākot no pirmās iedzīvotāju sanāksmes līdz finansējuma piešķiršanai, iedzīvotājam šķiet sarežģīts. Lai palīdzētu iedzīvotājiem labāk izprast turpmākos soļus un iedrošinātu uz atjaunošanu, ir izveidots Vidzemes EnergoGids,” uzsvēra Edgars Augustiņš, VPR Energoefektivitātes eksperts.

Arī iepriekšējās sarunās ar citu novadu iedzīvotājiem izskanēja viedokļi, ka pirms 10 gadiem daudzdzīvokļu ēku atjaunošana nešķita tika nozīmīga kā šodien. Siltumenerģijas tarifam esot zemam, ēkas atjaunošana nav bijusi prioritāte. Taču šodien, kad enerģijas cenas ir svārstīgas un neparedzamas, kā arī ēkās veidojas lieli siltuma zudumi, uzturēšanas izmaksas kļūst augstākas un arī vizuāli var novērot esošo konstrukciju problēmas, ēkas atjaunošana kļūst par nepieciešamību. VPR komanda kopā ar Vidzemes EnergoGidu aicina arī citas daudzdzīvokļu mājas sazināties ar mums, lai kopīgās sarunās rastu piemērotākos risinājumus savu māju atjaunošanai.

Konsultācijas iedzīvotājiem sniedz Dace Pastva, eksperte daudzdzīvokļu ēku atjaunošanas jautājumos, un tām var pieteikties, zvanot uz tālruni 26675337 vai rakstot uz e-pastu dace.pastva PIE vidzeme PUNKTS lv. Šobrīd klātienes tikšanās notiek Cēsīs, Bērzaines ielā 5, vai Valmierā, Purva ielā 12a (Vidzemes plānošanas reģiona telpās). Iepriekš vienojoties, konsultāciju norises vieta var būt arī citviet Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā. Aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai Facebook lapā https://www.facebook.com/VidzemesEnergoGids un www.vidzeme.lv.  

Par “RenoWave” projektu:

Projekta “Vienas pieturas aģentūras paplašinātais modelis, lai palielinātu daudzdzīvokļu ēku fonda renovāciju Baltijas jūras reģionā” (RenoWave) galvenais mērķis ir veicināt daudzīvokļu ēku atjaunošanu Baltijas jūras reģiona valstīs, izveidojot informatīvos atbalsta punktus - vienas pieturas aģentūras. Informatīvā atbalsta punkta uzdevumi ir sniegt informāciju un konsultācijas par daudzdzīvokļu ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas iespējām, ēkas atjaunošanas iespējām un turpmāko apsaimniekošanu pēc paveiktajiem darbiem.

Latvijā projektu “RenoWave” īsteno Vidzemes plānošanas reģions un Baltijas Vides Forums. Tas tiek ieviests Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Vairāk informācijas par projektu šeit.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv