Arhīva kalendārs

« May 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

10. maijā plkst. 18.00 Brīvzemnieku pagasta sabiedriskajā centrā Vidzemes plānošanas reģions (VPR) aicina Puikules iedzīvotājus un citus interesentus uz sarunu par daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu. Tikšanās laikā dalībnieki varēs gūt plašāku informāciju arī tieši par savas mājas atjaunošanas iespējām.

Viens no svarīgākajiem šī pasākuma elementiem būs iespēja tikties ar energoauditoru un iepazīties ar tikko sagatavotā energoaudita rezultātiem dzīvokļu ēkai “Ābeles” Puikulē, kas atspoguļo ēkas energoefektivitāti – pašreizējo patērētās enerģijas lietderīgumu un norāda efektīvākos pasākumus ēkas tālākai virzībai uz iespējamo atjaunošanu. Tāpat sarunas dalībniekiem būs iespēja apspriest esošās problēmas līdzīga tipa ēkās,  uzzināt, kāpēc ir svarīgi atjaunot ēku savlaicīgi un kāds ir praktiskais ceļš, lai atjaunošanu realizētu.

Neformālākā gaisotnē interesenti varēs dalīties savās pārdomās, uzdot jautājumus un saņemt atbildes no energoauditora, Vidzemes plānošanas reģiona energoefektivitātes komandas un “Vidzemes EnergoGida”.

Jau ziņots, ka aprīlī darbu sācis bezmaksas konsultatīvais atbalsts vidzemniekiem ēku atjaunošanas jautājumos – “Vidzemes EnergoGids”. Konsultatīvo atbalstu sniedz VPR īstenotā projekta “RenoWave” eksperte Dace Pastva. Interesentiem iespējams piektdienās pieteikt klātienes tikšanos Cēsīs, Bērzaines ielā 5, vai Valmierā, Purva ielā 12a, kā arī sazināties pa tālruni 26675337 vai e-pastu dace.pastva PIE vidzeme PUNKTS lvAktuālā informācija pieejama arī Facebook lapā https://www.facebook.com/VidzemesEnergoGids un www.vidzeme.lv.  

Latvijā projektu  “Vienas pieturas aģentūras paplašinātais modelis, lai palielinātu daudzdzīvokļu ēku fonda renovāciju Baltijas jūras reģionā” (RenoWave) īsteno VPR un Baltijas Vides Forums. Tas tiek ieviests Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Vairāk informācijas par projektu šeit.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv">eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv 

 

Informāciju sagatavoja:  

Sabiedrisko attiecību speciāliste  

Vidzemes plānošanas reģionā  

Laima Spalva

laima.kevere PIE vidzeme PUNKTS lv 

Facebook/VidzemesEnergoGids 

EUROPE DIRECT VIDZEME centrs 29. maijā organizēs pirmo diskusiju par Vidzemes plānošanas reģiona ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu. Tajā Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) komanda kopā ar laika ziņu redaktoru Tomu Brici vērsīs uzmanību uz šī brīža klimata riskiem Latvijā, kā arī aicinās tās dalībniekus kopīgā sarunā apzināt iespējamos risinājumus, lai tos mazinātu vai novērstu reģiona līmenī.

Diskusija notiks Cēsīs, restorāna "Vanadziņš" telpās, Rīgas ielā 15. Programma pieejama ŠEIT. Aicinām interesentus pieteikt savu dalību līdz 27.maijam šajā saitē: https://forms.office.com/e/kjErg6P92a Nākamā diskusija plānota 12. jūnijā (norises vieta un programma vēl tiks izziņota).

Vidzemes plānošanas reģions vairākus gadus mērķtiecīgi strādā, lai veicinātu teritorijā pāreju uz efektīvu un tīru enerģiju, tādējādi ieviešot Eiropas Savienības klimata un enerģētikas mērķus reģionālā līmenī.  To paredz arī Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programma 2022.-2027. gadam, nosakot vairākus rīcību virzienus un uzdevumus tostarp - energoplānošanas stiprināšana; energofektivitāte; pāreja uz atjaunīgo enerģiju. Lai mazinātu reģionālos izaicinājumus un nodrošinātu ilgtspējīgu enerģētikas nozares attīstību, šobrīd VPR komanda projekta “CEESEU-DIGIT” ietvaros sagatavo Vidzemes plānošanas reģiona ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu.

Ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānā tiks definētas prioritātes, mērķi, uzdevumi un pasākumi reģiona līmenī, kas vērsti uz reģiona enerģijas sistēmu, klimata pārmaiņu mazināšanu un ilgtspējīgiem enerģētikas attīstības virzieniem. Nozīmīgs pamats šim dokumentam ir katras pašvaldības spēkā esošie attīstības plānošanas dokumenti, kuros apkopoti enerģijas patēriņa dati, paredzēti mērķi un rīcības SEG emisiju mazināšanai, energopārvaldības ieviešanai un uzraudzībai, kā arī pasākumi klimata pārmaiņu risku mazināšanai. Visbiežāk šādu pašvaldības attīstības plānošanas dokumentu saīsinājumā dēvē par SECAP plānu, kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē – ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plāns. Starp 11 Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā esošajām pašvaldībām šāds plāns ir sagatavots un spēkā esošs 7 pašvaldībās.

Līdz šim VPR vairāku starptautisku projektu ietvaros organizēja darbseminārus pašvaldību speciālistiem ar mērķi veicināt energopārvaldnieku un citu speciālistu zināšanas, izstrādājot un atjaunojot ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcību plānus. Darbsemināros apgūtas gan teorētiskās zināšanas, pieaicinot nozares ekspertus, gan arī darba grupās pildīti praktiski uzdevumi un treniņi, sākot no enerģijas patēriņa datu analīzes, iesaistīto pušu kartēšanas līdz pat klimata pārmaiņu radīto risku jutīgo teritoriju identificēšanu un enerģētiskās nabadzības mazināšanu.

Diskusiju organizē EUROPE DIRECT VIDZEME centrs kopā ar Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto Eiropas Savienības “Life” programmas projektu “Centrālās un Austrumeiropas ilgtspējīgas enerģētikas savienības reģionālo pārvalžu iniciatīvu izstrāde un ieviešana taisnīgas pārkārtošanās nodrošināšanai enerģētikas nozarē” (CEESEU-DIGIT) un Apvārsnis 2020 programmas projektu “Adaptīva mikroklimata pārvaldība lauksaimniecībā” (StarGate). Viens no EUROPE DIRECT VIDZEME centra uzdevumiem ir aicināt ikvienu iesaistīties Eiropas Savienībā notiekošajos procesos un izteikt savu redzējumu, tostarp arī par enerģētikas un klimata politiku. Reģionu un pašvaldību loma ir nozīmīga, lai kopīgiem centieniem tiktu sasniegti ES izvirzītie mērķi. EUROPE DIRECT centri visā Latvijā, tostarp arī Vidzemē, palīdz noteikt ES politikas aspektus, kas ir svarīgi vietējā līmenī un rīko pasākumus, kas atbilst vietējām vajadzībām. Vidzemē šāds centrs darbojas kopš 2021. gada.

Visu atbildību par saturu uzņemas tā autori. Tas nekādā veidā neatspoguļo Eiropas Savienības oficiālo viedokli. Ne Eiropas Komisija, ne EASME neatbild par ievietotās informācijas izmantošanu.

Jautājumiem: Maija Rieksta, Vidzemes plānošanas reģions, e-pasts: maija.rieksta @vidzeme.lv, mob.nr. 26099521

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā. Saziņai: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv

Limbažu novada Brīvzemnieku pagasta sabiedriskajā centrā 10. maijā notika saruna ar iedzīvotājiem par daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu. Pasākumu rīkoja Vidzemes plānošanas reģions (VPR), un tajā  iedzīvotāji ne tikai no Puikules, bet arī Staiceles un Alojas diskutēja par dažādiem jautājumiem, sākot no ēkas pašreizējā stāvokļa novērtēšanas līdz apkures sistēmas efektivitātei un taisnīgai siltuma sadalei starp visiem dzīvokļu ēkas iemītniekiem.

Lai palīdzētu rast iedzīvotājiem piemērotākos risinājumus un sniegtu atbildes uz jautājumiem par ēku atjaunošanu, sarunā piedalījās VPR energoefektivitātes komanda. Savukārt, energoauditors, kurš veica Puikules daudzdzīvokļu ēkas “Ābeles” izvērtēšanu un izstrādāja energoefektivitātes uzlabošanas plānu, tikšanās laikā iepazīstināja klātesošos ar iegūtajiem rezultātiem.

Izstrādātais ēkas energoaudits liecina, ka būtiskākās problēmas daudzdzīvokļu ēkā “Ābeles” šobrīd ir slikta siltuma noturība, nevienmērīga siltuma sadale, novecojusi apkures sistēma, kas veido avāriju risku, kā arī dažādi faktori, kas nelabvēlīgi ietekmē ēkas mikroklimatu. Rezultāti rāda, ja tiktu veikta šī nama atjaunošana, tad ēkas siltumenerģijas patēriņš veidotu 56% ietaupījumu, salīdzinot ar šī brīža patērēto. Tomēr energoefektivitātes speciālisti uzsver, ka atjaunošana ir nozīmīga ne tikai tādēļ, ka, izmantojot efektīvākas siltuma saglabāšanas metodes, tā sniegtu iespēju samazināt siltuma patēriņu un izmaksas, bet arī nodrošinātu ēkas uzturēšanu ilgtermiņā, tai skaitā drošu un komfortablu dzīvesvietu visiem, kuri dzīvo mājā.

“Ābeles” iemītnieki ir ļoti ieinteresēti savas ēkas atjaunošanā un apņēmušies kopīgi rūpēties par savu dzīvesvietu. Par to liecina arī tas, ka viņi, pieņemot vienotus lēmumus, jau veikuši nelielus soļus ēkas atjaunošanā. Tas ir būtisks aspekts, jo, kā norāda energoefektivitātes speciālists – māja ir kopēja, kad tajā ir vairāk dzīvokļi ar dažādiem īpašniekiem, tad visiem jāspēj vienoties, kas atsevišķos gadījumos var būt arī lielākais izaicinājums.

Diskusijas laikā apspriesti arī izaicinājumi citās daudzdzīvokļu ēkās, kuru pārstāvji bija klātesoši. Piemēram, runāts par pamatu siltināšanu, pelējumu, nepietiekamu ventilāciju un citiem iedzīvotājiem svarīgiem jautājumiem. Tika apspriestas arī dažādas iespējas, kā integrēt dzīvokļos esošos risinājumus ēku atjaunošanas plānos. Pievērsta uzmanība tam, kāpēc ir svarīgi rūpēties par daudzdzīvokļu ēku un savlaicīgi novērst ēkas avārijas stāvokli, kā arī samazināt citus avāriju riskus. Energoefektivitātes speciālisti pastāstīja par ēku atjaunošanu Latvijā – kā parasti tā tiek īstenota, kādas ir aptuvenās izmaksas un kādu finansiālo atbalstu ir iespējams saņemt.  

Saruna Puikulē bija pirmā no trim plānotajām tikšanās reizēm ar iedzīvotājiem Limbažu novadā. Starptautiskā projekta “RenoWave” ietvaros visā Vidzemē notiek regulāras tikšanās ar iedzīvotājiem, ēku apsaimniekotājiem, pašvaldību speciālistiem un ekspertiem, lai kopīgās sarunās izprastu namu atjaunošanas nepieciešamību un piemērotākos risinājumus.

Lai sniegtu bezmaksas konsultatīvo atbalstu Vidzemes iedzīvotājiem, kopš šī gada aprīļa darbu sācis VPR izveidotais informatīvais atbalsta punkts “Vidzemes EnergoGids”.  Tajā konsultācijas sniedz VPR īstenotā projekta “RenoWave” eksperte Dace Pastva. Jebkuram interesentam iespējams piektdienās pieteikt klātienes tikšanos Cēsīs, Bērzaines ielā 5, vai Valmierā, Purva ielā 12a, kā arī sazināties pa tālruni 26675337 vai e-pastu dace.pastva PIE vidzeme PUNKTS lv. Aktuālā informācija pieejama arī Facebook lapā Vidzemes EnergoGids un www.vidzeme.lv. 

Latvijā projektu  “Vienas pieturas aģentūras paplašinātais modelis, lai palielinātu daudzdzīvokļu ēku fonda renovāciju Baltijas jūras reģionā” (RenoWave) īsteno VPR un Baltijas Vides Forums. Tas tiek ieviests Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Plašāka informācija par projektu šeit.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv">eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv 

 

Informāciju sagatavoja:  

Sabiedrisko attiecību speciāliste  

Vidzemes plānošanas reģionā  

Laima Spalva

laima.spalva PIE vidzeme PUNKTS lv 

Facebook/VidzemesEnergoGids 

16. maijā plkst. 18.00 Cēsīs, Bērzaines ielā 5,  Vidzemes plānošanas reģions (VPR) aicina Cēsu novada iedzīvotājus un citus interesentus uz sarunu par daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu. Tikšanās laikā dalībnieki varēs gūt plašāku informāciju arī tieši par savas mājas atjaunošanas iespējām.

Viens no svarīgākajiem šī pasākuma elementiem būs iespēja tikties ar energoauditoru un ielūkoties neseno energoauditu rezultātos divās dzīvokļu ēkās Cēsīs, Valmieras ielā 21 un 23a. Šie rezultāti atspoguļo ēku energoefektivitāti – pašreizējo patērētās enerģijas lietderīgumu un norāda efektīvākos pasākumus ēku tālākai virzībai uz iespējamo atjaunošanu.

Sarunā piedalīsies arī VPR energoefektivitātes komanda, kas informēs par to, kādēļ svarīgi atjaunot ēku savlaicīgi un kāds ir praktiskais ceļš, lai to realizētu. Klātesošajiem neformālā gaisotnē būs iespēja dalīties pārdomās tieši par savas dzīvokļu ēku atjaunošanu, uzdot jautājumus un saņemt ekspertu atbildes.

Jau ziņots, ka šī gada aprīlī darbu sācis bezmaksas konsultatīvais atbalsts vidzemniekiem ēku atjaunošanas jautājumos – “Vidzemes EnergoGids”. Konsultatīvo atbalstu sniedz VPR īstenotā projekta “RenoWave” eksperte Dace Pastva. Interesentiem iespējams piektdienās pieteikt klātienes tikšanos Cēsīs, Bērzaines ielā 5, vai Valmierā, Purva ielā 12a, kā arī sazināties pa tālruni 26675337 vai e-pastu dace.pastva PIE vidzeme PUNKTS lv. Aktuālā informācija pieejama arī Facebook lapā Vidzemes EnergoGids un www.vidzeme.lv. 

Latvijā projektu  “Vienas pieturas aģentūras paplašinātais modelis, lai palielinātu daudzdzīvokļu ēku fonda renovāciju Baltijas jūras reģionā” (RenoWave) īsteno VPR un Baltijas Vides Forums. Tas tiek ieviests Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Vairāk informācijas par projektu šeit.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv">eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv 

Informāciju sagatavoja:  

Sabiedrisko attiecību speciāliste  

Vidzemes plānošanas reģionā  

Laima Spalva

laima.kevere PIE vidzeme PUNKTS lv 

Facebook/VidzemesEnergoGids 

Igaunijas pilsētā Narvā maijā Tartu Universitāte organizēja projekta “CEESEU-DIGIT” darba grupu par ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu izstrādi Centrālās un Austrumeiropas valstīs. Īpaša uzmanība sarunu laikā tika pievērsta enerģētiskās nabadzības mazināšanai, mazāk aizsargāto grupu iesaistei un taisnīgai enerģijas pārejai.

Šobrīd arī Vidzemē tiek sagatavots Vidzemes plānošanas reģiona ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plāns. Būtisks atbalsts tā sagatavošanai ir Eiropas Savienības Life programmas projekta “CEESEU-DIGIT” partnerība, kurā vienkopus strādā un zināšanās dalās vairāku valstu reģionālās enerģētikas aģentūras, Tartu Universitāte, Pasaules Dabas Fonds un Klimata Alianse. Latviju projektā pārstāv Vidzemes plānošanas reģions. Kopumā projektā pārstāvētās valstis ir – Latvija, Igaunija, Polija, Vācija, Slovēnija, Ungārija, Čehija un Horvātija. Tikšanās mērķis bija dalīties pieredzē, kā Centrālās un Austrumeiropas valstīs tiek sagatavoti enerģētikas plānošanas dokumenti un kā tajos iekļaut arī pasākumus enerģētiskās nabadzības mazināšanai. Partnerībā uzmanība tiek pievērsta arī mazāk aizsargātajām grupām, mēģinot rast veidus dažādu iedzīvotāju grupu iesaistei enerģētikas dokumentu sagatavošanā un lēmumu pieņemšanā.

 

Tartu Universitātes pētnieks Lenards Benjamins Milihs sanāksmes laikā vērsa uzmanību uz klimata pārmaiņu ietekmi uz cilvēktiesībām mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām. “Klimata pārmaiņas ietekmē nabadzīgākos un neaizsargātākos iedzīvotājus, kuriem bieži ir vismazākā spēja pielāgoties. Ir ļoti svarīgi apzināt, kuras iedzīvotāju grupas tiks visvairāk pakļautas klimata izmaiņu radītajām sekām,” sacīja B. Milihs. Par mazāk aizsargātajam grupām  klimata krīzes laikā pasaulē tiek uzskatīti iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem, seniori, sievietes, bērni, cilvēki ar invaliditāti, migranti un bēgļi, lauksaimnieki un zvejnieki un vietējās kopienas/tautas, kas tiešā veidā atkarīgas no vietējiem dabas resursiem. Klimata pārmaiņas pastiprina esošo nevienlīdzību un ietekmē šīs mazāk aizsargātās grupas visvairāk. Ir svarīgi izstrādāt un īstenot politikas, plānošanas dokumentus, kas ņem vērā šo grupu vajadzības un nodrošina taisnīgu un iekļaujošu pieeju – piekļuvi resursiem, izglītībai, veselības aprūpei un juridiskai aizsardzībai.

 

Tikšanās laikā tika pieminēts jauns termins “enerģētiskā elastība”. Pēdējo gadu laikā Latvijā uzmanība vērsta uz terminu “enerģētiskā nabadzība”, taču to šobrīd papildina “enerģētiskā elastība”. Enerģētiskā nabadzība attiecas uz situāciju, kad mājsaimniecībām nav pietiekamu finanšu resursu, lai nodrošinātu nepieciešamo enerģiju ikdienas vajadzībām, piemēram, apkurei, apgaismojumam, ēdiena gatavošanai un citām būtiskām funkcijām. Savukārt enerģētiskā elastība nozīmē mājsaimniecības vai indivīda rīcībspēju, lai paaugstinātu energoefektivitāti un stabilitāti (piemēram, uzstādīt saules paneļus vai pāriet uz efektīvāku apkures veidu, enerģijas uzkrāšanu u.c.).

Reģiona līmenī,  kā arī pašvaldību enerģētikas un klimata plānos būtisks koncepts, kam jāpievērš uzmanība, ir taisnīga enerģijas pāreja no fosilā kurināmā uz ilgtspējīgām un videi draudzīgākām enerģijas sistēmām. Igaunija aktīvi strādā pie tā, lai samazinātu atkarību no fosilā kurināmā un veicinātu pāreju uz atjaunīgajiem energoresursiem, taču vēl joprojām degakmens tiek izmantots enerģijas ražošanai. Arī VPR komandai bija iespēja doties uz vienām no Narvas apkaimes degakmens raktuvēm. Kohtlas raktuves ir nozīmīgs Igaunijas rūpniecības mantojuma objekts, kas ilustrē degakmens ieguves vēsturi un tā ietekmi uz reģionu. No 1937. gada raktuvēs ieguva degakmeni, kas ir bagāts ar organiskām vielām un tiek izmantots kā kurināmais un ķīmiskās rūpniecības izejviela. Iegūtais degakmens galvenokārt tika izmantots elektroenerģijas ražošanai un eļļas ieguvei. Taču Kohtlas raktuves tika slēgtas 2001.gadā, akcentējot arī Igaunijas virzību uz plašākiem pārmaiņu procesiem enerģētikas nozarē. Šobrīd šajās raktuvēs ir izveidots muzejs, kurā iespējams iepazīties ar degakmens ieguves vēsturi, tehnoloģijām un raktuvju darbinieku ikdienu.

 

Jau iepriekš vēstīts, ka 29.maijā Cēsīs notiks diskusija, kurā VPR komanda kopā ar laika ziņu redaktoru Tomu Brici vērsīs uzmanību uz aktuālajiem klimata riskiem Latvijā un reģiona līmenī. Vēl līdz 27. maijam VPR aicina viedokļu līderus un interesentus pieteikt savu dalību diskusijā saitē: https://forms.office.com/e/kjErg6P92a Vairāk par projekta “CEESEU-DIGIT” aktivitātēm Vidzemē un 29. maija diskusiju lasiet ŠEIT.

Projekts “CEESEU-DIGIT” ir saņēmis Eiropas Savienības finansējumu saskaņā ar granta līgumu Nr. 892270. Visu atbildību par darbsemināru saturu uzņemas tā autori. Tas nekādā veidā neatspoguļo Eiropas Savienības oficiālo viedokli. Ne Eiropas Komisija, ne EASME neatbild par ievietotās informācijas izmantošanu.

Jautājumiem: Maija Rieksta, Vidzemes plānošanas reģions, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.nr. 26099521

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā. Saziņai: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv