Arhīva kalendārs

« June 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Maija mēnesī EUROPE DIRECT Vidzeme kopā ar cilpo.lv organizēja cilpošanas spēli “Eiropa Vidzemē”. Tās ietvaros vidzemnieki bija aicināti piedalīties interaktīvā pastaigā, esot kustībā un vienlaikus uzzinot interesantus faktus par izmantotajām iespējām, ko Vidzemei devusi Eiropas Savienība. Šobrīd aicinām atsaukties spēles uzvarētājus – komandas “Vakara skrējiens”, “Zaļi zaķi” un “Korgijs” –, rakstot uz eiropassvieniba PIE vidzeme PUNKTS lv.

 

Prāta spēlē “Eiropa Vidzemē” piedalīties tika aicināts jebkurš Vidzemes iedzīvotājs vai viesis un tā darbojās visā Vidzemē. Dodoties pastaigā pa sevis izvēlētu maršrutu, ik pēc noietiem 80 līdz 120 metriem uz ekrāna parādās jautājums. Jautājumi sakārtoti CILPĀS. Katra mazā jautājuma atbilde veido CILPAS atbildi. Uzskatāmākam piemēram blakus atrodams arī attēls.

Pateicamies visiem interesentiem par dalību un apsveicam konkursa uzvarētājus!

Aktivitāte norisinājusies projekta “EUROPE DIRECT Vidzeme” ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, tālr. +371 26 099 521;

e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

EUROPE DIRECT aktualitātes


Pēc divu gadu pārtraukuma Izglītības un zinātnes ministrija atsāk konkursu “Latvijas Jauniešu galvaspilsēta”. Konkursa “Latvijas Jauniešu galvaspilsēta 2023” mērķis ir noteikt vienu pašvaldību vai divu pašvaldību apvienību, kas 2023. gadā uzņemsies pildīt Latvijas Jauniešu galvaspilsētas lomu.

Konkurss “Latvijas Jauniešu galvaspilsēta ” organizēts ar mērķi popularizēt  darbu ar jaunatni pašvaldību vidū, stiprināt pašvaldību sadarbību jaunatnes jomā, labo prakšu un pieredzes apmaiņu, turpināt iedibinātās tradīcijas darbā ar jaunatni, kā arī paaugstināt darbā ar jaunatni iesaistīto personu, pašvaldību un organizāciju, kas organizē darbu ar jaunatni, prestižu un veicināt jauniešu līdzdalību un iesaistīšanos sabiedriskajos procesos.

Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktora vietniece jaunatnes jomā Randa Ķeņģe uzsver: “Jaunieši ir dinamiska sabiedrības daļa, un ikvienam Latvijas novadam ir svarīgi, lai jaunieši vēlētos būt tam piederīgi. Tomēr statistika ir skaudra - pēdējo divdesmit gadu laikā jauniešu skaits Latvijā ir samazinājies gandrīz uz pusi, tai skaitā daudzi jaunieši izvēlējušies doties uz ārzemēm. Bet cik daudz pašvaldību ir gatavas ieklausīties savu jauniešu vajadzībās? Ir Eiropas Jaunatnes gads un vēlamies iedvesmot pašvaldības prioritizēt jauniešu vajadzības, iesaistīt jauniešus lēmumu pieņemšanas procesos, lai veidotu Latviju jauniešiem pievilcīgāku. Vēlamies izcelt pašvaldības, kuras to jau dara, un aicināt dalīties ar labās prakses piemēriem darbā ar jaunatni, izvirzot no pašvaldību vidus Latvijas Jauniešu galvaspilsētu.”

Konkursa pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 30. jūnijs, un tas norisināsies divās kārtās - pirmajā kārtā iesniegumus izvērtēs konkursa komisija, savukārt otrajā kārtā notiks publiskais balsojums. Konkursa uzvarētāji tiks paziņoti šī gada 12. augustā jauniešu festivālā “Kopums” Jūrmalā, Dzintaru Mežaparkā.

Konkursa nolikums un pavadošie dokumenti pieejami Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes lietu mājaslapā www.jaunatneslietas.gov.lv .

Konkursu "Latvijas Jauniešu galvaspilsēta" organizē Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar biedrību “Latvijas Jaunatnes padome” un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, savukārt konkursa vērtēšanas komisijā iekļauti pārstāvji no Izglītības un zinātnes ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras, Valsts izglītības satura centra, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un biedrībām “Latvijas Jaunatnes padome” un "Latvijas pašvaldību savienība".

Pirmo reizi konkurss Latvijas Jauniešu galvaspilsēta tika organizēts 2016. gadā un titulu ieguva Jelgavas pilsēta, bet 2017. gadā tā bija Liepājas pilsēta, savukārt 2018. gadā konkursā uzvarēja Madonas novads. 2019. gadā pirmo reizi titulu ieguva divu novadu apvienība - Ikšķiles un Olaines novads, savukārt 2020. gadā Jauniešu galvaspilsētas titulu ieguva Ventspils pilsēta. Covid-19 pandēmijas dēļ 2021. un 2022. gadā konkurss netika organizēts, tomēr tā vietā konkursa “Labākais darbā ar jaunatni” ietvaros interneta balsojumā par Pašvaldību jaunietim tika atzīta Rēzeknes pilsēta (2021. gadā) un Jūrmalas pilsēta (2022. gadā).

Informāciju sagatavojusi: R. Mencendorfa, Izglītības un zinātnes ministrijas Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta projekta koordinatore, renate.mencendorfa PIE izm.gov PUNKTS lv

 

Šī gada 20. jūnijā notiks īpaša loterija, atbalstot iniciatīvu “Beznosacījumu pamatienākumu ieviešana visā ES”. Lai pievērstu lielāku uzmanību šai iniciatīvai, tiks izlozēti 4800 eiro (800 eiro mēnesī), kas ir 6 mēnešu pamatienākums. Reģistrācija izlozei ir bez maksas, un tajā var piedalīties personas, kas vecākas par 16 gadiem un dzīvo kādā no ES valstīm. Kā vienmēr, visi, kas jau ir reģistrējušies UB4ALL, automātiski piedalās izlozē - jums nekas nav jādara, savu izlozes numuru saņemsiet dienu pirms izlozes.

Taču sākot ar 2022. gada 1. jūliju UBI4ALL organizētā beznosacījumu pamatienākumu izlozes ģeogrāfiskās aprises, kas iekļāvās Eiropas Savienības robežās, paplašināsies, lai izlozē varētu piedalīties cilvēki no VISAS Eiropas. “Par to priecāsies daudzi mūsu draugi tādās valstīs kā Apvienotā Karaliste, Šveice, Serbija, Norvēģija un Vatikāns”, izsakās UBI4ALL pārstāvji. “Protams, arī cilvēki no Ukrainas varēs piedalīties mūsu izlozē. Un mēs no komandas ļoti priecātos, ja kāds cilvēks no kara plosītās valsts uzvarētu. Un, lai arī kā mēs vēlētos, lai karš tiktu izbeigts, beznosacījumu pamatienākumu koncepcija nav tikai ārkārtas palīdzība. Tā ir kas vairāk, proti, paradigmas maiņa, kas garantē ikvienam cilvēkam tiesības dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi.”

Informāciju par UBI4ALL izlozi un tās rīkotājiem meklējiet vietnē: https://ubi4all.eu/lv/.

Kontaktinformācija saziņai: e-pasts: info PIE ubi4all PUNKTS eu;

Izpilddirektors Helwig Fenner: helwig PIE ubi4all PUNKTS eu, tālr.: +49 1739373196

 

Laika posmā no 29. maija līdz 1. jūnijam Milānā, Itālijā, norisinājās Eiropas Komisijas (turpmāk – EK) organizētā EUROPE DIRECT centru lielā tikšanās, pulcējot vienuviet vairāk nekā 400 EUROPE DIRECT centru vadītājus no visas Eiropas. Sanāksmē piedalījās arī visu astoņu Latvijas EUROPE DIRECT centru vadītāji, tai skaitā arī EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta. Kopīgās sanāksmes mērķis bija pārrunāt, analizēt un rast risinājumus šī brīža izaicinājumiem, komunicējot par Eiropas Savienības (turpmāk – ES) aktualitātēm, veidot jaunas sadarbības, kā arī stiprināt centru saikni ar EK un tās pārstāvniecībām.

Pasākumā ar atklāšanas runu uzstājās ES Ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni, jo īpaši uzsverot ekonomikās izaugsmes un noturības tēmu ikdienas komunikācijā par ES šī brīža Ukrainas kara un ar to saistīto sankciju pret Krieviju ietekmi uz Eiropas ekonomiku. Nenoliedzami, ka šī kara ietekme uz ekonomiskajiem, politiskajiem un sabiedriskajiem procesiem ES dalībvalstīs caurvija visas sanāksmes diskusijas, izgaismojot arī to, kuriem no centriem un dalībvalstīm savā ikdienas komunikācijā tieši ar karu saistītie jautājumi ir pārņēmuši ikdienu.

Latvijas EUROPE DIRECT centru vadītāji un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā pārstāve Dagnija Mediņa (ceturtā no kreisās). Otrā no labās - Maija Rieksta, EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja

Ņemot vērā, ka viens no būtiskākajiem EUROPE DIRECT centru uzdevumiem ir sabiedrības informēšana un iesaiste, tad šim uzdevumam tika veltīta lielākā sanāksmes daļa. Darba grupās EUROPE DIRECT centru vadītāji diskutēja par lielākajiem izaicinājumiem, labajiem piemēriem un rekomendācijām sabiedrības informēšanai tādos tematos kā Eiropas Zaļais kurss, Eiropas Jaunatnes gads un ES skolās. Diskusijās piefiksētais tika apkopots un prezentēts, kā arī nodots tālākajam darbam EK, tādējādi nodrošinot, ka EUROPE DIRECT centru viedokļi, novērojumi un ieteikumi tiek sadzirdēti.

Sesijā par EUROPE DIRECT centru sadarbību ar vietējiem medijiem kā viena no runātājām bija uzaicināta arī Latvijas pārstāve – EUROPE DIRECT Kuldīga vadītāja Maija Jankovska. Viņa dalījās savā pieredzē par mediju iesaisti un par mediju lomu dažādu informatīvo pasākumu organizēšanā. Sesijas laikā atklājās kopīga iezīme daudzām dalībvalstīm, proti, ka mediji ir mazapmaksāti, tiem interesē galvenokārt maksas saturs un tiem nav īsti lielas intereses vietējā līmenī runāt par ES aktualitātēm. Kā risinājumu un vienlaikus arī rekomendāciju EK dalībnieki izvirzīja nepieciešamību komunicēt par ES jautājumiem vieglajā valodā un tieši lokālajā griezumā, atspoguļojot to, kā konkrētā ES aktualitāte ietekmē sabiedrību reģionos. ES jautājumiem ir jākļūst vieglāk saprotamiem, ar redzamāku sasaisti ar ikdienas situācijām, tādējādi veicinot sabiedrības uzticību ES.

Itālijas, Francijas un Latvijas EUROPE DIRECT centru vadītāji darba grupā. Otrā no labās - Maija Rieksta, EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja

Darba grupās, diskusijās un prezentācijas dzirdētais apliecināja, cik liela nozīme ir informētai un iesaistītai sabiedrībai attālākajos, mazāk apdzīvotos reģionos, par kādu arī Eiropas griezumā var uzskatīt Vidzemes reģionu. ES dienaskārtībā esošie aktuālie jautājumi – klimata krīze, ekonomiskā izaugsme un noturība, drošība un tml. viennozīmīgi ir arī Latvijas un Vidzemes aktualitāšu dienaskārtībā. Aktualizēt šos jautājumus reģionālā līmenī palīdz EUROPE DIRECT centri visā Latvijā, un kopīgā tikšanās ar visas Eiropas EUROPE DIRECT centriem ļāva arī Latvijas centriem saskatīt jaunas sadarbības iespējas gan savā starpā, gan arī ar kolēģiem citviet Eiropā.

 

EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

EUROPE DIRECT aktualitātes