Arhīva kalendārs

« January 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Konferences par Eiropas nākotni 21.-22. janvāra plenārsēdē Strasbūrā tiks izvērtēti 90 ieteikumi, kas tapuši iedzīvotāju paneļdiskusijās “Eiropas demokrātija/vērtības un tiesības, tiesiskums, drošība” un “Klimata pārmaiņas, vide/veselība”, kā arī ar tiem saistītie dalībvalstīs notikušo pilsoņu paneļdiskusiju ieteikumi.

Līdz šim ieteikumu izstrāde ir pabeigta divās Eiropas pilsoņu paneļdiskusijās. Katrā no tām darbojās 200 dažāda vecuma un izcelsmes eiropieši no visām dalībvalstīm, tiekoties klātienē un attālināti, lai apspriestu un pieņemtu ieteikumus par problēmām, ar kurām Eiropa saskaras tagad un varētu saskarties nākotnē. Paneļdiskusijas “Eiropas demokrātija/vērtības un tiesības, tiesiskums, drošība” pēdējā sesijā, ko decembrī rīkoja Eiropas Universitātes institūts Florencē (Itālijā), pieņēma 39 ieteikumus. Savukārt paneļdiskusiju “Klimata pārmaiņas, vide/veselība” janvārī rīkoja Eiropas Koledža Natolinā un Varšavā (Polijā), un tā pieņēma 51 ieteikumu.

Šie 90 ieteikumi kopā ar saistītajiem ieteikumiem no dalībvalstīs notikušajām pilsoņu paneļdiskusijām tiks iesniegti un apspriesti Konferences par Eiropas nākotni nākamajā plenārsēdē, kas notiks no 21. līdz 22. janvārim Eiropas Parlamentā Strasbūrā (Francijā).

Laiks: No piektdienas, 2022. gada 21. janvāra, līdz sestdienai, 22. janvārim (ieskaitot sagatavošanās sanāksmes, darba grupu un politisko grupu sanāksmes)

Vieta: Eiropas Parlamentā Strasbūrā ar fizisku klātbūtni un attālināti

Konferences plenārsēdes atklāšanā arī pieminēs Parlamenta priekšsēdētāju Dāvidu Sasoli, kurš miris 11. janvārī. Darba kārtība pilnā apjomā ir pieejama šeit (angliski).

Konteksts

Konferences plenārsēdē bez iepriekš noteikta iznākuma tiek apspriesti dalībvalstīs un Eiropas mērogā notikušo pilsoņu paneļdiskusiju ieteikumi un apkopoti daudzvalodu digitālajā platformā iesniegie ieteikumi, tos grupējot pa tematiem. Plenārsēde, pamatojoties uz vienprātību, iesniegs priekšlikumus Konferences valdei, kura sagatavos Konferences ziņojumu, cieši sadarbojoties ar plenārsēdi un nodrošinot pilnīgu pārredzamību. Konferences plenārsēdē paneļdiskusijas pārstāvēs 80 iedzīvotāji (atlasīti pa 20 no katras paneļdiskusijas). Šie pārstāvji piedalījās jau Konferences plenārsēdes otrajā sesijā, kas notika 23. oktobrī Strasbūrā. Plašāku informāciju par plenārsēdes sastāvu, mērķi un darbu var atrast konferences plenārsēdes vietnē, kur iespējams lejuplādēt arī attiecīgos nākamās nedēļas nogales darba dokumentus.

Četras Eiropas pilsoņu paneļdiskusijas ir pilsoņu vadīts process un konferences par Eiropas nākotni stūrakmens. Paneļdiskusiju apspriedēs ņem vērā pilsoņu ieguldījumu, kas apkopots ar daudzvalodu digitālo platformas starpniecību, kā arī pasākumus, kas notiek visās dalībvalstīs. Paneļdiskusijās pilsoņu atbalstam notiek arī ievērojamu akadēmisko aprindu pārstāvju un citu ekspertu priekšlasījumi.

Visi eiropieši var turpināt piedalīties diskusijās daudzvalodu digitālajā platformā.

SAITES

Konferences par Eiropas nākotni norise

Konferences par Eiropas nākotni laika grafiks

Brīvi lietojami fotoattēli, un video- un audiomateriāli par Konferenci no Parlamenta multivides centra

 

Sākusies pieteikšanās uz jaunā Eiropas “Bauhaus” 2022. gada balvām. Pirmā pieteikšanās uz balvām guva lielu atsaucību: pagājušogad tika saņemti vairāk nekā 2000 pieteikumu. 2022. gadā ar iniciatīvu cildināsim jaunus iedvesmojošus pārmaiņu piemērus mūsu ikdienas dzīvē, dzīves telpā un pieredzē. Tāpat kā pirmajā konkursā, arī jaunā Eiropas “Bauhaus” 2022. gada balvas tiks piešķirtas jauno talantu idejām, kā arī jau esošiem projektiem, kas izceļas ar ilgtspēju, iekļaujošumu un estētiku un Eiropas zaļo kursu tuvina cilvēkiem un vietējām kopienām.

Inovācijas, pētniecības, kultūras, izglītības un jaunatnes komisāre Marija Gabriela

"Jaunais Eiropas “Bauhaus” smeļas iedvesmu Eiropas kultūrā, izglītībā, zinātnē un inovācijā, un tā mērķis ir Eiropas zaļā kursa solījumus pārvērst realitātē, uzlabojot mūsu ikdienas dzīvi. Ar nepacietību gaidu šāgada pieteikumus, kas atspoguļos izcilākos Eiropas radošuma piemērus."

Kohēzijas un reformu komisāre Elīza Ferreira

"Patlaban vairāk nekā jelkad agrāk mums vajadzīgas ilgtspējīgas un novatoriskas idejas, kā pārveidot mūsu dzīves un darba veidu, nevienu neatstājot novārtā. Jaunais Eiropas “Bauhaus” atalgo labākās, drosmīgākās un spilgtākās koncepcijas, kā reģionus un pilsētas pilnveidot cilvēkiem un planētai draudzīgā veidā. Kohēzijas politika arī turpmāk palīdzēs šīs jaunās ieceres pārvērst realitātē visos Eiropas reģionos par labu visai mūsu sabiedrībai."

Projekti un idejas, kas vairo skaistumu, ilgtspēju un iekļaujošumu, tiks apbalvoti četrās kategorijās, kuras atbilst šādiem mērķiem:

  • atjaunot saikni ar dabu,
  • atgūt piederības sajūtu,
  • priekšroku dot vietām un cilvēkiem, kam tas vajadzīgs visvairāk,
  • industriālajā ekosistēmā ieviest ilgtermiņa, apritīgu un integrētu domāšanu.

Šīs kategorijas atspoguļo jaunā Eiropas “Bauhaus” četrus tematiskos pārveides virzienus. Tie noskaidroti iniciatīvas kopizstrādes posmā, kurā piedalījās tūkstošiem cilvēku un organizāciju, kas izteica viedokli un dalījās pieredzē. Pieteikumus novērtēs, vadoties pēc trim iniciatīvas pamatvērtībām: ilgtspēja, estētika un iekļaujošums. Piedalīties konkursā aicināti pretendenti no visām dalībvalstīm, kā arī no visas pasaules, ja vien viņu projekti un idejas tiek īstenotas Eiropas Savienībā.

Katrā no šīm kategorijām ir divas paralēlas konkursa sadaļas:

  • sadaļa “Jaunā Eiropas “Bauhaus” balvas”, kas veltīta pēdējo divu gadu laikā pabeigtu projektu piemēriem, un
  • sadaļa “Jaunā Eiropas “Bauhaus” uzlecošās zvaigznes”, kas veltīta koncepcijām vai idejām, kuru autori ir jaunie talanti vecumā līdz 30 gadiem.

Papildus 16 balvām, ko vienam pirmās un vienam otrās vietas ieguvējam katrā kategorijā un sadaļā piešķirs žūrija, vēl divas balvas tiks noteiktas sabiedrības balsojumā par labākajiem pieteikumiem. Kopumā 18 uzvarētāji saņems naudas balvas līdz 30 000 eiro apmērā, kā arī komunikācijas paketi, kas palīdzēs iniciatīvas tālāk attīstīt un popularizēt.

Pieteikumus var iesniegt līdz 2022. gada 28. februāra plkst. 19.00 (CET). Pretendenti konkursā var piedalīties neatkarīgi no valstspiederības un kvalifikācijas, taču ar noteikumu, ka viņu koncepcijas, idejas un projekti tiek īstenoti un fiziski atrodas Eiropas Savienībā.

Konteksts

Jaunais Eiropas “Bauhaus” ir vides, ekonomikas un kultūras projekts, kura mērķis ir palīdzēt Eiropas zaļo kursu īstenot, apvienojot dizainu, ilgtspēju, piekļūstamību, pieejamību cenas ziņā un investīcijas.

Kopš Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena 2020. gada runā par stāvokli Savienībā izziņoja jauno Eiropas “Bauhaus”, tā veidošanā iesaistījušies tūkstošiem cilvēku un organizāciju visā Eiropā un aiz tās robežām.

2021. gada septembrī tika pieņemts Komisijas paziņojums, kurā bija izklāstītas iniciatīvas realizēšanai vajadzīgās rīcībpolitikas un finansējums, un iniciatīva no kopizstrādes posma pārgāja īstenošanas posmā.

Plašāka informācija

Jautājumi un atbildes

Balvām veltīta tīmekļvietne

Komisijas paziņojums par jauno Eiropas “Bauhaus”

Eiropas Komisija paziņo jaunā Eiropas “Bauhaus” balvu ieguvējus (2021)

Eiropas Komisijas Reģionālās politikas un pilsētpolitikas ģenerāldirektorāts 2022. gada februārī un martā organizē četrus pasākumus par labu ES reģionālās politikas pārvaldību.

Komisija uzsāk virkni virtuālu pasākumu dalībvalstīm sadarbībā ar vairākiem starptautiskiem partneriem pasākumu sērijās “ES reģionālās politikas laba pārvaldība”:

  • 2022. gada 8. un 9. februārī (15:00–17:30) Komisāre Elisa Ferreira atklās sēriju ar pirmo pasākumu “Building Transparency with Integrity Pacts in Europe”;
  • 2022. gada 16. februārī (visa diena) "Pārvaldības iestāžu forums: Administratīvās spējas veidošana 2021.–2027. gadam";
  • 2022. gada 1. martā (plkst. 11.00–12.30) tiks prezentēti rīki administratīvo spēju veidošanai iestādēm, kas pārvalda ERAF, Kohēzijas fondu un Taisnīgas pārkārtošanās fondu;
  • 2022. gada 10. martā (plkst. 10.00–12.00) notiks politiskas debates ar komisāru par pilsoņu līdzdalības stiprināšanu kohēzijas politikā.

Pirmajā pasākumā “Building Transparency with Integrity Pacts in Europe” tiks prezentēti rezultāti, kas gūti izmēģinājuma projektā, kurš kopš 2016. gada īstenots sadarbībā ar Transparency International un citām pilsoniskās sabiedrības organizācijām 11 dalībvalstīs. Programma aptver gūto pieredzi un līgumu slēgšanas un ieguldījumu nākotni Eiropā.

Otrais pasākums "Forums vadošajām iestādēm: Administratīvās spējas veidošana 2021.–2027. gadam", kas organizēts sadarbībā ar ESAO, pulcēsies vadošās iestādes, lai gūtu ieskatu no ekspertiem administratīvo spēju veidošanas jomā; izpētītu jaunas idejas spēju veidošanai, lai pārvarētu administratīvās problēmas, kas var ierobežot ES līdzekļu efektīvu pārvaldību un izmantošanu saskaņā ar kohēzijas politiku, tostarp izstrādātu ceļvedi administratīvo spēju veidošanai; un dalītos ar REGIO ĢD izmēģinājuma projekta “Administratīvo spēju veidošana laikposmam pēc 2020. gadarezultātiem un gūto pieredzi, lai pastiprinātu administratīvo spēju veidošanas centienus.
Informācijas lapa 

Trešajā pasākumā tiks prezentēti rīki, kas atbalsta administratīvo spēju veidošanu (ACB), piemēram, Praktiskais instrumentu kopums ceļvežu izstrādei ACB, Peer2Peer+, kompetenču sistēma, pašnovērtējuma instruments vadošajām iestādēm, stratēģiskās apmācības programma un tiešsaistes ES fondu zināšanu un resursu centrs krāpšanas apkarošanai.

Ceturtajā pasākumā iepazīstinās ar rezultātiem, kas gūti izmēģinājuma projektā, kurš tiek īstenots ar ESAO, lai izstrādātu labu praksi attiecībā uz to, kā stiprināt iedzīvotāju iesaistīšanos programmas īstenošanā, un rezultātiems, kas gūti dotāciju shēmā pilsoniskās sabiedrības organizācijām. Pirms tam notiks augsta līmeņa darba grupa, kurā apspriedīs, cik svarīga ir iedzīvotāju iesaistīšanās kohēzijas politikas izstrādē un īstenošanā plašākā un stratēģiskā ES politikas kontekstā. Beigās tiks uzsākta jauna kopīga ESAO un Reģionālās politikas ģenerāldirektorāta iniciatīva, kurā būs iesaistītas programmas iestādes un Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļu saņēmēji, kā arī pilsoniskās sabiedrības organizācijas.

Kā reģistrēties pasākumiem

Reģistrācijas veidlapa

Priekšvēsture

REGIO ĢD mērķis ir veicināt kohēzijas politikas labu pārvaldību. Šīs pasākumu sērijas sekoja līdzīgiem pasākumiem, kas pagājušajā gadā tika organizēti par šo pašu jautājumu. Komisija 2020. gada februārī rīkoja augsta līmeņa konferenci “Iedzīvotāju iesaistīšana labai pārvaldībai kohēzijas politikā”. Pirmā konference 2018. gada martā tika veltīta “Kohēzijas politikas labai pārvaldībai”.

Palīdzi valsts pārvaldes iestādēm uzlabot savas prasmes:      
ES līdzekļu pārvaldība kohēzijas politikai var būt sarežģīta, un bieži vien ir vajadzīgas mācības un instrumenti, lai darbu padarītu labāku un ātrāku. REGIO ĢD “Administratīvo spēju veidošanas” kompetences centrs piedāvā rīkus, apmācības, atbalstu un zināšanas, lai palīdzētu ierēdņiem uzlabot prasmes tādās jomās kā valsts atbalsts, publiskais iepirkums un ceļvedis administratīvo spēju veidošanai — un tikpat plaši kā korupcijas apkarošana, krāpšana un iedzīvotāju līdzdalība.    
Apmeklē šo lapu, lai uzzinātu vairāk par mūsu piedāvājumu: Līdzekļu ieguldīšanas un pārvaldības
 uzlabošana.

Komisija meklē potenciālos saņēmējus, kas izstrādās mācību programmu un mācību materiālus kursiem par Eiropas Savienību un par ES kohēzijas politiku žurnālistikas studentiem, izveidos izvēršanas stratēģiju, izveidos izglītības iestāžu tīklu un īstenos kursu.

Kohēzijas un reformu komisāre Elisa Ferreira: “Šis aicinājums ir iespēja veicināt akadēmiskās debates par ES un par kohēzijas politiku, kā arī uzlabot studentu zināšanu līmeni un veicināt sadarbību starp universitātēm un citām ES iestādēm.”

Priekšlikumus var iesniegt universitātes un citas izglītības iestādes, kas pasniedz žurnālistiku bakalaura un absolventu līmenī. Pieteikuma iesniedzējiem jāatrodas ES dalībvalstī un jābūt akreditētiem saskaņā ar attiecīgās valsts tiesību aktiem. Komisija segs 95% no projekta izmaksām.

Pieteikšanās termiņš ir 2022. gada 21. aprīlis plkst. 13.00 pēc Viduseiropas laika. Komisija cer paziņot uzaicinājuma rezultātus 2022. gada jūnijā.

Sīkāka informācija ir pieejama Komisijas tīmekļa vietnē.