Arhīva kalendārs

« May 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Kopš maija sākuma, Vidzemes plānošanas reģions kļuvis par vienu no 7 jaunajiem EUROPE DIRECT centriem Latvijā. Europe Direct Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Europe Direct Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, atklājot centra darbu, uzsver: “Vidzemes plānošanas reģions jau līdz šim ir veiksmīgi īstenojis vairākas aktivitātes, ar plašu Eiropas partnerību palīdzību virzot Vidzemē Eiropas aktuālās prakses un tendences. Eiropas Zaļais kurss, digitalizācija un ekonomikas izaugsme ir tikai daļa no paveiktā un darbs kā vienam no 7 jaunajiem EUROPE DIRECT centriem mums ļaus turpināt iesākto, kā arī informēt vietējo līmeni par norisēm Eiropā vēl padziļinātāk. Kaut arī galvenās mērķa grupas EUROPE DIRECT centra kontekstā ir Vidzemes uzņēmēji, skolēni un pašvaldības, Eiropas aktualitātes ir nozīmīgas visai sabiedrībai kopumā, tāpēc arī visaptverošas informatīvās aktivitātes būs daļa no Europe Direct Vidzeme centra prioritātēm.”

Darbu visā Eiropā šī gada maijā uzsākuši vairāk nekā 420 EUROPE DIRECT centri. Tie veido būtisku saikni starp ES institūcijām un iedzīvotājiem, palīdzot skaidrot, kādi resursi un atbalsts pieejams visdažādākajām sabiedrības grupām, kā Eiropa kopīgi pārvar COVID-19 pandēmiju, kā tiek veicināta ekonomiskā attīstība ar #NextGenerationEU programmas starpniecību, un kā notiek pāreja uz zaļāku un digitālāku vidi, lai tiktu sasniegti klimatneitralitātes mērķi. Latvijā daļa no centriem līdzīgus pienākumus ir pildījuši jau daudzu gadu garumā un daļa no tiem ir jaunpienācēji. Europe Direct centri darbosies šādās pilsētās: Gulbenē (ar filiālēm Madonā un Alūksnē), Rēzeknē, Ventspilī, Kuldīgā, Jelgavā, Jēkabpilī, Cēsīs un Valmierā.

Zane Petre, Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja: “Jaunajai Europe Direct centru paaudzei būs jāsaskaras ar daudziem izaicinājumiem - mūsdienu informatīvās telpas piesātinātība, dezinformācijas un viltus ziņu apmēri un klātesamība, kā arī iedzīvotāju digitālais nogurums, kas jākliedē, piedāvājot vērtīgu, savlaicīgu un faktos balstītu informāciju. Esmu pārliecināta, ka jaunie centri reģionos labi pārzina vietējo iedzīvotāju vēlmes un vajadzības, un šī būs iespēja līdzdarboties, diskutēt un veidot labākas Eiropas nākotni.

Paredzams, ka centri savā darbā izmantos visdažādākās sabiedrības informēšanas iespējas – izmantojot vietējos un reģionālos plašsaziņas līdzekļus, sociālos medijus, klātienes, hibrīda vai tiešsaistes pasākumus, darbnīcas, diskusijas u.c. aktivitāšu veidus:

  1. Iesaistot iedzīvotājus pasākumos, dialogos, klātienes un neklātienes tikšanās reizēs, pievēršot uzmanību iniciatīvas “Konference par Eiropas nākotni” sniegtajām iespējām;
  2. Nodrošinot vietējos medijus, dažādas organizācijas un viedokļu līderus ar atbilstošu informāciju par ES politiku un prioritātēm, kā arī īstenojot kopīgas aktivitātes;
  3. Veicinot sadarbību ar izglītības iestādēm;
  4. Sadarbojoties ar citiem ES tīkliem, sniedzot aktuālāko informāciju un mijiedarbojoties aktivitātēs.

Kontaktinformācija saziņai
E-pasts: eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv
Tālrunis: +371 26 099 521
Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Visu Latvijā strādājošo EUROPE DIRECT centru kontaktinformācija atrodama šeit: https://europa.eu/european-union/contact/meet-us/latvia_lv

2021. gada 1. maijā Eiropas Komisijas paspārnē darbu uzsācis viens no jaunajiem EUROPE DIRECT centriem EUROPE DIRECT Vidzeme. Tā uzdevums ir informēt Vidzemes iedzīvotājus par Eiropas Savienības (ES) jautājumiem un veidot saikni starp ES institūcijām un sabiedrību, kā arī sadarboties ar vietējām organizācijām, īstenojot dažādus projektus ES aktualitāšu skaidrošanai.

Līdz ar Eiropas dienas tuvošanos, EUROPE DIRECT Vidzeme organizē sociālo mediju aktivitāti “Kas ir Tava Eiropa?”, kuras laikā ikviens interesents aicināts dalīties stāstos un asociācijās, kopīgi lepojoties un radot daudzpusīgu un krāšņu Eiropas portretu. Laikā no 6. līdz 10. maijam iedzīvotāji aicināti publicēt fotogrāfijas, stāstīt iedvesmojošus pieredzes stāstus, dalīties ar citātiem un savām asociācijām, esot daļai no ES. Aktivitāte norisinās EUROPE DIRECT Vidzeme Facebook lapā, pievienojot tēmturi #Eiropasdiena. Radošākajiem no dalībniekiem sagādāti arī Eiropas dienai veltīti suvenīri.

Vairāk informācijas: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Kā Eiropas dienu svinēs jaunie EUROPE DIRECT centri citur Latvijā?

EUROPE DIRECT Jēkabpils, sagaidot Eiropas dienu, aicina jauniešus vecumā no 13 līdz 25 gadiem piedalīties Eiropas Jaunatnes nedēļas ieskandināšanas pasākumā - Jēkabpils Bērnu un jauniešu centra rīkotajā tiešsaistes aktivitātē Rīcības darbnīca “Mans nākotnes PROJEKTORS” 6. maijā no 16:00 līdz 18:00 ZOOM platformā. Aktivitāti vadīs personīgās izaugsmes trenere Ieva Johansson. Ieva saka: "Eiropa nav tur. Eiropa ir te. Ja mēs izvēlamies tā uz to paraudzīties. Un tad, kad izdarīta izvēle par savu iesaisti Eiropas veidošanā, varam sākt radīt vīzijas, mērķus un plānus nākotnes radīšanā." 2021. gada Eiropas Jaunatnes nedēļas moto ir “Mūsu nākotne ir mūsu rokās”, aicinot katru jaunieti aizdomāties par savu nākotni un apzināties, ka nākotnes iespējas vislielākajā mērā būs atkarīgas tieši no TEVIS paša/-as. Darbnīcas laikā jaunieši tiks aicināti diskutēt, kas ir nepieciešams, lai veidotu mūsu nākotnes perspektīvu tādu, kā paši vēlamies. Vairāk par pasākumu un pieteikšanās https://ej.uz/jauniesieiropa  

EUROPE DIRECT Jelgava svinēs, aicinot Jelgavas novada Kalnciema vidusskolas skolēnus un viņu ģimenes doties "Ceļojumā pa Eiropu" no 5. līdz 8. maijam, izvēloties kādu Eiropas valsti, izzināt tās tradīcijas un nofiksēt to foto stāstā.  Pasākuma mērķis ir ieinteresēt bērnus un vecākus izzināt un kopā iepazīt ES valstu kultūras dažādību.

EUROPE DIRECT Ventspils aicina ventspilniekus un viesus Ventspils bibliotēkas skatlogos apskatīt divas izstādes – Bērnu mākslas skolas audzēkņu darbu izstādi "Zaļā Eiropa", kā arī fotoizstādi "Latvietis Latvijā". Papildus centrs savos sociālo plašsaziņas līdzekļu kontos rīkos aktivitāti “Atbildi uz jautājumiem  par Eiropas Savienību” un “Iesūti savu sveicienu Eiropai”.

EUROPE DIRECT Gulbene, sagaidot Eiropas dienu 9. maijā, no 7. līdz 9. maijam, aicina ikvienu, mazu un lielu, piedalīties Eiropas dienas svinēšanā mājās, ģimenē, pilsētā un laukos. 7. maijā norisināsies iesildošais uzdevums tiešsaistē “Saliec Eiropas puzli!”. Dalībnieki tiks aicināti atrast un nosūtīt atslēgas vārdu, kas noslēpies puzlē! 8. maijā gulbenieši tiek aicināti pagatavot  kādu no Eiropas nacionālajiem ēdieniem, iedvesmu smeļoties pievienotajās receptēs, nofotografēt, pievienot nelielu aprakstu (1-2 teikumus) un atsūtīt EUROPE DIRECT Gulbene centram.  9. maijā, svinot gan Eiropas dienu, gan Mātes dienu, tiekam aicināti piedalīties aktivitātē “Skaistākais pušķis māmiņai”, pagatavojot apsveikuma ziedu pušķi Eiropas krāsās – zilā un dzeltenā, nofotografējot un nosūtot līdz 9.maija plkst. 23.00.

EUROPE DIRECT Gulbene filiāle Madonā aicina 8. maijā piedalīties digitālā izstādē "Ar ko mums saistās Eiropa", kā arī madonieši tiek aicināti piedalīties vārdu spēlē "Eiropas pilsētas", kas notiks bibliotēkas foajē individuālajiem apmeklētājiem. 12. maijā tiešsaistes platformā ZOOM notiks lekcija "ES demokrātijas veicināšana, aizsargāšana un iedzīvotāju piederības sajūtas nostiprināšana".

EUROPE DIRECT Gulbene filiāle Alūksnē 8. maijā, no plkst. 10 līdz 15, ikvienam interesentam, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus, būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs – pārbaudīt savas zināšanas tiešsaistes konkursā “Eiropa Alūksnē”, iepazīties ar izstādi “Eiropa 10 grāmatās” (būs arī virtuālā izstāde), minēt krustvārdu mīklas, piedalīties Eiropas eksāmenā, izspēlēt spēles “Iepazīsim Eiropu” un “Iepazīsti Alūksnes novadu”.

EUROPE DIRECT Austrumlatgale rīkos Eiropas dienas pasākumus vairākās vietās: Rēzeknes novada domē, Rēzeknes centrālajā bibliotēkā, Preiļu galvenajā bibliotēkā un Krāslavas novada centrālajā bibliotēkā. Interesenti varēs pieslēgties tiešsaistes diskusijām un lekcijām 7. maijā  “Domā zaļi jau šodien un veido tiltu uz labāku nākotni”, 8. maijā “Vai zaļais dzīvesveids ir pārejoša modes lieta vai izdzīvošanas jautājums?”, 14. maijā “Digitālo stāstu veidošana mūsdienīgā Eiropā”. Savukārt 9. maijā, atzīmējot divus nozīmīgus svētkus, - Eiropas dienu un Mātes dienu, Europe Direct Austrumlatgalē aicina apvienot abu svētku “galvenās varones” - Eiropu un sievietes – un piedalīties konkursā “Sievietes portrets”, iesūtot nelielas esejas par to, kāda ir Eiropas sieviete. Uzvarētāji tiks apbalvoti 11. maijā, vienlaikus atklājot Europe Direct Austrumlatgalē centru Rēzeknes novada domes ēkā. Vairāk par ED Austrumlatgalē rīkotajiem pasākumiem var uzzināt Facebook lapā https://www.facebook.com/EDAustrumlatgale

Vairāk informācijas par citiem Eiropas dienai veltītajiem pasākumiem meklē: https://ec.europa.eu/latvia/events/eiropas-diena_lv

Kontaktinformācija saziņai

E-pasts: eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv
Tālrunis: +371 26 099 521
Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Atzīmējot demokrātijas nedēļu un Eiropas dienu, jauniešu organizācija "Klubs "Māja" – jaunatne vienotai Eiropai" uzsāk unikālu projektu "Esmu eiropietis", kas tiek īstenots astoņās Eiropas Savienības valstīs un šogad pirmo reizi norisināsies arī Latvijā. Projekta mērķis ir veicināt atvērtāku un iekļaujošāku vidi un vairot multikulturālisma izpratni, organizējot un piedāvājot izglītojošas aktivitātes jauniešiem visā Latvijā.

Neskatoties uz to, ka pēdējo gadu laikā publiskās debatēs migrācija un integrācija izskan visai bieži, mūsu sabiedrībā šo problēmu dziļāka izpratne joprojām ir ierobežota. Saskaņā ar 2017. gada Eiropas Komisijas Eirobarometra pētījumu[1], tikai četri no desmit eiropiešiem apgalvo, ka ir labi informēti par jautājumiem, kas skar migrāciju un integrāciju Eiropā. Pētījuma dati un situācija Latvijā liecina, ka mums arvien vairāk nepieciešams aktualizēt šo tematu sabiedrībā. 

Migrācija ir katra jaunieša un pilsoņa ikdiena – no ceļojuma uz citu valsti līdz braucienam uz citu Latvijas reģionu, līdz ar to skatīties uz to kā “labu” vai “sliktu” ir nepareizi – tā ir realitāte, ar kuru saskaramies diendienā. Projekta “Esmu eiropietis” ietvaros jauniešiem piedāvāsim dažādas izglītojošas nodarbības, viesosimies skolās Rīgā un reģionos, organizēsim nacionālu konferenci un citas aktivitātes, lai apspriestu migrācijas sniegtās iespējas un izaicinājumus,” norāda Klubs “Māja” projektu vadītājs Raivis Gunārs Tauriņš. 

Projekts “Esmu eiropietis” tiek atklāts ar divu jauniešu stāstiem, daloties savā pieredzē par migrāciju. Viena no tiem ir Beata Jonite, Oksfordas universitātes studente un viedokļu līdere, kura dalās savos iespaidos par studijām ārzemēs un pieredzi, ko vedīs atpakaļ uz savu dzimteni - Latviju, un Alexander William Blomqvist Eliasen, starpkultūru programmas “AFS” brīvprātīgais no Dānijas, kas Latvijā aizvadījis jau deviņus mēnešus un stāsta par dzīvi Rīgā no ārzemnieka skatupunkta. 

Piedāvājam iepazīties ar jauniešu stāstiem: 

Beatas Jonites stāsts

Alexander William Blomqvist Eliasen stāsts

“Esmu eiropietis” ir vērsts uz jauniešu informētības veicināšanu, izmantojot dažādas aktivitātes – brīvprātīgo kustības veidošanu, nacionālu konferenci, vizītes jauniešu centros un skolās visā Latvijā, nacionāla mēroga sociālo mediju kampaņu jauniešu uzrunāšanai, jauno žurnālistu iesaisti, lai izstrādātu līdzsvarotu un uz faktiem balstītu mediju saturu, kā arī skolotāju un dažādu aktīvistu, kuri veic ar globālu migrāciju saistītas izglītības aktivitātes, iesaisti. Plašāk par projektu var uzzināt mājaslapā www.esmueiropietis.eu.

Projekts “Esmu eiropietis” tiek finansēts ar Eiropas Komisijas līdzekļiem.


[1] European Commission. (2017) Special Eurobarometer 469, “Integration of immigrants in the European Union”.

 

Informāciju sagatavojusi:
Daniela Domiņa
"Esmu eiropietis" komunikācijas speciāliste