Pirmo reizi kopš “Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota” izdošanas 18. gadsimtā veikts tās pilna apmēra pārveidojums jaunajā drukāVidzemes plānošanas reģiona rosināts, pirmo reizi kopš pirmās latviešu valodā izdotās pavārgrāmatas “Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota” iespiešanas 1795. gadā, ir veikts tās pilna apmēra pārveidojums latviešu valodā no vecās drukas jeb fraktūras uz jaunās ortogrāfijas formu.
Līdz šim pavārgrāmatas oriģināls bija pieejams pētniekiem vien divos eksemplāros Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļā un viens eksemplārs LU Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu krājumā.
Līdz ar publiski pieejamu publikāciju ar 414 senajām ēdienu receptēm varēs iepazīties ikviens gastronomijas interesents.
Pārveidojumu gatavojot, saglabāts tulkotāja K. Hardera lietotais oriģinālais izteiksmes veids. Teksta labākai uztveramībai tas pielāgots mūsdienu latviešu valodas ortogrāfijas un interpunkcijas normām.
Pavārgrāmatas teksts līdz ar to ir kļuvis raitāk lasāms un saprotamāks. Savukārt mūsdienās svešie un retāk zināmie vārdi un vārdu savienojumi apkopoti pavārgrāmatas pielikumā iekļautajā vārdnīcā. Lejupielādei: https://ej.uz/pirma_pavargramata Ērtai šķirstīšanai internetvidē: www.issuu.com Vairāk informācijas par grāmatas sastādītāju un tulkotāju K.Harderu, kā arī mēģinājumiem senās ēdienu receptes iedzīvināt mūsdienu šefpavāru virtuvēs: https://ej.uz/ta_pirma_pavaru_gramata
Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu. Jautājumiem: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr.: +371 29334753, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv. Vai šī informācija bija noderīga?Jā
Nē
Tava atsauksme palīdzēs uzlabot šo lapu.Nosūtīt
Nosūtīt bez komentāra
Paldies par atsauksmi!
|
|